Hafta hafta hamilelik dizimizde sırada 8. hafta var. Haftalar ilerliyor, bebeğiniz büyüyor. Peki, hamileliğin 8. haftasında neler oluyor? 8. haftada bebek ne kadar olmuştur, nasıl görünüyor?
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar hamiliğin 8. haftasında yaşananları anlattı.
Hamileliğin 8. haftasında bebeğiniz bir barbunya büyüklüğündedir. Baş-popo uzunluğu yaklaşık 11 ila 14 milimetre arasındadır.
Bebeğinizin başı hala gövdesinden daha büyüktür ve göğsüne doğru eğilir. Yüz hatları üst çenesi ve burnu şekillendiğinde daha belirgin hale geliyor. Kulak kepçelerinin büyüyeceği küçük şişkinlikler oluşuyor ve gözleri daha açık, göz kapağı kıvrımları kısmen onları kaplıyor. Üst dudak ve burun oluştu. Gövde ve boynu düzelmeye başlıyor.
Bebeğinizin beynindeki sinir hücreleri erken nöronal yollar oluşturmak için dallanıyor. Beynin koku alma duyusundan sorumlu kısmı da şekilleniyor. Bebeğinizin ellerinde parmaklarının oluşacağı sırtlar gelişiyor. Bacakları oluşuyor ve ayaklarının şekli seçilmeye başlanıyor ancak henüz parmak uçları yok. Bacakları ve ayakları kollarından ve ellerinden ortalama beş gün sonra gelişir. Embriyonik kuyruğu neredeyse kaybolmuştur ve kuyruk kemiğini (koksiks) oluşturmak için geri çekiliyor.
Hamilelikte saç boyamak, çeşitli kimyasal madde içeren ürünleri kullanmak, aslında vücuda toxik etkisi olabilecek pek çok ajanla anneyi karşı karşıya bırakır.
Yeterli olarak kanıtlanmış çalışmalar olmasa da bu ürünlerin vücutta birikerek en hassas yapı olan fetal dokuya zarar verebileceği düşünülmektedir. Bu nedenle bu ürünlerin kullanılması gerekiyorsa da fetal etkisinin daha az olabileceği 12. haftadan sonra kullanması önerilmektedir. Pedikür, manikür gibi aktiviteler sırasında ise toplumda kan ile geçiş gösteren hepatit, HIV gibi enfeksiyon olasılığıdır. Bu gibi enfeksiyonlar gebelikte geçirildiğinde fetüsü olumsuz etkilemekte ve konjenital enfeksiyonlara ya da neonatal enfeksiyonlara neden olabilmektedirler.
Lazer epilasyon uygulamaları gebelik sırasında yapılabilir. Lazer (Laser) ışık enerjisi kullanan bir tekniktir. Ortaya çıkan elektromanyetik ışıma röntgende kullanılan X-ışınlarından farklıdır ve doku içinde ilerleme özelliği yoktur. Işın sadece işlemin yapıldığı alana örneğin sadece yüze etki eder ve etki alanı sadece birkaç milimetre ile sınırlıdır. Bu nedenle anne karnı içindeki bebeğe ulaşması ya da zarar verebilmesi mümkün değildir. Ancak yine de bu tür uygulamaları gebeliğin 3-4. aylarından sonraya bırakmak uygun olur.
”
Alo Yeditepe