Türkçesi trombositten zenginleştirilmiş plazma olan PRP (platelet rich plasma), kişinin kendi kanından elde edilen ve başka bir katkı maddesi içermeyen bir kan ürünüdür. Son zamanlarda plastik cerrahi, dermatoloji, ortopedi başta olmak üzere tıbbın her alanında kullanılmaya başlanan PRP, enjekte edildiği dokuda yenilenme ve iyileşme sağlamaktadır. Üreme tıbbında ve kısırlık tedavisinde kullanımı ise diğer alanlara göre yenidir ve umut vaat edici çalışmalar bulunmaktadır.
Halk arasında yumurtalık gençleştirme olarak anılmaya başlanan ovaryan PRP enjeksiyonu son birkaç yılda dünya literatürüne giren, ülkemizde de yeni uygulanmaya başlanan bir tedavi yöntemidir. Yumurtalığa yapılan PRP’nin buradaki uyuyan kök hücreleri harekete geçirip yumurtalıkta yenilenme ve fonksiyonunda artış sağlanması beklenmektedir.
Kadınlarda üreme potansiyelini belirleyen en önemli faktör biyolojik yaştır ve maalesef yaş arttıkça yumurtalık rezervi azalmaktadır. Özellikle 38 yaşından itibaren yumurtalık rezervindeki düşüş hızlanmakta ve ortalama 46 yaşından itibaren menopoza geçiş dönemine girilmektedir. Bazı hastalarda ise bu durum çok daha erken yaşanmakta ve ileri yaş olmamasına rağmen yumurtalık rezervi düşük bulunmakta hatta erken yaşta menopoza girmektedir. Bu hastalarda şu anda eldeli verilerle üreme şansını arttırmak için PRP dışında bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak PRP’nin de kesin etkili bir tedavi olmadığı bilinmelidir.
Yumurtalık gençleştirme daha çok yeni bir tedavi olmakla birlikte hakkında olumlu çalışmalar mevcuttur ancak her hastada olumlu etki göstermemektedir. Merkezimizde over (yumurta) rezervi düşük olan hastalar ve erken menopoz hastaları belli gruplara bölünerek çalışılmaktadır. PRP tedavisinden fayda görebilecek ve görmeyecek hastaları birbirinden ayırarak fayda görmeyecek hastalara gereksiz işlem yapılması engellenmektedir. Yumurtalık gençleştirme tedavisine uygun olup olunmadığı polikliniğimizdeki ilk değerlendirme ile öğrenmek mümkün olabilmektedir.
Öncelikle hastadan kan alınıp bu kan belli bir işlemden geçirilerek PRP elde edilmektedir. İşlem ultrason eşliğinde vajenden ince bir iğne ile geçilip yumurtalık içerisine PRP enjekte edilmesi şeklinde yapılmaktadır. Ağrılı olabileceğinden dolayı hastalar genellikle anestezi altında yapılmasını tercih etmektedir.
”
Alo Yeditepe