En az 5 yaşında olan bir çocuk, ayda minimum 1 kez ve 3 ay arka arkaya idrar kaçırdığında, idrar kaçırma probleminden bahsedilebilir. Çocuklarda pelvik taban problemlerine bağlı olarak, mesane/bağırsak disfonksiyonu, aşırı aktif mesane, ani sıkışma hissi ile idrar kaçırma, tembel mesane, işemenin ertelenmesi, nörojenik mesane, kabızlık ve dışkı kaçırma gibi sorunlar görülebilmektedir.
Çeşitli ürolojik testlerle belirlenen altta yatan patolojik bir durum olmadığında üroterapi yaklaşımı ile tedavi edilir. Üroterapi, hasta bilgilendirmesi, davranışsal düzenlemeler, mesane günlükleri, biyofeedback ve elektrik stimülasyonu ile pelvik taban çalışmaları, nöromodülasyon ve kateterizasyon gibi yöntemleri içermektedir.
Pelvik Taban Bozukluklarının Tanısı Nasıl Konur?
Hastaların jinekoloji, üroloji, genel cerrahi, çocuk cerrahisi ve gastroenteroloji bölümleri tarafından gerçekleştirilecek muayene sonunda altta yatan enfeksiyon ya da hastalığın olmadığından emin olunması gerekmektedir. Muayene ve şikayetlere bağlı yapılacak testlerden sonra, hastalar birinci basamak tedavi seçeneği olarak pelvik taban rehabilitasyonuna yönlendirilmektedir.
Hastalardan öncelikle detaylı bir hikaye alınarak şikayetlerinin temelindeki sorunlar anlaşılmaya çalışılır. Değerlendirmeler sırasında pelvik taban kas testleri, pelvik organlarda sarkma olup olmadığı, organların anatomik duruşları incelenmektedir. Pelvik taban kaslarının zayıflığı ya da aşırı aktivitesi belirlenir. Bununla birlikte eşlik eden ortopedik problemler de dikkate alınarak tedaviye eklenir.
Pelvik Taban Bozukluklarının Tedavisi
Genel Tedavi Yaklaşımı Nedir?
Pelvik taban bozukluklarının tedavisindeki en önemli unsur hasta eğitimidir. Pelvik tabanın ne olduğu ve sorunların nasıl oluştuğuyla ilgili bilgilenen hasta, tedaviye daha etkili ve aktif bir şekilde katılır. Bu tedaviler bütüncül bir yaklaşımla kişiye göre planlanması gereken bir süreçtir. Bu amaçla tedaviler kişiye özel egzersiz programı, mesane eğitimleri, biyofeedback, elektrik stimülasyonu, yaşam tarzı değişiklikleri gibi yaklaşımları içerir
Pelvik Taban Kasları Eğitimi Ne Kadar Sürer?
Rehabilitasyon süreci kişinin altta yatan sorununa, kişisel özelliklerine ve tedaviye uyumuna göre değişebilmektedir. Bu noktada, hastaların pelvik taban farkındalığını artırmaları, egzersizlerini düzenli olarak sürdürmeleri ve bunu yaşam biçimi haline getirmeleri son derece önemlidir.