Bebeğiniz karnınızda büyüdükçe siz de onun gelişimini merak ediyorsunuz değil mi? 6. haftada bebeğim ne kadardır? Neye benziyor? Gibi soruların cevaplarını Hafta hafta hamilelik dizimizin bu bölümünde bulabilirsiniz.
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar hamileliğin 6. haftasına ilişkin bilgi verirken anne adaylarının da 6. haftada vücudunda yaşanan değişimleri anlattı.
Bebeğiniz yaklaşık olarak bir bezelye büyüklüğüne ulaşmıştır. Şekil olarak kurbağa yavrusuna benzeyen bebeğinizin kol ve bacaklarının oluşacağı çıkıntılar oluşmaya başlamıştır. Bu haftadan itibaren genellikle ultrasonda kalp atışı duyulmaya başlamaktadır.
Hamilelik itibariyle bu hafta kilo almış olabilirsiniz veya bulantı-kusma şikâyetleriniz varsa tam tersi de gerçekleşmiş olabilir. Bunlar sizi endişelendirmesin. Ancak şiddetli bulantı/kusma durumunda yeterli besin alamadığınız için ve çok sayıda kusma gerçekleşmesi durumunda sıvı elektrolit kaybı yaşayacağınız için doktorunuza başvurmanız en doğru tercih olacaktır. Organ gelişiminin olduğu bu haftalarda yararlı besinler tüketmek bebeğinizin sağlıklı gelişimi için önemlidir.
Vücudunuzun emzirme hazırlığı başlamıştır. Memelerde büyüme ve meme uçlarının renginde koyulaşma yavaş yavaş gerçekleşmektedir. Böylelikle yeni doğan bebeğiniz meme ucunuzu daha kolay tanıyıp yönelebilecek, artmış meme hacmi de bebeğinize yeterli miktarda süt sağlayabilecektir.
Gebelik boyunca anne adayı farklı durumlara ayak uydurmaya çalışmaktadır. Örneğin gebelik haftası ilerledikçe karın gittikçe büyür, vücut dengeyi sağlamak için bel bölgesinde omurlardaki lordoz dediğimiz oyuklaşma artar. Hormonların etkisiyle de kalça eklemlerinde hareket kapasitesini artıracak ayrışmalar olur. Bütün bu değişiklikler olurken anne adayının oturduğu yerden kalkması, eğilmesi ya da yukarı doğru uzanması güçleşir. Bu ve benzeri hareketler ağrılı olmaya başlar. Yukarı doğru uzanmak örneğin evde perde asmak, yüksek bir raftan tabak ve benzeri eşya almak gibi durumlarda gebe hem ağrı duyar hem de bu hareketler sırasında ıkınır ve karın içi basıncını artırır. Eğer altta yatan rahim ağzı yetmezliği ya da erken membran rüptürü gibi belirli ya da tanı almamış durumlar varsa, ani kramp girmesi, su gelişi ya da lekelenme tarzı kanamaları olabilir.
”
Alo Yeditepe