Hafta hafta hamilelik sürecinde büyük bir aşama kaydettiniz ve 25. haftaya ulaştınız. Bebeğinizin gelişimi ve sizdeki değişim oldukça heyecan uyandırıyor. Peki hamileliğin 25. haftasında bebek ne kadar olur? Hamileliğin 25. haftasında bebek gelişimi nasıl ilerler? Annedeki değişimler nelerdir? 25 haftalık bebek görüntüsü nasıl olur?
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, hamileliğin 25. haftası ile ilgili merak edilen bu soruların yanıtını verdi.
Bebeğiniz artık 660 grama yakın bir ağırlıktadır. Başından topuğuna kadar olan mesafesi yaklaşık 34.6 santimetredir. Bu haftada karnıbahar büyüklüğüne gelmiştir.
Bebeğinizin cildindeki kırışıklıklar yağ dokusunun birikimi arttıkça dolmaya ve düzelmeye başlar. Saçları uzamaya devam etmektedir. Bu bebek tüyleri doğumdan sonra genellikle dökülür ve yeni çıkan saçlar ile yer değiştirir. Bebeğinizin duyuları gelişmeye devam etmektedir.
Göz kapakları yavaş yavaş ayrılıyor olsa da şimdilik gözlerini kapalı tutuyor olacaktır. Buna rağmen yakın bir zamanda göz kapakları üzerinden ışığı hissetmeye başlayacaktır. Göbeğinize ışık tutacak olursanız buna cevap olarak bebeğinizin başını çevirdiğini hissedebilirsiniz.
Refleksleri geliştikçe bebeğiniz ani seslere irkilerek veya tekme atarak tepki verebilir. Bu gebeliğiniz için özel bir zamandır; siz ve bebeğiniz birlikte hissetmeye ve tepki vermeye başlamışsınızdır.
Gözlerinizi neden kuru hissettiğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Bu gebelikte karşılaşılan sık bir belirtidir. Gebelik hormonlarınızın değişimi nedeniyle vücudunuz yeteri kadar göz yaşı salgılayamaz ve gözlerinizi nemli tutamaz. Gözlerinize masaj yapmak, göz yaşı damlası kullanmak ve baktığınız ekranların süresini kısaltmak belirtileri azaltabilir. Gözlerde ciddi kızarıklık, ağrı, ışığa hassasiyet veya görme kusuru oluştuysa acil olarak doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Kabızlık gebelik sürecinde sıkça karşılaşılan bir sorundur. Egzersiz yapmak (düzenli yürüyüşler), su tüketimini arttırmak, sık ve öğünlerde lifli gıdalardan zengin beslenme ile bu sorununuz azaltılabilir ya da çözülebilir. Ayrıca bu şekilde bir hayat tarzı değişikliği ile gebelik sürecinde pek çok gebede gelişeilen hemoroid oluşumunu da önlemek için iyi bir yöntemdir.
Henüz vakit var gibi görünse de nasıl bir doğum istediğinizi düşünmek ve seçenekleri değerlendirmek için iyi bir fırsat olabilir.
”
Alo Yeditepe