Hamileliğin her haftası sizi heyecanlandırıyor ve gebelikte 14. haftaya geldiniz. Hafta hafta hamilelik sürecinde sizi ve bebeğinizi neler bekliyor merak ediyorsunuz. Peki hamilelikte 14. haftada neler olur? 14 haftalık bebeğin hareketleri hissedilir mi?
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, merak edilen sorulara yanıt verdi.
Fetüsün baş-popo mesafesi 8.7 cm, ağırlığı 43 gram civarındadır ve küçük bir şeftali büyüklüğündedir.
Bebeğinizin vücudu başına göre daha hızlı büyümektedir, boynu oluşmuştur ve kolları neredeyse gövdesiyle uyumlu uzunluktadır. Bacaklar bu aşamada daha yavaş uzar.
Lanugo ismi verilen, şeftali üzerindeki tüylere benzer ince kıllar bebeğinizin başında ve vücudunda oluşmaya başlar ve bu tüylerin uzaması ve kalınlaşması 4-6 hafta daha devam edecektir. Bu tüyler doğumdan 4 hafta kadar önce dökülür, ancak doğum sonrasında kalıntılarını görmek mümkündür.
Tüylerin amacı ilerleyen haftalarda oluşan, verniks kazeoza adı verilen, koruyucu maddenin cilde tutunmasını sağlamaktır ve bunun sayesinde bebeğin vücut ısısının ayarlanmasıdır.
Fetüs bu haftada kollarını ve bacaklarını daha koordine bir şekilde hareket ettirebilmektedir. Sizin bu küçük tekmeleri hissetmeniz mümkün değildir. Yüz kasları da gelişim göstermektedir ve değişik yüz ifadeleri oluşturabilir, bunları kontrollü bir şekilde yapmamaktadır. Gözleri de göz kapakları altında yavaşça hareket etmeye başlar. Böbrekleri idrar üretmeye başlar.
Bebeğinizin cinsiyeti bu haftalarda netlik kazanmasa da daha anlaşılabilir hale gelmektedir. Fetüsün kırmızı kan hücreleri de bu haftada dalakta oluşmaya başlar.
Gebelikte oluşan eklem ve kas ağrıları için ılık uygulama lokal kas gevşetici kremler ya da masaj uygulama önerilebilir. Kaplıcalar sıcak suyun dokuyu rahatlatıcı etkisi nedeniyle çoğu hastalıkta tercih edilebilir. Ancak gebelikte dikkat edilmesi gerekmektedir. Bulunacak yerin temizliği kadar uygulanana suyun sıcaklığı da önemlidir.Vücut fetüsü anne vücut sıcaklığında muhafaza eder. Bu nedenle vücut sıcaklığından düşük sular örneğin deniz, soğuk havuz gibi ya da aşırı sıcak olan sular örneğin kaplıcalar vücudun ısı dengesini etkileyebileceğinden dikkatli olmak gerekebilir. Sıcak ya da soğuk suya ayak sokmak ya da diz gibi eklem yerlerini suya daldırmak zararsız görünmesine rağmen tüm vücuduyla suya girmek hem ısı dengesini etkileyebilecek, hem de asendan yolla ürogenital enfeksiyonun oluşmasını tetikleyebilecektir.
”
Alo Yeditepe