Hafta hafta hamilelik sürecinde gebeliğin 20. haftasına gelmiş bulunmaktasınız ve artık hamilelik süreciniz yarılanmış oluyor. Bebeğinizle ilgili heyecanınız git gide daha da artıyor. Peki, hamileliğin 20. haftasında neler oluyor? 20 haftalık bebek ne kadar olur? 20 haftalık bebek görüntüsü nasıl olur? Kaç aylık hamileyim? En çok merak ettiğiniz soruların başında geliyor.
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, hamileliğin 20. haftası ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
Daha önce baş-popo mesafesi olarak ölçülen bebek boyu bu haftadan itibaren baş-topuk olarak ölçülecektir ve bebek 25.6 cm boy, 300 gram ağırlığa sahiptir. Bu noktada gebeliğinizin ortasına gelmiş bulunmaktasınız ve bebeğiniz bir muz büyüklüğündedir.
Bu haftalarda yapılacak olan ultrason ile bebekte anormallikler var ise tespit edilebilecektir. Boy ve kilo tayini için baş ve karın çevresi, uyluk kemiğinin boyu gibi veriler değerlendirilecektir.
Daha önce bahsi geçen verniks kazeosa ciltteki porlardan (boşluklar) oluşturulur ve bebeğinizin hassas cildini korur. Bebek doğduğunda bu madde cildini kaplamış olarak doğar ve rahim içi sıvı ortamdan, yaşadığımız kuru ortama geçişte cilde adapte olması için destek sağlar.
Bebek 3-4 hafta diliminde ağırlığını ikiye katlamış olsa da hala yağ açısından eksiği vardır, dolayısıyla bebek buruşuk gözükür. Bu haftadan itibaren kilo alımı daha da artacaktır.
Yine gebelerin dikkat etmesi gereken hazır ve dondurulmuş gıdalardır. Bu maddeler örneğin meyve suları, konserveler diğer kutu konserveler tazeliklerini korumak için bazı koruyucular içermektedirler. Bu maddelerin aşırı tüketimi zararlı etkileri olabilecek bu maddelerin aşırı alınımına sebep olacak ve gebelik üzerine olumsuz etki gösterecektir.
”
Alo Yeditepe