Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları, Besinlerde de D vitamini var mıdır? D vitamini yaz-kış alınır mı? Hamilelerde D vitamini kullanım hataları nelerdir? hamilelerde D vitamini kullanımını anlattı.
D vitamininin, kalsiyum metabolizmasındaki bilinen fonksiyonları dışında, immünmodülatör, anti-enflamatuar ve endokrin fonksiyonları vardır. D vitamini eksikliği ciddi bir sağlık sorunudur. Vitamin D takviye programları yeterli görünmemektedir. Dünyada yaklaşık bir milyar insanda D vitamini eksikliği olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de yüzde 60-70 oranında görülen bu eksikliğin sağlığı ciddi şekilde etkilediği biliniyor. D vitamini desteğinin solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu etkileri olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle pandemi döneminde D vitamini düzeyini 30 ng/ml’nin üzerinde olmasını arzu ederiz. D vitamini takviyesinin hastalığı geçirmemize engel olmaz ancak hastalıkla savaşırken daha güçlü olmamızı sağlar. Pandemi döneminde evlere kapandığımız, daha az güneş ışınına maruz kaldığımız için D vitamini seviyelerimizin daha da düştüğünü varsayabiliriz.
D vitamininin en önemli kaynağı UV ışınlarıdır. Kolesterol türevi bir steroid hormondur. % 95’i ciltte sentezlenir. Diyetle alınan formları: D2 ve D3’ dür. D2: bitkisel, ergokalsifero, D3: hayvansal, kolekalsiferol. D3,D2’den 3 kat daha potentdir. D2: yosun, mantar ve D3: balık, süt, yumurta, karaciğerde bulunur. Balık olarak en çok somon ve ringa balığında D vitamini bulunur. Süt ve süt ürünlerinin ve yumurtanın düzenli tüketilmesi gereklidir. Ayrıca haftada en az 2 kez balık tüketilmesine özen gösterilmelidir.
Yazın yeterince güneşleniliyorsa alınmasına gerek yoktur. Güneşlenme öğlen 10:00 - 15:00 saatleri arasında yapılmalıdır. Beyaz tenliler 15 dk, esmer tenliler ve obezler 30 dk güneşlenmelidir. Ciltte krem olmamalıdır. Güneşlenmenin en güzel ve doğal şekli deniz kumunda yapılır. Bunu yapanlar kışın o sene hastalanmadığını anlatırlar. Eğer güneşlenme imkânı yoksa veya mevsim kış ise 2 tür doz ayarı yapılır:
Cilt rengi (renk koyulaştıkça risk artıyor), obezite, düşük gelir grupları, kuzey bölgeleri, yüksek rakımlı soğuk alanlar, kış ve ilkbahar ayları, kapalı alanlarda çalışanlar Vitamin D yetersizliği için yüksek risk grubundadır. D vitamini sentezinin azaltan nedenler ise:
En iyi vitamin D sentezi öğle saatlerinde ve güneş̧ kremi olmaksızın sağlanır. Öğlen saati 30 dk güneşlenme ile 10 000-25 000 IU vit D sentezlenir. Beyaz tenli kişilerde 50 000 IU’ye kadar çıkabilir.
Temel fonksiyonu kalsiyum dengesi sağlamasıdır. Bunun yanında immun sistem, hücre çoğalması, hücresel farklılaşma ve endokrin birçok görevi de vardır. Gebelikte ise, immun tolerans sağlar ve fetüsün atılmasını engeller, ayrıca antimikrobial etkinlik gösterir. D vitamini eksikliğinde bakteriyel vaginozis sık görülür. Gebelikte D vitamini etkisi ile anne bağırsağından kalsiyum emilimi %35 artar. Vitamin D seviyesi düşük anneden doğan bebek, riketse (raşitizm) yatkın oluyor. Eksikliğinin erken doğum ve düşük doğum ağırlığına yol açtığı çeşitli çalışmalarla gösterilmiştir. Eksiklik var ise doğan bebeklerde ileri dönemlerde öğrenme ve bellek problemleri yaşandığı görülmüştür. VitD, pankreatik β hücreleri uyararak insülin sekresyonunu düzenlemede ve insülin direncini azaltmada etkilidir. VitD antienflamatuar etkinliği ile metabolik sendrom ve DM daki enflamasyon sürecinde rol oynuyor olabilir. Vitamin D yetmezliği (<50 nmol/l) ile Gebelik diyabeti arasında anlamlı ilişki var. Yetersizlik yaşanan gebelerde postpartum depresyon daha sık olarak görülmektedir.
Vitamin D toksisitesi, son derece nadirdir. Gebe olmayan gönüllülerde 10 000 IU/gün dozda herhangi bir yan etki izlenmemiştir. Toksik dozlara günlük tedavi dozlarında ulaşmak çok zordur. Çok fazla alımlarda ulaşılır. Kanda D vitamini üst sınırı 120ng/ml kabul edilmektedir. Hiperkalsemi toksik etkidir, bunun gelişmesi için kan düzeyinin 150ng/ml'yi geçmesi gerekir. Bu verile dozlarda genelde kan düzeyi 40-70 ng/ml civarındadır.
Hamilelik süresince D vitamini takviyesine 12. haftadan itibaren başlanmalı ve gerekirse tüm hamilelik boyunca devam edilmelidir. Genel olarak ilk 3 ay bitince başlamak gerekiyor. Aç karına alınmamalıdır. Tercihan akşam yemekte yeşillik ve yoğurt yedikten sonra alınır. Yeşillik ve yoğurt yedikten sonra D vitamini ekmeğe damlatılır ve yenir. Direkt dil üzerine de damlatılabilir. Yağlı olduğundan su bardağındaki suya veya süte damlatılırsa cam bardak kenarına yapışır ve yeterince alınmaz. Bardak veya kupada kalır ve eksik alınır.
Gebelere D vitamini destek programı TC Sağlık Bakanlığı tarafından Mayıs 2011 tarihi itibari ile başlamıştır. 12 haftalıktan itibaren gebelik süresince altı ay ve doğum sonrası altı ay olmak üzere toplam 12 ay süreyle, annelere D Vitamini desteği öneriliyor.
Doğum öncesi dönemde ve doğumdan sonraki dönemde annelere uygulanacak D vitamini dozu; günlük tek doz olarak alınmak üzere 1200 IU (9 damla) olmalıdır. D vitamini eksikliği kandaki değerlerinin ölçülmesi ile anlaşılabilir. 30 ng/ml altındaki değerler yetersiz, 10 Ng/ml altındaki değerler eksiklik olarak değerlendirilir. Gebeye uygulanacak D vitamini desteği 12.haftadan itibaren başlamalı ve gerekirse tüm gebelik boyunca devam etmelidir. Uygulanacak destek günlük 1200 iu olmalıdır (9 damla).
Kan düzeyi ölçülmesi ve takibi yapılmaz. Çünkü dozaj düşük tutulur. Çocuklarda günlük 1000 ünite ( D vit damladan günde 8 damla), erişkinlerde 2000 ünite (15 damla) alınır. Damlalar bir seferde veya bölünerek alınabilir. Tercihan akşam yemekte yeşillik ve yoğurt yedikten sonra alınır. Bu tedaviye başlamadan önce depoların doldululması için çocukta yarım ampul D vitamini, erişkinde 1 ampul D vitamini yine akşam yeşillik ve yoğurt yedikten sonra kırıp ekmeğe döküp içilir.
Önce D vitamini düzeyine bakılır, düşük ise önce depolar doldurulur, sonra günlük tedaviye geçilir.
Günlük erişkinde 2000 ünite-5000 ünite arasında D vitamini alınmasını öneren kaynaklar vardır. Kişinin yaşı, kilosu, ten rengi, kronik hastalık (diyabet, kalp damar hastalığı, romatizmal, otoimmün, enfeksiyon, kanser vb.) durumlarda immün sistem daha çok D vitamini kullanır. Yani dozaj kişiler arasında değişim gösterir. Ayrıca D vitamin reseptör duyarlığı kişiler arasında farklıdır. Bu nedenle zaman zaman D vitamini ve kan kalsiyum düzeyi kontrol edilmelidir. Günlük doz her gün damla ile veya depo seklinde alınabilir.
a- Günlük damla şeklinde alınması; her 1000 ünite için 8 damla/gün alınır. Eğer bu fazla gelip bıktırıyorsa 1 D vit damla şişesi içerisine 1 ampul D vitamini kırıp katılır, o zaman fortifiye (güçlendirilmiş̧) olup 1 damla 1000 ünite içerir.
b- İdame tedavisinin en iyi alım şekli günlük damladır. Böylece kendinizi daha neşeli, güçlü hissedersiniz. Ama zor geliyorsa günlük damla yerine idame tedavisini depo yöntemi olan D vitamini ampul kırıp 3 ayda bir kırıp içebilirsiniz. Tüm bu sayfada bahsedilen D vitamini ampul veya damla 25 HO D3 olup aktif vitamin değildir. Vücutta başta böbrek olmak üzere dokularca gerek duyulduğu kadar aktive edilerek kullanılır. Kanda ölçüldüğünde yine 25 HO D3’dir.
D vitamini eksikliği kandaki değerlerinin ölçülmesi ile anlaşılabilir. 30 ng/ml altındaki değerler yetersiz, 10 Ng/ml altındaki değerler eksiklik olarak değerlendirilir. Gebeye uygulanacak D vitamini desteği 12.haftadan itibaren başlamalı ve gerekirse tüm gebelik boyunca devam etmelidir. Uygulanacak destek günlük 1200 iu olmalıdır (9 damla). Tercihan aksam yemekte yeşillik ve yoğurt yedikten sonra alınır. Yeşillik ve yoğurt yedikten sonra D vitamini ekmeğe damlatılır ve yenir. Yağlı olduğundan su bardağı veya süte damlatılırsa cam bardak kenarına yapışır ve yeterince alınmaz. Bardak veya kupada kalır.
”
Alo Yeditepe