Boyunda (Servikal) omurilik kanalı darlığı, genellikle sinir kökü (Radikulopati) veya omurilik basısına (Myelopati) bağlı yakınmalarla kendini gösterir. Myelopati omurilik zedelenmesidir ve ileri seviyedeki myelopatiler felç ile sonuçlanabilir. Omurilik ve sinir liflerini koruyan kemikli yapıya “omurga kemiği” denir.
Omurilik ve sinir lifleri omurga kemikleri ortasındaki kanal boyunca ense kökünden kuyruk sokumuna kadar inerler. Omurga kemikleri içerisindeki bu kanalda omurilik ve sinirlerin serbestçe bulunabilmesi için bu kanal çapının 11 mm’nin altında olmaması gerekir. Bu kritik değerin altında olan durumlar ‘spinal stenoz’ ya da ‘kanal daralması’ olarak adlandırılır.
Servikal myelopatili hastaların yaklaşık yarısında boyun ve kol ağrısı vardır. Bu hastalarda en sık görülen yakınmalar; kollarda güçsüzlük, el ve ayaklarda his kaybı ve gömleğini düğmeleyememek, kapı kolunu açıp kapayamamak, kavanoz kapağını açamamak gibi ellerde beceriksizlik, bacaklarda güçsüzlük ve yürüme zorluğudur. Bir diğer ikamet de idrar tutamamaktır.
Çok ilerlemiş hastalarda yürümek için destek gerekir. Özellikle yaşlı hastalarda hareket bazen imkânsızdır. Bütün bu yakınmaların zamanla ilerlemesi her hastada farklılık gösterebilir. Bazı hastalarda yakınmaların ilerlemesi hızlı olurken, bazılarında ilerleme yavaş olmaktadır. Erken tanı bu hastalık grubunda çok önemlidir.
Tanı koymak için genellikle “manyetik rezonans görüntüleme” (MRG) kullanılır. MRG dar servikal kanalı ve sıkışmış omuriliği çok detaylı olarak gösterir. Bilgisayarlı Tomografi (BT), servikal kanala taşan kemik yapıları daha iyi görmek için kullanılabilir. Elektrofizyolojik testlerle servikal myelopatinin diğer hastalıklarla ayırıcı tanısı yapılabilir.
Hafif seviyede servikal dar kanalı olan vakalarda ilk tedavi seçeneği ameliyat dışı yöntemler olabilir. Buna karşın kol ve bacaklardaki güçsüzlüğün ve ağrının artması, yürümede bozulma ya da omurilik kanalında darlığın kritik seviyenin altına inmesi cerrahi ile tedavi edilmektedir.
Cerrahi tedavideki amaç omurilik ve sinir kökü üzerindeki basının ortadan kaldırılmasıdır (Dekompresyon). İleri seviyedeki darlıklarda ve kayma durumlarında metal implantlar uygulanabilir.
”
Alo Yeditepe