Nöroşirürji; modern tıbbın beyin, omurilik, omurga ve sinir cerrahisini kapsayan dalını oluşturmaktadır. Son yıllarda tanı ve cerrahi dışı yöntemlerin gelişmesi ile tüm dünyada insanlığa daha modern bir hizmet sunmaya başlayan nöroşirürji, kaydedilen gelişmelerle düne kadar imkansız sayılan birçok tedavinin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. İnsanlığa hizmet felsefesiyle yola çıkan Nörolojik Bilimler Merkezi’nin kadrosu, her biri alanında dünya standartlarında eğitim, bilgi ve tecrübeye sahip; cerrahlar, nörologlar, anestezi ve yoğun bakım uzmanları, psikiyatrist, psikolog, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı, fizyoterapist, hemşire ve teknisyenlerden oluşmaktadır.
Hastaların tanı ve tedavilerine, teknoloji desteğiyle; bu konuda özelleşmiş servis ve yoğun bakımda devam edilmektedir. Daha iyi bir hizmet için bölüm; nöro-onkoloji, beyin damar cerrahisi, epilepsi, spinal cerrahi, pediyatrik nöroşirürji, stereotaktik ve fonksiyonel nöroşirürji, periferik sinir cerrahisi ve nöro-spinal travma konularında çalışmalarını sürdürmektedir. Ameliyatlarda nöromonitörizasyon kullanılmaktadır. kemik doku ya da vida gibi cerrahi implantlar kullanılabilir.
Beyinden, omurilikten veya sinir zarlarından türeyen tümörler, hipofiz bezi tümörleri, beyinde ulaşılması güç yerlerdeki hayati tümörler ve kafa tabanı tümörlerine mikroşirürji yöntemleri ile cerrahi tedavi yapılmaktadır.
Subaraknoid kanama, anevrizmalar, beyin ve omurilik anteriovenöz malformasyonları ve bazı inme vakalarının cerrahisi ve tedavisini içerir. Beyin damarı tıkanıklıklarının bazılarına uygulanabilecek “by pass” ameliyatları da nöroşirürjide başarı ile gerçekleştirilmektedir.
Özelleşmiş nöroloji ve nöroşirürji ekibi epilepsi ameliyatlarını başarı ile gerçekleştirmektedir. Epilepsi monitörizasyonu ve nöromonitörizasyon yapılmaktadır.
Omurga ameliyatları, füzyon ameliyatları, minimal invaziv omurga ameliyatları, kifoplasti ve vertebroplasti ameliyatları, osteoporotic omurga kırıkları, dejeneratif spondiloz ve omurilik kanalı darlıkları, bel fıtığı ve boyun fıtığı ameliyatları, yaşlanmayla beraber oluşan omurilik kanalı daralmaları ve kireçlenmeler, omurga ve omurilik tümörleri, doğuştan gelen omurilik ve omurga bozuklukları, dejeneratif skolyoz tedavisi en güncel tedavi yaklaşımları ve mikrocerrahi ve endoskopik yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmektedir.
Yenidoğan ve pediatrik yaş grubunda görülen beyin ve omurilik hastalıkları, tümörler, hidrosefali, belde kese (meningomyelosel) gibi hastalıklar başarı ile mikrocerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.
Stereotaktik yöntemler kullanılarak, mikroelektrod yardımıyla derin beyin stimülasyonu yapılabilmektedir. Trigeminal nevralji ve kanser ağrısı gibi durumlarda cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Bütün sinirlerde meydana gelebilen sıkışmalar, örneğin; karpal tünel sendromu ya da ulnar tuzak sendromu gibi sinir basılan, sinir ve pleksus kesi ve yaralanmaları mikrocerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.
Ülkemizde ve dünyada önemli bir sorun olan kafa ve omurga travmalarında güncel tedavi yaklaşımları kullanılmakta ve kafa travmaları ile omurga-omurilik travmalarında mikrocerrahi tedaviler teknolojinin de katkısıyla başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
”
Alo Yeditepe