Omurga kırıklarının ortaya çıkma nedenleri arasında travmalar (Düşmeler, trafik kazaları vs.) sayılabileceği gibi enfeksiyonlar ya da kemikte ortaya çıkan tümör ya da kanserlerin yayılması da omurgaların kırılmasına neden olabilir. Menopoz sonrası kadınlarda da eğer kemik kalitesi kötüyse omurgalarda kırılma oluşabilir.
Omurga kırıkları eğer omurilik üzerinde ve sinirlerde baskı yapıyor ise omurilik-sinir zedelenmesi yaratabileceğinden tehlikelidir. Ayakta durmayı engeller. Bazı kırıklarda özellikle boyun bölgesinde ortaya çıkan kırılmalarda solunum durması ölüme neden olabilir. Sırt ve bel bölgesine ise en ağır formda bacaklarda felç ortaya çıkabilir.
Yaşlanma ile birlikte kemik kalitesi ve kuvvetinde zayıflama olur. Özellikle kadınlarda menopoz sonrasında sıklıkla görülen osteoporoz eğer tedavi edilmezse omurgalarda kırılmalar meydana gelir. Bu kırıklar omurgada deformasyonlara, kamburluğa ve ileri boyutlarda ciddi yürüme zorlukları ve felç gibi kuvvet kayıplarına neden olur.
Şikayetler kırığın yerine göre değişir ancak en sık olarak hastalar genellikle kırık bölgesine lokalize şiddetli ağrıdan yakınırlar. Ağrı genellikle ortadadır ve bacaklara da yayılabilir. İleri derecedeki kırıklarda hasta yürüyemez ve hatta bacaklarda ya da kollarda ciddi kuvvet kaybı meydana gelir. Ayrıca idrar kaçırma büyük abdest kaçırma görülebilir.
Şikayet yaratmayan ve tehlikeli olmayan kırıklar ameliyatsız tedavi edilebilir ancak omurga kırıkları tedavisinde cerrahi genellikle diğer tedavilere göre daha ön plandadır. Cerrahi tedaviler omurganın güçlendirilmesine ve mekanik dayanıklılığını arttırmaya yönelik yapılmaktadır. Osteoporotik kırıklarda perkütan yöntemlerle (Küçük bir keşiden yerleştirilen iğne ve aletler yardımıyla) tedavi yapılabilirken daha büyük ve daha ciddi kırıklarda genellikle metal implantasyon ve kemik kaynatma ameliyatları uygulanır.
”
Alo Yeditepe