Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı kemik metastazı nasıl oluşur, kemik metastazı belirti verir mi, her kanser kemiğe metastaz yapar mı sorularının cevaplarını yanıtladı.
Vücutta herhangi bir organda oluşan kanserin, çeşitli kompleks mekanizmalarla kemiğe yerleşerek kanserli bir kitle oluşturmasına kemik metastazı denir.
Her kanserin kemiğe metastaz yapma potansiyeli bulunmaktadır. Fakat en sık meme ve prostat kanseri kemiğe metastaz yapmaktadır. Daha az sıklıkla akciğer kanseri, tiroid kanseri, mesane kanseri, böbrek kanseri ve kolorektal kanserler de kemiğe metastaz yapabilen kanserler arasında yer almaktadır.
Kemik metastazı çok sık görülen bir sorundur. Bazı çalışmalara göre en sık metastaz görülen alan iken bazı çalışmalara göre ise akciğer ve karaciğer metastazlarından sonra en metastazın en sık görüldüğü 3. alandır. Yapılan otopsi çalışmalarında meme ve prostat kanseri hastalarının %70, akciğer, tiroid ve böbrek kanseri hastalarının ise %35-42’sinde kemik metastazı olduğu saptanmış. Ayrıca gelişen yeni tedaviler ile birlikte sağ kalımların artması sonucu kemik metastazı görülme oranları da artmaktadır.
Kemik metastazları her kemikte görülebilmekle birlikte en sık omurga, leğen kemiği ve uyluk kemiğinin kalçaya yakın yerlerinde olur. Bu bölgelerde kemik metastazlarının daha sık görülmesinin ana sebepleri, kemik iliğinin daha aktif olduğu bölgeler olması ve omurganın etrafında bulunan yaygın venöz ağlardır.
Kemik metastazının oluşmasında oldukça kompleks mekanizmalar bulunmaktadır. Ana etken ise tümörün mikroçevresidir. Ana kanserden çeşitli mekanizmalar ve sinyaller neticesinde ayrılarak kemiğe gelen kanser hücreleri, bu yeni mikroçevreye adapte olmaya çalışırlar. Kemiğe gelen kanser hücreleri osteomimik denilen yani kemik hücrelerini taklit ettikleri bir süreç olan premetastatik nich ile kemik metastazının tohumunu atarlar. İlginç bir şekilde kemiğe yerleşen bu kanser hücreleri, aktivasyonu tetikleyen bir sinyal gelene kadar düşük düzeyde bir çoğalma halinde ya da uyku modunda bulunabilirler. Çoğalmaya başladıklarında da önce saptanamayan mikrometastazlar, sonra da klinik olarak ortaya konulabilen kemik metastazları oluşturmaktadır.
Klinik belirti vermediği ya da rutin takip yapılmadığı durumlarda farkında olunmayabilir. Ağrı, patolojik kırık, hiperkalsemi, spinal kord basısı gibi durumlar ile karşımıza çıkabilmektedir.
Hastanın klinik durumu, metastaz sayısı ve yeri, beklenen yaşam süresi tedavi için göz önünde bulundurulan etkenlerdir. Kemik metastazının tedavisinde, cerrahi, radyoterapi, çeşitli ilaçlar, termal ablasyon, elektrokemoterapi, Mr kılavuzluğunda yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrason kullanılabilmektedir.
”
Alo Yeditepe