Diz kıkırdağı, diz ekleminde düz bir yüzey yaratarak hareketlenmeyi sağlayan dokudur. Kıkırdak dokudaki hasarların kendi kendine iyileşme özelliği zayıftır. Dizdeki kıkırdağın yapısının çeşitli nedenlerle bozulup zayıflaması, kireçlenme (gonartroz) olarak adlandırılır.
Özellikle 50 yaş üzerindeki hastalarda, dizde ağrı, hareket kısıtlılığı, dizlerde deformite (O şeklini almış bacak), hareket esnasında dizden ses gelmesi, merdiven inip çıkarken ağrının artması gibi şikayetler görülebilir.
Tedavi yöntemleri, hastanın yaşına, beklentisine, şikayetlerinin ciddiyetine, kireçlenmenin nedenine ve derecesine göre değişmektedir. Hastanın yaşı gençse, erken evre kireçlenme şikayetleri ileri boyutta değilse, öncelikle cerrahi olmayan tedavi yöntemleri önerilir. Hasta eğer kilolu ise, kilo vermesi tavsiye edilir. Ağır işlerden uzaklaşması, merdiven ya da yokuş inip-çıkmaması istenir. Özellikle uyluk kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersiz tedavileri tavsiye edilir. Ağrı kesici (NSAİİ) ilaçların kullanımı, buz tedavisi uygulamaları, diz içine ilaç uygulamaları da (hyaluronik asit, PRP, kök hücre) önerilebilecek yöntemlerdir.
Hastanın fizik muayenesinde, dizde hassasiyet olması, çekilen grafilerinde diz eklem aralığında kıkırdak kaybına bağlı daralma, eklem yüzeyinde bozulma, osteofit (kemik sivrilikleri) görülmesiyle birlikte tanı konur.
Diz eklemini tamamen açmadan, iki küçük delik yardımıyla, dizdeki patolojiyi belirleyerek tedavi edilmesini amaçlayan bir yöntemdir. Kireçlenme tedavisinde uygulandığında, hastada geçici süre iyileşme sağladığı, sonrasında şikayetlerin tekrarlayabildiği literatür çalışmalarında gösterilmiştir.
65 yaş altı hastalarda diz ekleminin iç yüzünü tutan kireçlenmeler için uygulanan tedavi yöntemidir. Bu tedavide amaç, dizin yüklenme düzlemini bir miktar dış tarafa alarak, dizin iç kısmına olan baskıyı azaltmak, böylece kireçlenmenin ilerlemesini yavaşlatmaktır. Tedavi sonrasında hasta, kemik kaynaması gerçekleştikten sonra dizine yük bindirebilir duruma gelmektedir.
Diz ekleminin özellikle iç yüzünü tutan kıkırdağın aşınmasında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavide amaç, diz ekleminin sadece iç tarafındaki hasar görmüş kıkırdağın implant ile değiştirilerek, ağrısız ve hareketli bir diz ekleminin oluşturulmasıdır. Hasta, ameliyat sonrasında, ertesi gün hareket etmeye başlayarak, dizine yük bindirebilmektedir.
”
Alo Yeditepe