Uzmanlar şıklıktan önce bebeğinizin ortopedik gelişimini önemsemeniz gerektiği konusunda hem fikir..
Bebeklerin ayak yapısı yetişkinlerden çok farklıdır. Parmaklara doğru olan kısmı daha geniş, topuk kısmı daha dar ve tabanın içi kısmı, tabanlara düz görünüm veren ancak hareketle birlikte kemer genişledikçe kaybolan yağ dokusu ile doludur. Bebeğin ayak kemikleri kıkırdak yapısındadır. Bu nedenle sıkı ve uygun olmayan ayakkabı seçimi kemiklerin düzgün şekilde büyümesinde engel olabilir. Bebeklerin ayakları doğumdan itibaren ilk 5 yılda oldukça hızlı bir gelişim gösterdiğini belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Meriç, bu nedenle bebeklere ayakkabı seçerken çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak önemli uyarılarda bulundu...
Ebeveynler çocuklarına ilk ayakkabılarını almak için sabırsızlanır ancak çocuğunuz kendi başına yürüyene kadar ayakkabıya ihtiyaç duymaz. Dolayısıyla çocuk yürümeye başladıktan sonra ayakkabı almak daha doğrudur. Çocuklara, yürümeye başlamadan önce ayakkabı giydirilmemelidir. O zaman bile, ayakkabılar en azından ilk başta yalnızca dışarıda yürümek için saklanabilir. Bebeğin evdeyken çorap ve patik giymesi yeterlidir. Böylece hem ayakların normal büyümesi, hem sağlıklı kas gelişimi, hem de parmakların kavrama yeteneklerinin gelişmesi sağlanır. Ayrıca ayakkabı ve çorapların doğru bedende olması önemlidir.
Bebekler için ayakkabı alırken dikkat edilmesi gereken ilk nokta şıklık ya da ayakkabının sevimli olması değil bebeğin ortopedik gelişimine destek olması ve ayak sarılığını koruması olmalıdır. Genellikle bağcıklı, bir toka veya cırt cırtlı ayakkabılar tercih edilmelidir. Çünkü bu tip ayakkabılar topuğu yerinde tutar ve ayağın öne kaymasını ve ayak parmaklarına zarar vermesini önler.
Mümkünse, havanın dolaşımını sağladığı için deri. pamuk veya kanvas gibi doğal malzemelerden yapılmış ayakkabılar tercih edilmelidir. Plastik ayakkabılar ayakları terletir ve ovup mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Ayakkabılar pamuklu çoraplar ile giydirilmeli, ayakkabıların tabanı yumuşak olmalıdır. Çok sert ve kalın tabanlar bebeğin doğru yürümesini engelleyebilir.
Yaygın olarak kullanılan plastik ayakkabılar, çocuğun ayaklarını yeterince kavramayan ayakkabılar bebeklerin ayak sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Yeni yürümeye başlayan bebeklerin düşmeleri farklı sakatlıklara sebep olabilir. Bundan dolayı ayakkabıların tabanlarının ne kaygan ne de yeri çok tutan nitelikte olmalıdır.
Sert, destekli ayakkabılar bebekler için uygun olmadığı için tercih edilmemelidir. Ayakların hareket kabiliyetlerini kısıtlarlar.
Çocuklardaki küçük ayak problemlerinin çoğu zamanla düzelir. Ancak yine de çocuğunuz ayak yapısı ile ilgili endişeleriniz varsa bir ortopediste başvurmak gerekir.
Bebeğiniz evdeyken çorap ve patik giymesi yeterlidir. Böylece hem ayakların normal büyümesi, hem sağlıklı kas gelişimi, hem de parmakların kavrama yeteneklerinin gelişmesi sağlanmış olur.
”
Alo Yeditepe