Omurgamız birbiri üzerine belirli bir dengede yerleşmiş 33 omurga kemiğinden oluşur. Bu yapının dengede durabilmesi için omurgamızda 3 farklı eğrilik vardır. Omurga kemiklerinin birbiri üzerinde kayması normal değildir. Bu kayma bel bölgesinde olursa "bel kayması" ya da "spondilolistezis" olarak adlandırılır. Omurgalar birbiri üzerinde kaydıkları bölgede altındaki omurilik ya da sinirleri sıkıştırabilir. Omurilik genellikle bel bölgesinde etkilenmemektedir ancak belin üzerindeki sırt ve boyun bölgelerinde omurilik de sıkışarak çok ciddi felçlere neden olabilir.
Genellikle yaşlanmaya bağlı deformasyonlar nedeniyle ya da hali hazırda doğuştan olan kaymalar bazen de kazalar (Düşmeler, trafik kazaları) bel kaymasına neden olabilir. Bu sayılanlar en sık nedenlerdir. Enfeksiyonlar, tümörler, metastazlar gibi birçok durum da kaymaya neden olabilir.
Bel kaymasında dekompresyona (Sinirlerin ya da omuriliğin serbestleştirilmesi) ilaveten spinal füzyon (Omurga kaynatma) cerrahisi de gerekir. Bu işlemde birleştirilecek omurlar arasında kemik doku ya da vida gibi cerrahi implantlar kullanılabilir.
Bel kayması, her zaman belirti vermeyebilir. Şikayetler; sırt ya da bacaklarda ağrı, uyuşukluk ve kuvvetsizliktir. Bacaklarda yanma, kramp, mesane ve/veya bağırsak problemlerine neden olabilir.
Yakınmalar uzun süre ayakta kalma ve yürümeyle artar. Şikayetler bazen hafif ağrı olabileceği gibi en ağır durumlarda bacaklarda felç ortaya çıkabilir.
Muayeneden sonra yapılan manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ya da bilgisayarlı tomografi (BT) ile omurgadaki darlıkların miktarı detaylı bir şekilde saptanabilir.
Tedaviye karar verilirken hastanın yakınmaları, dayanma gücü ve yaşam kalitesinin azalıp azalmadığına bakılır.
Ağrıya sebep olan hafif durumlarda fizik tedavi ya da ağrı kesiciler uygulanabilirken genellikle ağrısı geçmeyen, hayat kalitesi etkilenen veya ilerleyici bacak güçsüzlüğü olan hastalarda cerrahi girişim tercih edilir.
”
Alo Yeditepe