Omurga tümörleri genel olarak 3 farklı bölgede oluşur. Omurga kemiklerinde, omurilik zarının içinde, omuriliğin içinde. Metastazlar genellikle omurga kemiğinde görülür. Kemikten kaynaklanan primer tümörler de vardır. Omurilik ve zarı içindeki tümörler genellikle sinir dokusundan kaynaklanan tümörlerdir.
Omurga tümörleri genel olarak 3 farklı bölgede oluşur.
Metastazlar genellikle omurga kemiğinde görülür. Ayrıca kemikten kaynaklanan primer tümörler de vardır. Omurilik ve zarı içindeki tümörler ise genellikle sinir dokusundan kaynaklanan tümörlerdir.
En sık görülen şikayet omurgaya lokalize ağrıdır. Ağrı genellikle geceleri artış gösterir. Ağrı dışında görülen yakınmalar tümörün yerleşim yerine göre değişmektedir. Örneğin boyun bölgesinde yerleşen bir tümör, ağrı yanında kol ve bacaklarda kuvvet kaybı yapabilir. İleri dönemde ise kuvvet kaybı ilerleyerek kol ve bacaklarda felç oluşabilir, idrar kaçırma, his kaybı görülebilmektedir. Tümörün yerleşim yeri daha aşağıdaysa yani sırt veya bel bölgesinde ise sadece bacaklar etkilenebilmektedir. Mesane ve bağırsak fonksiyonları da etkilenen bölgeler arasındadır.
Omurga kemiklerinde en sık karşılaşılan tümörler metastazlardır, yani vücudun başka bir yerinde oluşarak omurgamıza yayılan tümörlerdir. Bu grupta en çok gördüklerimiz akciğer kanseri, meme kanseri ve multipl miyelom gibi hastalıkların metastazlarıdır.
Öncelikle omurga tümörlerinde biyopsi alınarak ne çeşit bir tümör ile karşılaşıldığının anlaşılması gerekmektedir. Bazı durumlarda ise metastaz kaynağı belliyse tedaviye geçilebilir. Metastaz ile beraber olan tümörler bir ekip çalışması gerektirir ve hastaların onkolojik tedavileriyle beraber yürütülmektedir.
”
Alo Yeditepe