Covid-19 aşılarının Delta Plus varyantına karşı etkili olup olmadığı en çok merak edilen konulardan biri.
Delta varyantın dünyada 104 den fazla ülkede görülmesiyle birlikte ülkemizde de görüldüğünü biliyoruz. Üstelik bilindiği üzere ilk saptanan alfa varyanttan çok daha hızlı bulaşıyor. Delta varyantın, ilk görülen alfa varyantından yüzde 50 daha hızlı yayıldığını ve daha bulaşıcı olduğunu belirten Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil giderek artan oranlarda saptanması nedeniyle özellikle kalabalık ortamlarda çok daha fazla dikkat etmek gerektiğinin altını çizerek önemli açıklamalarda bulundu.
Delta'dan Daha mı Hızlı Bulaşıyor?
SARS-CoV-2 virüsünün Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından tanımlanan ve izlenen 11 çeşidi bulunmaktadır. Bu varyantlardan biri olan Delta varyantı ‘B.1.617.2' olarak da bilinir. İlk olarak Aralık 2020'de Hindistan'da tanımlandı ve önceden baskın olan Alfa varyantına göre yüzde 40-60 oranında daha fazla bulaşıcı olduğu gözlendi. 10'dan fazla ülkede tanımlanan bu varyantın daha hızlı bulaşabileceğine dair endişeler olmakla birlikte, bu varyantın bulaşıcılığının var olan Delta varyantına benzer olduğu da bildirilmektedir.
En Çok Kimler Risk Altında?
Delta Plus varyantı bulaşıcılığının yüksek olması, akciğer hücre reseptörlerine daha güçlü bağlanması ve tedaviye yanıtta potansiyel azalma nedeniyle dünyada endişe yaratmaktadır. Bu varyant, önceden Covid-19 enfeksiyonu geçirenler veya zayıf aşı yanıtı olan kişileri veya eksik aşılananlarda yayılımda hafif bir avantaja sahip olabilir. Ancak bu durumun Delta varyantından daha fazla olmadığı belirtilmektedir. Yakın zamanda saptanan bu varyantın özelliklerini anlamak için Delta Plus varyant ile enfekte olan kişilerden daha fazla veri elde etmek gerekir.
Hastaneye Yatış Oranları Azalır mı?
Henüz Delta Plus varyantına karşı aşı etkinliği hakkında yeterli veri olmamakla birlikte varyantın aşılı kişileri de enfekte ettiğine dair net bir bilgi yoktur. Bununla birlikte tam aşılı kişilerde Delta Plus varyantı görülme oranlarında bir artış bildirilmemiştir. Kanada'da yapılan bir çalışmada, Pfizer/BioNTech aşısının ilk dozundan 14 gün sonra semptomatik enfeksiyonlardan korumada yüzde 56, ikinci doz aşıdan 7 gün sonra yüzde 87 oranında etkin olduğu bildirilmiştir. İki doz ve belli bir oranda aşılı olan toplumlarda yayılımın ve hastaneye yatış oranlarının daha az olacağı düşünülmekle birlikte, artan bulaşıcılığa ve antikorlardan kaçma potansiyeline sahip varyantlar, pandemiyi kontrol etme ve hafifletme çabaları için bir tehdit oluşturmaktadır.
Delta Virüsten Nasıl Korunabiliriz?
- Delta varyantının dünyada yayılması nedeniyle DSÖ, aşı durumlarına bakılmaksızın insanlara maske takmaya devam etmeleri tavsiyesinde bulundu. Bu varyanta karşı maksimum sayıda insan aşılanmalı, maske-mesafe ve hijyen kurallarına mutlaka uyulmalı.
- Kalabalık ve kapalı ortamlarda kesinlikle maskesiz bulunmayın. Sosyal mesafe kurallarına özen gösterin. Aşıların bu varyantta etkin olduğunu biliyoruz. Biontech aşısının yüzde 88 semptomatik hastalıktan koruduğu ve yüzde 96 oranında hastaneye yatışı önlediği yapılan çalışmalarda da bildirilmiş. Ancak yine da kalabalık ve kapalı toplumlarda yayılım arttıkça ve aşısız kişilerin olduğu ortamlarda yeni varyantlarla karşılaşabiliriz ve yeni varyantlar hastaneye yatış ve ciddi enfeksiyonlarla ilgili bize neler getireceği, ne gibi sorunlar yaratacağına dair bir bilgi vermek şu an için mümkün değil. Bu nedenle aşılı bile olunsa; kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmamaya ve maske ve mesafe kurallarına uymaya dikkat etmek çok önem taşıyor.
- Açık ortamlarda da mümkün olduğunda kalabalık ortamlarda ve maskesiz bulunmayın.
- Mutlaka aşılarınızı tamamlayın. Kişi aşılı da olsa delta varyantla bulaşın mümkün olduğunu ve hiçbir aşının yüzde yüz koruyuculuğu olmadığı hatırlanmalı. Bulaşı önlemek için maske ve mesafeye çok dikkat edilmeli.
- Mümkünse açık ortamlarda ve arada mesafe olacak şekilde oturmaya dikkat edilmeli.
- Tatil gidiş ve dönüş yolunda mola yerleri de çok kalabalık olacağı için mutlaka maske kullanılmalı. Mola yerlerinde kapalı ortamlarda mümkün olduğunca kısa süre (10-15 dakika) kalınmalı ve mutlaka maske takılmalıdır.
- Otobüs, uçak gibi toplu taşıma araçlarında ve biniş noktalarında mutlaka sosyal mesafe kurallarına uyulmalı ve mutlaka maske takılmalı.
- Öncelikle aşılanma, sosyal mesafeye dikkat etmek ve maske takmak konusunda toplumsal bilinç düzeyinin artırılması sağlanmalı. Bu konuda birbirimizi de uyarmalıyız.
”
İlgili Yazılar
- Eris Varyantı Nedir? Eris Varyantı Belirtileri Nelerdir?
- Aşılar Yeni Varyantlara Karşı Ne Kadar Etkili?
- Alışveriş Merkezlerinde Uyulması Gereken Kurallar
- Sokağa Atılan Maske ve Eldivenler Sağlığı Tehdit Ediyor
- Koronavirüs Salgınında Eldiven Kullanımı
- Cep Telefonlarını Nasıl Temizlemeliyiz?
- Koronavirüs Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
- Farkında Olmadan Koronavirüs Geçirmek
- COVID-19 İçin Birden Fazla Test Var
- Omicron Çocuklarda Neden Artıyor ?
- Covid-19 Varyantları