‘‘Tamamlayıcı beslenmeye geçiş’’ emzirilen bebeğin yaşına ve gelişim basamaklarına uygun yeni besin maddelerini alması, besin madde çeşitliliği ile dengeli ve yeterli beslenmesinin sağlanması, kendi kendini besleyebilir hale gelmesi demektir. Anne sütü yaşamın ilk 6 ayında tek başına yeterli iken daha sonra ek besinlerle en az 2 yaşına dek verilmeye devam edilir. Bebeğinizin bu dönemde boyun ve sırt kasları desteksiz oturmaya hazırlanmaktadır. Yüz ve çene kasları da çiğneme işlemini yerine getirebilecek duruma gelmiştir. Ancak başlangıçta dili ile besinleri itebilir. Bu dilini tam toparlayamamasından kaynaklanır.
Bu hareketleri nedeniyle bebeğinizin ek gıdaları sevmediğini düşünmeyiniz. Bu hareket 7. aya doğru düzelecektir.
Sabah: Anne sütü
Ara Öğün: Yoğurt veya meyve püresi
Öğle: Etli sebze püresi, anne sütü
Ara Öğün: Yoğurt veya meyve püresi
Akşam: Anne sütü
Anne sütü temel besin olarak devam ettirilmelidir. Anne sütü alan bebeklerde, öğünleri yarım porsiyon tutup çorba ve yoğurtlardan sonra bebek emzirmeye devam edilir. Öğünlerinize 5 öğün olarak devam ediniz. İştahsız bebeklerde bazen ara öğünler atlanabilir. Bazı günler öğün sayısı 4’e düşebilir. Önemli olan bebeğinizin çok yemek yemesi değil, yeterli miktarda günlük besinini almasıdır.
7.ayda yumurta sarısı ilk denemede 1/8 tattırılır. Daha sonra yavaş yavaş arttırılarak 4 günde yarım 8 günde tam yumurta sarısına ulaşılır. Daha sonra hergün 1 yumurta sarısı verilebilir. Yumurta sarısı çiğ ya da az pişmiş verilmez, kayısı kıvamına gelmesi beklenmelidir.
06.00: Anne sütü
09.00: Kahvaltı, anne sütü
12.00: 2/3 kase kıymalı tahıllı sebze püresi, anne sütü
15.00: Anne sütü
18.00: Yoğurt/meyve püresi, anne sütü
Gece: Anne sütü
06.00: Anne sütü
09.00: Kahvaltı, anne sütü
12.00: 2/3 kase kıymalı tahıllı sebze püresi, köfte/balık, anne sütü
15.00: Yoğurt
18.00: Meyve püresi, anne sütü
Gece: Anne sütü
Sabah: 1 çay bardağı meyve suyu, 1 yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı pekmez, 1 çay kaşığı zeytinyağı, 1 ince dilim ekmek, ince çeklimiş ceviz, tuzu alınmış peynir
Ara Öğün: Meyve püresi
Öğle: Kıymalı sebze püreleri, dolma içleri, sebzeli köfteler, kuru baklagil püreleri, beraberinde 1 dilim ekmek içi yemek suyu ile birlikte
İkindi: Yoğurt
Akşam: Öğle öğününün aynısı
”
Alo Yeditepe