Yaz aylarının gelmesi ile birlikte çocuklarda sıcaklık artışı ile ilgili sağlık sorunları nedeniyle doktorlara başvuruların arttığını belirten Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Tülin Şimşek aileleri uyardı.
En basitinin halk arasında isilik olarak adlandırılan ısıya bağlı cilt lezyonları olduğunu belirten Uzm. Dr. Fatma Tülin Şimşek sıcak hastalığını şiddetine göre (en hafiften en ağıra) isilikten sonra, sıcak ödemi, sıcak krampları, sıcağa bağlı bitkinlik, sıcağa bağlı baygınlık ve sıcak çarpması (Hipertermi) olarak alt gruplara ayrılabildiğini belirtti.
Sıcak çarpması ısıdan dolayı yaralanmanın en ağır ve ciddi türlerinden biri. Bazı çalışmalarda yaşam kaybı oranı %70'e kadar yüksektir. Amerika’da her yıl 15 yaş altındaki ortalama 38 çocuk araçta kapalı kalma (eforsuz sıcak çarpması) nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde TÜİK ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre; 2019 yılında 1-17 yaş grubunda en fazla çocuk ölümleri, dışsal yaralanma ve zehirlenmeler nedeniyle gerçekleşmiştir. Araçta kapalı kalma nedeni ile çocuklardaki yaşam kaybı yüzdesi tam olarak ifade edilmemiştir. Isıya bağlı hastalıktan ölüm oranları 5 yaş altı küçük çocuklar ve kronik hastalıkları olup ilaç kullanan 65 yaş üstü erişkin grupta oldukça yüksektir. Sıcağa bağlı çocuk yaşam kayıplarının en büyük sebebi bebek ve çocukların park edilmiş araçta unutulmalarıdır. Çünkü güneş altına park edilen bir araç içinde sıcaklık 10 dakika içinde en az 6-7 derece yükselir ve ortalama 36,5 civarı vücut ısısı 10 dakika içinde 40 - 44 dereceye kadar yükselir.
Çocuklar uzun süre araç içinde unutulursa, yüksek ısıya maruziyet devam ettiği için ilk 10 dakikadaki ani ısı artışından sonra vücudun ısı dengesini (termoregülasyon) sağlayan beyindeki Hipotalamus adı verilen bölge, soğutma kapasitesi aşıldığı için ısıyı düşürmede artık yetersiz kalır, işleyemez olur. Çünkü çocuklarda bu ısı düzenleyici merkez yetişkinlere göre tam gelişmemiştir; sıcaklık artışına karşı daha savunmasız ve yetersizdir.
Kritik maksimum termal ısı; hücre hasarı meydana gelmeden önce tolere edilebilen yüksek vücut sıcaklığı derecesi ve ısıya maruz kalma süresidir. Kritik maksimum termal süre ve derece aşıldığında, ısıyla ilgili kalıcı zararlar meydana gelir ki bu süre çocuklarda 42 derece üstü ısıya, 45 dakikadan uzun süren maruziyettir. Erişkinlerde bu süre 42 derece üstüne 45 dk-8 saat maruziyettir.
Tedavide gecikilirse veya tedavi edilmezse, başta nörolojik sistem olmak üzere çoklu organ hasarı ve yaşam kaybı ile sonuçlanabilir. Nörolojik sitemden başka iskelet kasları, karaciğer, böbrekler, akciğerler, kalp gibi organlar hasar görebilir.
Erken ve etkili müdahale hayat kurtarıcı olup, kalıcı hasar gelişmesini önler.
Basın Yansımaları: hurriyet
”
Alo Yeditepe