Yeni doğum yapmış, bebek emziren annenin kendisi de sıvı kaybedeceği için annenin kendi sıvı alımını artırarak bebeğin artan su ihtiyacını da karşılaması gerektiğini hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Tülin Şimşek bu dönemde annenin eskiye nazaran en az bir litre daha fazla sıvı tüketmesi gerektiğinin altını çizdi. Annenin suyun yanında ayran, komposto, taze sıkılmış meyve sularını da tercih edebileceğini söyleyen Dr. Şimşek, bu şekilde hem annenin hem de bebeğin sıvı alımının artırılabileceğini anlattı.
Dr. Tülin Şimşek küçük çocukların beslenmelerinde dikkat edilmesi gereken konuları şöyle sıraladı…
Ne kadar dikkat edilirse edilsin yaz aylarında en sık karşılaşılan çocuk hastalıklarının başında ishallerin geldiğini söyleyen Dr. Tülin Şimşek şu bilgileri verdi:“Yaz aylarında besinler sıcakta kısa sürede bozulup ishale sebep olabilirler. Özellikle süt ürünleri, dondurma, pasta kreması, et- tavuk gibi gıdalarla yazın ishal olma olasılığı artar. Her zaman besin zehirlenmesi ile değil bazen turist ishali denilen, bir yerden başka bir yere transfer nedeniyle de mikrop kaynaklı ishaller görülebilmektedir.”
Sıvı kaybı çok olmadığı sürece yaz ishallerinden korkmamak gerektiğinin altını çizen Dr. Tülin Şimşek böyle bir durumla karşılaşıldığında nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda şunları anlattı: “Patates, muz, pirinç lapası, yoğurt, yayla çorbası ,ayran ve prebiyotikle bağırsak florası düzeltilirse maksimum 48 saatte düzelme olur. Şayet dışkı bol köpüklü, pis kokulu, yeşil ve sümüklüyse, kanlıysa bakteriyel olma ihtimaline karşı en yakın sağlık kurumuna başvurularak önerilen bağırsak antiseptiği veya doktorunuzun uygun gördüğü ilaçlar kullanılmalıdır. Bu süreçte bağırsak hareketlerini durdurarak ishali kesmeye çalışmak doğru bir yöntem değildir. Çünkü bağırsak hareketleri durdurulursa mikroplar dışkı ile atılamaz ve toksinlerini yaymaya devam ederler. Genellikle ağır sıvı ve tuz kaybı olmadıysa prebiyotik vermek, patates haşlaması, muz, pirinç, yoğurt gibi ishal gıdalarını tüketmek ishalin bir iki gün içerisinde düzelmesini sağlayacaktır. Çocuğumuz ne yese kusuyor, beslenemiyorsa, bitkinleşip bizle iletişimi azaldıysa, göz küreleri, bıngıldak çöktü, ağız içi, dudakları kurudu ise veya tam tersi sürekli anlamsız tiz sesle ağlıyor, huzursuz ajite ise en yakın sağlık merkezine başvurulmalıdır.”
”
Alo Yeditepe