Giysilerimiz, cilt sağlığı açısından son derece önem arz ediyor Hele ki söz konusu olan bebeklerse çok daha büyük bir anlam taşıyor... Miniğiniz için kıyafet alırken, onun hassas cildine zarar vermeyecek ve doğayla uyumlu kumaşlar seçmenizde yarar var.
Bebeklerin giysileri gün içinde birçok kez değiştirilmek zorunda kalır. Bu nedenle kolay ve sık yıkanabilecek, ütülenebilecek giysiler tercih edilebilir. Bebek kıyafetleri küçük ve çok parçalıdır. Erken bebeklik döneminde ebeveynlerinde telaşlı ve tecrübesiz olduğu düşünülürse kolay giydirilip çıkarılabilecek özellikli kıyafetler tercih listesinde ön sıralarda yer alabilir. Bebeğinize giydireceğiniz ürünlerin kumaşının doğal ve kolay solmayan boyalarla boyanması gerektiğini belirten Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bölümü'nde Prof. Dr. Hülya Ercan Sarıçoban, aynı zamanda çocuğunuzun cildine zarar vermemesi gerektiğini de söylüyor.
Aksesuarlarını Kontrol Etmelisiniz
Bebek kıyafetlerinde pamuk, yün, bambu gibi doğal ürünlerden elde edilen sentetik olmayan kumaşlar tercih edilmelidir. Kullanırken bebeğin eline, ağzına kolayca takılıp kopacak ve yutulabilecek düğme, boncuk gibi küçük parçalarla süslenmiş olmamalıdır. Bebeklerde emme güdüsü çok kuvvetli bir reflekstir ve kıyafetlerin köşeleri bağcıkları, düğmeleri, kıyafetlere takılan her türlü ayrıntı emmek için idealdir. Ancak bu küçük maddeler kolayca kopar ve yutulurlar. Yutulan parçalar bazen mideye bazen de akciğere kaçar ve bebeğe zarar veren tatsız sonuçlar doğurur. Kumaşın boyası kanserojen olmamalı ve yıkandığında kolay solup, akmamalıdır. Bebeklerde sık görülen egzamalar özellikle cildine temas eden kumaşta yer alan kimyasal maddeler ve kumaş dokusunda bulunan lateks gibi lastiksi maddelerle olmaktadır. Ayrıca kumaşı emerken ağza bulaşan yutulan bu boyalar toksik sonuçlar doğurabilir. Diğer tekstil ürünlerine de dikkat! Bebek cildine uygun, cilde temas ettiğinde deriyi tahriş etmeyecek şekilde yumuşak, tüysüz, dokuması pütürlü olmayan tercihen pamuklu ipliklerden yapılmış battaniyeler tercih edilebilir. Nevresimlerde tek renk veya solmayan boyalarla boyanmış, pamuklu sık yıkanabilen ütülenebilen kumaşlardan olmalıdır.
Temizleme Ürünlerini Dikkatli Seçin
Bebek ürünleri içinde en az kimyasal madde olan kolay durulanan, durulandığında kumaşın üzerinde deterjan kalıntısı bırakmayan temizlik ürünleri ile yıkanmalıdır. Yumuşatıcı ve çamaşır suyu kullanılması önerilmez. Yıkama sonrası çift durulama yapılmasını ve deterjan artıklarının ciltten uzaklaştırılmasını öneririm. Ütülenebilen ürünler ütülenmelidir. Çamaşırlar rutubetsiz ortamlarda saklanabilirler. Çamaşırlar bebek ve çocuklarımızın cildine direkt temas ederler ve içinde kimyasal maddeler, deterjan artıkları ve boya olduğunda cilt yüzeyinde bulunan ve cilde bariyeroluşturan dokunun zarar görmesine neden olurlar. Bariyeryapısı bozulan cildin gözeneklerinden kimyasallar, toz, mikroplar, alerjenler kolayca deriden vücuda geçerken vücutta bulunan su da deriden dışarıya sızar. Sonuçta cilt kurur ve bir süre sonra kaşınmaya, kızarmaya ve dermatit (egzama) dediğimiz bir duruma dönüşür. Artık biliyoruz ki alerjik hastalıklar için egzamalar bir başlangıç noktasıdır. Ayrıca atopik olmayıp sadece temas ile oluşan ve kontak dermatit dediğimiz hastalıklarla da kıyafetlerin ilgisi vardır. Baskılı ürünleri bebekler giyebilir mi? Kesin giyilemez demekten çok giyilmelerini tercih etmem demek daha doğru olur. Baskı, iyi kalite yapılmadığında kolayca kumaştan ayrılabilir, ufalanıp, dökülebilir. Bu bebeğin cildine zarar verebilir, tahriş edebilir ve baskıdan kopan parçalar yutulabilir. Baskı yerine desenli kumaşlar tercih edilmelidir. Aleıjik hastalıklar için egzamalar bir başlangıç noktasıdır. Aynca atopik olmayıp sadece temas ile oluşan ve kontak dermatit dediğimiz hastalıklarla da kıyafetlerin ilgisi vardır.
Baskılı Ürünleri Bebekler Giyebilir mi?
Kesin giyilmez demekten çok giyilmelerini tercih etmem demek daha doğru olur. Baskı, iyi kalite yapılmadığında kolayca kumaştan ayrılabilir, ufalanıp, dökülebilir.
Bu bebeğin cildine zarar verebilir, tahriş edebilir ve baskıdan kopan parçalar yutulabilir. Baskı yerine desenli kumaşlar tercih edilmelidir.
”
İlgili Yazılar
- Alerjiye Yatkınlık (Atopi) Nedir?
- Çocuklarda Kalp Çarpıntısı
- Bebek Kıyafeti Nasıl Seçilmeli?
- Çocuklarda Doğru Beslenme Çantası Nasıl Olmalı?
- Çocuklar Hangi Öğünde Neyi Ne Kadar Tüketmeli?
- Çocuklarda Besin Alerjisine Dikkat!
- Çocuklarda Besin Alerjisinin En Önemli Nedeni Genetik
- Alerjik Hastalıkların Oranı Son 20 Yılda Yüzde 3’ten 15’e Çıktı
- Bebeğimi Nasıl Giydirmeliyim?
- Çocukları COVID-19’dan Koruma
- Bebekler İçin Tamamlayıcı Besinler
- Çocuklarda Yüksek Ateş Yazı Dizisi I
- Enfeksiyon Astım Hastalığının Başlamasına Neden Olabiliyor
- Emzirmek Bebeğin Özgüvenini Artırıyor
- Sık Hastalanan Çocuklara Dikkat!
- Çölyak Çocuklarda Büyüme Geriliği Nedeni Olabilir
- Anne ya da Babası Alerjik Olan Çocuklar Daha Riskli
- Yaz Aylarında Çocuklarda Alerjiler Artabiliyor
- Aşı Reddi Geri Dönüşü Olmayan Problemlere Yol Açabilir!
- Çocuğunuz Kışın Sürekli Hastalanıyorsa, Nedeni Alerji Olabilir