Bebeğinizin genel durumunu bozan altta yatan hastalığın tedavisi ile var olan problemin kontrolü sürecinde gelişebilecek kalıcı hasarların önlenmesidir. Bebeğin mevcut hastalığı tedavi edilirken; vücut fonksiyonlarının devamlılığı, gerekli durumlarda ileri yaşam desteği verilerek korunur. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde eğitimli hemşireler tarafından, enfeksiyon kontrol ilkeleri doğrultusunda uyularak, profesyonel bilgi ve beceri gerektiren hasta merkezli hemşirelik bakımı verilmektedir.
Mekanik ventilasyonla hiç solumayan veya solunum güçlüğü olan bebeklerin, bu sorunu tedavi edilene kadar solunum desteği verilerek oksijen alması sağlanır. Bebek ile cihaz arasındaki bağlantı, ağızdan nefes borusuna iletilen bir tüp (endotrakeal tüp) aracılığı ile gerçekleştirilir.
Prematüre ya da hasta olarak doğmuş bebeklerin, hastalıklardan korunması amacıyla, gelişimlerini tamamlayana kadar ki süreçte bakımlarının yapıldığı, sıcaklık, nem, oksijen gibi parametrelerin kontrollü şekilde tutulduğu yaşam alanlarıdır.
Yaşamsal belirtileri normalden sapma gösteren vaktinde doğan yenidoğanlar ile vaktinden önce doğan prematüre bebekler yaşamsal belirtileri, beslenmeleri ve dış ortama adaptasyonları normale dönene kadar kuvöze alınır. Bebeğin bakımı profesyonel bir yenidoğan yoğun bakım hemşiresi tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle annelerin bebeklerinin yanında refakatçi olarak kalmalarına gerek yoktur.
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde bebeklerin beslenme ihtiyacı özel beslenme ürünleri kullanılarak damar ya da mide-bağırsak yoluyla karşılanmaktadır.
Ağızdan beslenmeye geçildiğinde ise, öncelikle yenidoğan yoğun bakım hemşiresi tarafından anneden sağılan süt bebeğe verilmektedir. Bebeğin doğum haftasını ve kilosunu hekim değerlendirildikten sonra, uygun görülürse anneler hemşire kontrolünde bebeklerini emzirir. Bu sayede annelerin taburculuk sonrası bebek beslenmesine uyumunun da kolaylaşmasına yardımcı olunur.
Yenidoğan Yoğun Bakımdaki bebeklerin bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için enfeksiyona yatkındır. Dolayısıyla bu ünitelerde ziyaretçi kısıtlaması yapılması gerekmektedir.
Ancak bu sürede yenidoğan yoğun bakım hekimleri, hemşireleri ve yardımcı sağlık personelleri tarafından bebeğinize üst düzey bakım hizmeti verilmeye devam edilmektedir. Enfeksiyon kontrolünün sağlanması, bebek bakımı ve ünite işleyişinin aksamaması için anne ve babaların, üniteye refakatçi / ziyaretçi kabulü ile ilgili hastane tarafından belirlenen kurallara uyması gerekmektedir.
Ünite işleyişi doğrultusunda yalnızca anne ve babaların yenidoğan yoğun bakım hemşiresinin kontrolünde bebeklerini görmeleri ve hekiminden bebeklerinin genel durumu hakkında hekimlerinden bilgi almaları sağlanmaktadır. Enfeksiyon kontrolünün sağlanması ve diğer bebeklerin de sağlığını korumak amacıyla ziyaret süresinin kısa tutulması önemlidir.
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde hastaların enfeksiyona açık olmaları ve Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinin temiz tutulabilmesi için bu birimde çalışanlar sadece hastaneye özel giysiler giymektedir.
Anne ve baba olarak Yenidoğan Yoğun Bakıma girişlerde özel gömlek giymeniz, gerekirse maske takmanız, ellerinizi yıkamanız ve özel dezenfektanlarla temizlemeniz gerekmektedir.
Bebeğiniz hakkında bilgi 1. derece yakınlara (anne ve baba) Yenidoğan Yoğun Bakım hekimlerimiz tarafından verilmektedir. Hekimlerimiz uygun olduğu sürece, bebeğiniz ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruları cevaplamaktadır.
Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi İletişim Bilgileri: 0216 578 44 10
T.C. Sağlık Bakanlığı Ulusal Yenidoğan Tarama Programı kapsamında test edilmek üzere bebeğinizin topuğundan birkaç damla kan alınmaktadır. Alınan kan örneği şu an programda yer alan ve daha sonra dâhil edilebilecek tüm hastalıklar açısından incelenecektir ve bu testler için sizden herhangi bir ücret talep edilmeyecektir.
Bu hastalıklar son derece nadir görülür. Ancak erken teşhis ve tedavi edilmedikleri takdirde ciddi zihinsel ve bedensel bozukluklara neden olur, erken teşhis edildiğinde ise kolaylıkla tedavi edilebilir. Dolayısıyla testi yaptırmanız bebeğinizin yararına olacaktır. Test sonucunda, taraması yapılan hastalıklardan şüphe edilmişse mutlaka size bilgi verilecektir. Test sonucu normal çıkarsa size bilgi verilmeyecektir.
Yenidoğan tüm bebeklere ilk 15 gün içerisinde T.C. Sağlık Bakanlığının önerdiği işitme testi yapılmalıdır. Otoakustik işitme testi randevunuz hastaneden taburcu olduğunuz gün yenidoğan hemşireniz tarafından alınarak size bilgi verilecektir.
Tüm yenidoğanlara sağlık bakanlığı ulusal tarama programı kapsamında bir aylıkken doğumsal kalça çıkıklığını tespit etmek için kalça ultrasonu yapılır, size verilen yenidoğan taburculuk yönergesindeki telefon numarasını arayarak randevu alabilirsiniz.
Yenidoğan doktorunuz bebeğinize görme muayenesi yapılmasını uygun görmüş ise bebeğiniz bir aylıkken size verilen yenidoğan taburculuk yönergesindeki telefon numarasını arayarak randevu alabilirsiniz.
Sünnet, erkek çocuğu olan aileler için önemli bir konudur. Geleneksel ritüellerin yanı sıra sağlığa ilişkin endişelerin de düşünüldüğü bu operasyonun gerçekleştirilmesi için geç kalınmaması önem taşımaktadır. Yenidoğan sünneti çoğunlukla bebek doğduktan 24-48 saat sonra; sünnet olmasına engel bir durum yoksa ameliyathanede, özel ısıtılan, aydınlatılan bir masada yapılır ve yaklaşık 15-20 dakika sürmektedir.
Bebeğinize doğduğu gün hastanemizde Hepatit-B aşısı yapılmaktadır. Diğer aşı bilgilerini taburcu olduğunuzda verdiğimiz aşı takviminden öğrenebilirsiniz.
Yenidoğan sarılığı bebeklerin yaklaşık yüzde 60 ‘ında görülmektedir. Sarılık vücutta bilirubin denilen sarı maddenin artması sonucu ve gözün beyaz kısımlarının boyanmasıdır. Sarılık doğumun 2. gününden sonra başlar,1-2 hafta sürebilir. Sarılık artışını önlemek için bebeğinizi sık sık emzirmelisiniz. Sarılığın tedavisi kolay ve mümkündür.
Fototerapi (yapay güneş ışığı) tedavisi ile kanda yükselen bilirubin düşürülmektedir.
Sarılıkla ilgili şu durumlarda bebek doktorunuzu arayın:
”
Alo Yeditepe