Tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olarak daha sık uygulanan "ozon terapi" nedir, ne değildir? Nasıl ve kimlere uygulanır? Her geçen gün daha sık duyduğumuz "ozon tedavisi" ne ilişkin merak edilenleri Yeditepe Üniversitesi Tamamlayıcı Tıp Merkezi Sorumlusu Dr. Berna Atay Çetinçelik yanıtladı.
Ozon adı Yunanca "koku yayan" anlamına gelen "ozein" kelimesinden türemiştir. Ozon 3 adet oksijen atomdan oluşan, 2 atomlu oksijenin yüksek enerji taşıyan bir şekli olup kararsız, keskin kokulu, havadan ağır, irritan bir gazdır. Doğadaki oksidan ajanlar arasında 3. en kuvvetli oksidan ajandır. Medikal tedavide kullanılan ozon "Medikal Ozon" olarak adlandırılır. Medikal Ozon " Tıbbi Ozon Jeneratörü" denilen cihazlardan , belirli bir akım hızı ve 0 saf tıbbi oksijenin yüksek elektriksel voltaja maruz bırakılmasıyla elde edilir. Ozon reaktif bir molekül olduğu için tıbbi amaçlı kullanımda ozon oksijen gaz karışımı olarak kullanılmaktadır. Hastadan kilosuna uygun kan alıp şikayetine göre Ozon gazı cihazdan üretilip uygun dozda kana verilip serum setinde kan ozonlanır ama çok hızlı bir şekilde oksijene dönüşür ve hastaya geri verilir. Arteryel dolaşım bozukluklarında, anjiyopatide, vaskülitlerde, viral ve bakteriyel enfeksiyonlarda, genel bağışıklık yetersizliğinde ve genel koruma - bağışıklığı güçlendirmede, onkolojide tamamlayıcı ek olarak, kronik inflamatuar hastalıklarda , otoimmün hastalıklarda, akciğer hastalıklarında güvenle kullanılır.
Evet, doğru. Oksijenlenmeyi arttırdığı için ve patojen mikroorganizmaların vücuttan uzaklaştırılmasında etkili bir tedavi yöntemidir. Bağışıklık sistemimiz, direncimiz düştüğünde fırsatçı enfeksiyonlara açık hale gelir. Ozon bu mikroplara güçlü antioksidan özelliği ile doğal antibiyotik, doğal antiviral ilaç gibi etki eder.
Her şeyden önce ozon tedavisinin tamamlayıcı ve koruyucu tıbbın içinde yeri çok özeldir. Hastalık daha kapımızı çalmadan önce profilaktik (koruyucu) olarak belli aralıklarla ozon kürleri almak ileride oluşabilecek hastalıkları önlemede önemli bir yer alır. Bu da en önemli avantajıdır.
Ozon tedavisi hastanın şikayetlerine ve ihtiyacına göre parenteral (damardan), intramuskülar (kas içine), intra diskal, lokal (nazal,oral vajinal, kolorektal) olarak uygulanır. 1 kür: 12-15 seanstır. Kişinin ihtiyacına göre bu seans sayısı uzayabilir. Daha sonra idame tedavisi ise 3 haftada 1 veya ayda 1 olarak devam eder.
Hasta tamamen koruyucu özelliğinden faydalanmak isterse çok kısa zamanda (1-3 seansta) kendini daha enerjik hissediyor. Kronik rahatsızlığı varsa bu süre biraz daha uzayabiliyor. Örneğin iyi bir geri dönüş 6.,7. seanslardan sonra oluyor. 1 kürü bitirdikten sonra (12-15 seans) ayda 1 le idame tedavisine geçilir.
Ozon tedavisi kesinlikle güvenli bir tedavi yöntemidir. Liyakat sahibi ve uzman ellerde herhangi bir yan etkiye rastlanmaz. Seans esnasında hastayı çok iyi gözlemlemek önemlidir. Doğru endikasyonlarda uygulanırsa ciddi bir yan etkisi olmamakla birlikte nadir durumlarda hemoliz ve gaz embolizasyonu olabilir.
Ozon tedavisinin kontrollü uygulama yapıldığı takdirde mutlak bir kontrendikasyonu olmadığını da belirtmek gerekir. Mevcut bildirilen komplikasyon yaşanmış tüm vakalar mal praktis neticesidir.
Muhakkak kişiye özel doz ayarı yapılmalı. Mutlaka asepsi kurallarına dikkat edilmeli, doz ve uygulama yollarında uygun seçimler yapılmalıdır.
Ozon tedavisi sırasında hastaların kullanmakta olduğu ilaçları hekimlerinin kontrolü ve bilgisi dahilinde almaları gerektiğini, uygulamakta olduğumuz akupunktur ve diğer tamamlayıcı doğal tıp yöntemlerinin mevcut rahatsızlığınıza yardımcı ve doğal destek amaçlı olduğunun unutulmaması gerekir.
Evet, bununla ilgili yayınlanmış çalışmalar var. Ayrıca biz de sahada, pratiğimizde buna şahit oluyoruz. Düzenli ozon yaptıran hastalarımız ya hiç covid geçirmedi ya da oldukça hafif atlattılar. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için ve post covid semptomlarının geçmesinde etkili olduğunu söylemek mümkün.
Evet, pratiğimizde ve takip ettiğimiz bilimsel sitelerde bununla ilgili yüz güldürücü geri bildirimleri söylemek mümkün. Biz pratiğimizde hali hazırda kanser tedavisi gören hastalara değil, tedavileri bittikten bir süre sonra doktorlarının izniyle daha enerjik hissetmeleri ve bağışıklık sistemlerinin güçlendirmek ve koruyucu anlamda faydalanmaları için ozon tedavisi yapıyoruz. Kulak çınlamasında (tinnitus) faydalı olduğunu görüyoruz.
OZON tedavisi için hastalanmayı beklememek gerek. Kendini daha enerjik,zinde,genç ve sağlıklı hissetmek isteyen herkes bu koruyucu tıbbın en doğal tedavi yöntemlerinden biri olan ozonu ancak deneyimlediğinde ne demek istediğimi anlayacaktır.
Basın Yansımaları: indyturk.com
”
Alo Yeditepe