Pek çok kanserin tanısında kullanılan PET/ CT, kalp krizi sonrası kalpte canlı doku varlığının araştırılmasında da kullanılıyor. Bu süper cihaz şimdi de by-pass yapılacak hastaya tanı koyuyor
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nalan Alan Selçuk, daha çok kanserin tanısında kullanılan PET/CT cihazının kalp ve beyin hastalıkları teşhisinde de büyük fayda sağladığını belirtiyor. Dr. Selçuk “PET cihazını öncelikle kanser olmak üzere kalp ve beyin hastalıklarında kullanıyoruz. Kanser türleri içinde de özellikle akciğer, lenfoma, meme, mide ve bağırsak olmak üzere birçok kanserlerin teşhisinde ve takibinde kullanıyoruz” diyor.
PET/CT esas olarak şeker metabolizmasını gösteriyor. Kanserli hücrelerde glikozu çok kullandığı için o hücreler PET/CT cihazıyla görüntülenebiliyor. Kanserin hangi organda olduğu ve sınırları ayrıntılı olarak izlenebiliyor. Tedaviye başlanmadan önce kanserin evrelendirilmesi çok önemlidir. Diğer yöntemlerle kanserin başka organlara yayılıp yayılmadığını göstermek her zaman mümkün olmayıp ameliyat sırasında fark edilebiliyordu. Oysa PET/CT sayesinde kanserin hangi evrede olduğunu ve vücudun hangi bölgelerine yayıldığını görebiliyor. Kanserin vücudun diğer organlara yayılması söz konusu ise ameliyata başvurulmadan diğer tedavi seçenekleri de uygulanabiliyor.
“PET/CT'nin sadece kanser teşhisi için kullanıldığı bilinir” şeklinde konuşan uzman doktor, “Oysa kalp ve beyin hastalıklarının tanı ve takibinde de büyük fayda sağlıyor. Kalp hastalarında özellikle by-pass öncesinde canlı kalp hücrelerinin varlığı gösterilerek by-pass'ın hangi hastalara uygulanacağı, hangi hastalarda gereksiz olduğu konusunda bizlere bilgi verir. Kalp PET çalışmasında canlı kalp hücreleri gösterilemez ise bu durumda by-pass yapılmasının hastaya hiçbir katkısı olmayacağından gereksiz işlemden kaçınılmış olunur. Böylece PET/CT tetkiki ile damar darlığı olan hastalarda hangi tedavi seçeneğinin tercih edilmesi konusunda klinisyeni yönlendirebiliyoruz. PET/CT cihazı aynı zamanda beyin hastalıklarında da tercih edilen bir yöntem olup özellikle epilepsi ve demans (Alzheimer vs) hastalıklarının erken teşhisini sağlıyor. Epilepsi hastalarında odağı PET ile gösterilebiliniyor. Demans hastalıkları geri dönüşü olmayan hastalıklar. Erken tanı bu tip hastalıklarda büyük önem taşıyor” dedi.
”
Alo Yeditepe