Halk arasında atom tedavisi olarak bilinen işlem radyoaktif olan yani ışın yayan iyot atomunun hastaya verilmesidir. Bu işlem iki amaçla yapılmaktadır:
Tiroid ameliyatından sonra doktorun verdiği tiroid hormon ilaçları kesilerek kandaki TSH hormon düzeyinin 30 civarına yükselmesi beklenir. Bu sıklıkla bir iki hafta alacak bir süreçtir. Kandaki TSH hormon düzeyi 30’un üzerine çıkıp radyoaktif iyot hapı yutulduktan sonraki ilk 24 saat içinde vücuttaki radyasyonun büyük kısmı idrar yoluyla atılır. Dolayısıyla bu süreçte hastanın bol su içmesi önerilmektedir. Hastaların tuvalet ihtiyacı geldiğinde tutmamalı hemen tuvalete çıkmalıdır. Böylece radyasyon vücutta daha az kalmış olur. Radyasyon aynı zamanda tükürük bezlerinde de tutulduğu için, hastalara tükürük salgısını arttıracak önerilerde de bulunulur; limon yemek, sakız çiğnemek gibi. Radyoaktif iyot bir miktar da ter ile atıldığı için hastaların sıcak duş alması faydalıdır.
Atom tedavisi nükleer tıp bölümlerinde, Türkiye Atom Enerji Kurumunun belirlediği kurallara göre hazırlanmış özel odalarda, Nükleer Tıp Uzmanı doktorlar tarafından uygulanmaktadır.
Her hastanın ameliyat şekli, hücre yapısı, tümör cinsi, kandaki hormon miktarı, tiroid hücrelerinin iyota olan yatkınlığı aynı olmadığından alacakları atom miktarları da aynı değildir. İleri düzey kliniklerde, dozimetrik yöntem denen özel fiziksel hesaplamalarla kişiye özel doz ayarlaması yapılır ki bizim kliniğimizde de bu yöntem uygulanmaktadır.
Bazı kan tahlilleri (örneğin tiroglobülin) ve düşük doz radyoaktif iyot verilerek yapılan görüntülemelerle tedavinin etkinliği ve başarısı güvenli bir şekilde değerlendirilebilir. Bu değerlendirmenin sadece kan tahlili ile mi yoksa kan tahlili ile birlikte görüntüleme ile mi yapılacağı kararını, bizim kliniğimizde olduğu gibi, bir endokrin bilim konseyinin vermesi gerekir.
Atom tedavisi zannedilenin aksine korkulacak bir tedavi değildir. Uygulaması oldukça kolaydır; tedavi sadece bir hapın yutulmasından ibarettir. Ciddi bir yan etkisi yoktur. En sık karşılaşılan yan etki ağız kuruluğudur.
Atom tedavisi hedefe yönelik bir tedavidir. Radyoaktif iyot vücutta tiroid hücrelerini bulur, bu hücreler tarafından emilir. Radyoaktif iyotu emen hücre ölür, böylece amaç gerçekleşmiş olur. Sonuç olarak atom tedavisi, bir tür akıllı ilaç tedavisidir.
Atom tedavisi gerekli durumlarda tekrar uygulanabilir. Ancak bu kararı, bizim kliniğimizde olduğu gibi bir endokrin konseyinin vermesinde yarar vardır.
Atom tedavisi sırasında sadece tiroid bezinin çıkartıldığı bölge ve (eğer vücutta kalmışsa) kanser hücreleri yüksek radyasyona maruz kalır. Bu açıdan radyoaktif iyot akıllı bir ilaç gibi davranarak sadece gerekli noktalara yüksek radyasyon vererek vücudun geri kalanını korur.
Atom tedavisi sonrası belli bir temas yasağı vardır. Bunun amacı hastayla temas eden kişileri korumak yani onların gereksiz radyasyon almalarını önlemektir. Bu nedenle hastalar sıklıkla bir gün hastanede kalır sonra eve gönderilir. Hasta 7-8 gün süreyle ev halkı ile aynı oturma odasını, aynı yemek masasını paylaşabilir ancak 1m’den daha yakın temas önerilmemektedir. Bu süre dolduktan sonra hiçbir kısıtlamaya gerek kalmaz.
Buna gerek yoktur. Kıyafetlerinizi ve çarşaflarınızı kirli sepetinde bekletmeden ve ev halkının kıyafetlerinden ayrı olarak yıkamanız yeterlidir.
Tedaviden sonra hastalar en az 2 gün işe dönmemelidir. Eğer diğer insanlarla (özellikle gebelerle) yakın temas söz konusu ise bu süre daha da uzatılmalıdır. Ne kadar süre sonra işe başlanması gerektiğine hekiminiz karar verecektir.
Bu ikisi tamamen farklı şeylerdir. Radyoterapide radyasyon dalgaları tıpkı tomografi ya da MR çekiliyormuş gibi vücuda özel cihazlarla dışarıdan verilir. Atom tedavisinde ise radyasyon yayan madde hap şeklinde ağız yoluyla içirilerek verilir. Radyoterapide verilen ışınların menzili büyük olup çevre dokular da ışınlanmaktadır. Oysa atom tedavisinde sadece ilgili dokular küçük menzilli radyasyonla ışınlanmaktadır.
Sadece kanser hastalarında değil, tiroid bezinin fazla çalıştığı hastalarda da atom tedavisi uygulanabilir. Ancak bu kararı konunun uzmanı bir hekim vermelidir.
Atom tedavisi nadiren gözlerde irileşme (ekzoftalmus) yapabilir.
Genellikle tedaviden 6 ay sonra hamile kalmak güvenlidir ancak bu durum uygulanan doz ve hastalığın yaygınlık derecesi ile ilgili olarak değişebilmektedir. Net bilgi hekim tarafından verilecektir.
”
Alo Yeditepe