Tiroid bezinin az çalışmasına hipotiroidizm denir. Bu hastalarda kandaki T3 ve T4 hormonları azalmıştır.
Metabolizma yavaşladığı için çabuk kilo alma, sabahları uyanamama, halsizlik, uyuşukluk olur, deri kurur, saç dökülmesi başlar, bağırsaklar yavaş çalıştığı için kabızlık olur, düşünce yavaşladığı için söylenenleri anlamama, yanlış kararlar alma gibi sorunlar yaşanır.
Hipotirodizm tanısını da koymak için kan testleri yeterli olmaktadır. Kanda T3 ve T4’ün düşük düzeyde olduğunun görülmesiyle hastalığın tanısı konulmaktadır.
Tedavide sentetik olarak üretilmiş olan T4 hormonu içeren tabletler kullanılmaktadır. İlaç dozu hastalığın şiddeti ile ilişkili olduğu için hastanın alacağı ilaç dozu endokrin konusunda uzman bir doktor tarafından ayarlanmalıdır.
Anne karnındaki bebeğin gelişiminde tiroid hormonları çok önemlidir. Bebek, anne karnındaki yaşamının ilk yıllarında tiroid hormonu salgılayamaz ve sadece göbek kordonu yoluyla annesinden gelen T3 ve T4 hormonlarını kullanır. Eğer anne bu dönemde hipotirodikse yani tiroid hormon yetmezliği yaşıyorsa bebeğe geçen hormon miktarı yetersiz kalacağı için bebekte ciddi gelişim bozuklukları, sakat doğum hatta ölü doğum riskleri ortaya çıkmaktadır.
”
Alo Yeditepe