Tiroid Nodüllerinde Radyofrekans Tedavisi Cerrahi bir işlem değildir nodül yerinden çıkarılmaz ısı enerjisiyle küçültülür. Radyofrekans terimi, kimi zaman hastalara ürkütücü gelebilir. Bunun nedeni, radyasyonu çağrıştırması olabilir. Ancak, radyofrekans tedavisinin, radyasyon ışınlarıyla herhangi bir ilişkisi yoktur. Radyofrekans tedavi yönteminde herhangi bir ışın kullanılmaz. Kullanılan tek enerji, ısı enerjisidir.
Radyofrekans terimi, kimi zaman hastalara ürkütücü gelebilir. Bunun nedeni, radyasyonu çağrıştırması olabilir. Ancak, radyofrekans tedavisinin, radyasyon ışınlarıyla herhangi bir ilişkisi yoktur.
Radyofrekans tedavi yönteminde herhangi bir ışın kullanılmaz. Kullanılan tek enerji, ısı enerjisidir. Başta karaciğer kitleleri olmak üzere, birçok hastalık için uzun yıllardır güvenle kullanılan radyofrekans tedavisi, artık tiroid nodüllerinde de kullanılmaktadır.
Tiroid nodülü, tiroid bezi içindeki şişlik ve yumrudur. Tiroid bezini bir yastık olarak kabul edersek, nodül de şişerek bu yastık içine sıkışmış bir balon olarak düşünülebilir. Radyofrekans tedavisi, bu balonun içine girilerek, havasının söndürülmesi işlemidir. Radyofrekans tedavisi cerrahi bir işlem değildir. Nodül yerinden çıkarılmaz, ısı enerjisiyle küçültülür.
Radyofrekans tedavisi, bölgesel ya da genel anestezi altında uygulanır. Tedavi işlemi, nodülün boyutuna bağlı olarak, yaklaşık 20-30 dakika sürer. Bu tedavide ultrasonografi cihazı, kılavuz olarak kullanılır. Hekim önce ultrasonografiyle nodülü görüntüler, daha sonra bu görüntünün kılavuzluğunda hareket eder. Hekim, bir iğne aracılığıyla, kontrollü ısı salınımı sayesinde yok edilen dokuları monitöründen takip eder. Yeterli tedavi uygulandığına emin olduğunda ise, enerji akımını durdurur, iğneyi nodülün içinden çıkartarak işlemi sonlandırır.
Bu duruma çok nadir rastlanır. Çünkü radyofrekans tedavisi sırasında kullanılan ısı enerjisi nodül içindeki hücreleri yok ettiği için, nodülün yeniden büyümesi zordur. Bu durum, iyi yapılmamış, yetersiz bir radyofrekans tedavisinin sonucunda ortaya çıkabilir.
Tiroid radyofrekans tedavisi sonrasında hastanede kalmaya gerek yoktur. Tedavi ince bir iğneyle yapıldığı için ciltte iz bırakmaz ve ağrısızdır. Hasta, işlem sonrası birkaç saat hekim gözetiminde kaldıktan sonra evine gidebilir.
Hasta ilk birkaç gün boyun ön bölgesinde bir miktar şişkinlik, ağrı hissedebilir. Ancak bu, ağız yoluyla kullanılan ağrı kesicilerle önlenebilen, şiddetli olmayan bir ağrıdır. Zaman içinde nodül çapı küçülür. İdeal sonuçlar 3-6 ay içinde alınır. İlk kontrol işlemden bir hafta sonra yapılır. Daha sonra 3. ve 6. ay kontrolleriyle tedavi sonuçlanır.
Zehirli guatrın birkaç farklı tipi vardır. Eğer nodüle bağlı zehirli guatr ise, radyofrekans tedavisi bu hasta grubunda son derece etkilidir. Radyofrekans tedavisi sayesinde, zehirli guatra neden olan hormon üreten hücreler yok edilir, tiroid bezinin aşırı hormon salgılaması ortadan kalkar. Hasta, cerrahi girişim gerekmeden ya da radyoaktif iyot almadan hastalıktan kurtulmuş olur.
Çok özel durumlar dışında, radyofrekans tedavisi tiroid kanserinde kullanılmaz. Kanser olduğu biyopsiyle kanıtlanmış ya da kanser şüphesi yüksek olan nodüller için günümüzde kabul edilen bilimsel yaklaşım, cerrahi tedavidir.
”
Alo Yeditepe