Doğru beden temizliğine dair bildiklerinizi unutun! Önemli olan vücudun her yerini köpük köpük yıkamak değil. Ne sıklıkta, ne kadar süreyle, nasıl yıkanmalı?
Deri Hastalıkları Uzmanımız Dr. Öğr. Üyesi Özlem Akın sağlıklı banyo nasıl yapılır sorusunun cevaplarını yanıtladı.
İdeal banyo sıklığı cildin yağlı veya kuru olması, cildin bariyer durumu, bireyin yaşı, mevsim, kullanılan banyo ürünleri ve yaşam tarzına göre değişiklik gösterebilir. Haftada üç veya dört defa duş almak çoğu insan tarafından rahat tolere edilebilir. Ancak yoğun terleyen, egzersiz yapan, açık havada veya mesleki olarak alerjenlere veya toksinlere maruz kalan kişilerin daha sık duş alması gerekebilir. Günde birden daha sık banyo yapılması durumunda ciltte kuruma veya tahriş görülebilir. Bu durum özellikle kuru veya egzamaya eğilimli cildi olanlar bireylerde daha fazla problem yaratabilir. Bilindiği üzere yaz aylarında terlemenin de etkisi ile atopik dermatit alevlenmeleri daha fazla görülmektedir. Yaz aylarında deri bariyerini bozmayacak şekilde yapılan günlük kısa ve ılık duşar atopik dermatit şiddetini azaltmada faydalı olabilir.
Terlemenin ve havanın bağıl neminin yüksek olduğu yaz aylarında daha sık banyo tercih edilebilir. Ancak havanın bağıl neminin daha az olduğu kış aylarında daha az sıklıkta banyo yapmak deri bariyerini koruyabilir.
Banyo sırasında ılık suyu tercih etmek ve banyo süresini 15 dakikanın altında tutmak idealdir. Duş ne kadar uzun ve sıcak olursa, ciltten o kadar fazla yağ ve nem uzaklaşır. Cildin kurumasını önlemek ve egzama alevlenmelerini en aza indirmek için uzun ve sıcak banyolardan kaçınmak gerekir.
Deri sağlığı ve bakımı düzenli bir temizlik ile başlar. Temizlik deriyi kirleten çevresel kirleticilerden derinin arındırır. Ayrıca artık canlılığını yitirmiş ölü hücrelerin atılmasını için gereklidir. Bu temizlik işlemi aynı zamanda derinin havalanması ve dışarıdan alacağı maddelerin deriye geçmesini de sağlayacaktır.
Uzmanlara göre her gün saç yıkamak saç derisinde bulunan doğal yağları bozuyor. Dengesi bozulan saç derisi de daha fazla yağlanmaya sebep oluyor. Her gün saçlarını yıkayan kişiler aslında içerisinden çıkılamayan bir paradoksa giriyor.
Her gün saç yıkamak saç derisinde bulunan doğal lipit mantoyu bozar. Dengesi bozulan saç derisi de daha fazla yağlanmaya sebep olur. Her gün saçlarını yıkayan kişiler aslında içerisinden çıkılamayan bir paradoksa girer.
Her gün duş alan kişiler, saç derisine ait doğal lipid mantoyu bozmamak için her gün şampuan kullanımından kaçınmalıdır.
Aşırı sıcak veya soğuk su cildin koruyucu lipid mantosunu bozar, cildi kurutur ve kaşındırır.
Banyo zamanı kişinin günlük programına veya kişisel tercihlerine göre değişebilir. Sabahları duş almak kendinizi daha uyanık hissetmenizi sağlar. Ancak yatmadan bir iki saat önce alınan 10 dakikalık ılık bir duş ise uykuya daha rahat dalmaya yardımcı olur. Günün sonunda duş almanın başka bir olumlu yanı ise alerjik yapıya sahip kişilerde gün boyu saç ve cildinde biriken polenlerin temizlenmesidir.
Basın Yansımaları:haberturk.com
”
Alo Yeditepe