Seboreik Dermatit Halk Adıyla Konak veya Egzama Nedir?
Seboreik dermatit, halk adıyla konak, egzama çeşitlerinden biridir.Genetiktir.Saçlı derimizde, kaşlarda, burun kenarlarında, kulak içlerinde ve arkalarında, erkeklerde sakal bıyık varsa sakal içlerinde hatta göğüs ortasında, kimi zaman sırtta ortaya çıkabilir. Kaşıntılı kızarıklık, kabuklanma, pullanma şeklinde görülür. Bazen tüm bu bölgeleri tutabilir bazen de tek bir bölgede görülebilir. Yaşam boyunca, aynı kişide farklı dönemlerde farklı bölgelerde de görülebilir.
Seboreik Dermatit Nasıl Belirti Verir?
Seboreik dermatit, egzama çeşitlerinden biridir. Genetiktir. Saçlı derimizde, kaşlarda, burun kenarlarında, kulak içlerinde ve arkalarında, erkeklerde sakal bıyık varsa sakal içlerinde hatta göğüs ortasında, kimi zaman sırtta ortaya çıkabilir. Kaşıntılı kızarıklık, kabuklanma, pullanma şeklinde görülür. Bazen tüm bu bölgeleri tutabilir bazen de tek bir bölgede; sadece burun kenarında, saçlı deride de görülebilir. Yaşam boyunca, aynı kişide farklı dönemlerde farklı bölgelerde de görülebilir.
Seboreik Dermatit Nasıl Tedavi Edilir?
Seboreik dermatitin sadece atak dönemleri tedavi edilebilir. Tam bir tedavisi yoktur. Kişide seboreik dermatit tedavi edilse bile ilerleyen dönemlerde tekrarlaması görülebilir. Tedavide daha çok kortizonlu kremler kullanılır. Bunun yanı sıra bitkisel içerikli, ilaç içermeyen, idame tedavide kullanılan, tekrarlamayı engelleyen kremler vardır. Denizde yaşayan bir mantarın vücuda bulaşarak üremesine bağlı olarak seboreik dermatit daha şiddetli görülebilir. Bu durumda mantar ilaçları ağızdan kısa süreli kullanılabileceği gibi bazen de mantar kremleri kullanılabilir. Seboreik dermatit ilaçlarla geçtikten sonra atakların tekrar oluşmaması için hastaya daha uzun süreli bitkisel kremler önerilebilir.
Seboreik Dermatit Kimlerde Görülür?
Seboreik dermatit beyaz tenli, derisi yağlı kişilerde görülür. Yenidoğan bebekten, erişkinlere kadar her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Bebeklerde ilk bir aylık dönemde konak şeklinde seboreik dermatit karşımıza çıkabilir.
Seborik Dermatit Tedavi Sonrası Tekrarlayabilir mi?
Seboreik dermatitin tam bir tedavisi yoktur, alevlenme dönemleri tedavi edilebilir ancak sonrasında egzama tekrarlayabilir. Alevlenme döneminde ilaçlar ve medikal kremler uygulanır. Alevlenme geçtikten sonra da daha çok bitkisel içerikli, ilaç içermeyen, idame tedavide kullanılan, tekrarlamayı engelleyen dermotokremler kullanılabilir. Hastalar bu söz konusu kremleri günde bir veya iki kez kullanarak seboreik dermatitin çıkışı engelleyebilir.
Seboreik Dermatit Neden Olur?
Seboreik dermatit genetiktir. Ailesel bir yatkınlık sonucunda ortaya çıkar. Stres, yorgunluk, uykusuzluk, yoğun çalışma temposu, seboreik dermatite neden olabilir. Bununla birlikte şarap ve bira gibi mayalı içecekler de seboreik dermatitin alevlenmesine yol açabilir.
”
İlgili Yazılar
- Güneş Yanığı Cilt Kanseri Yapar mı?
- Ne Sıklıkla Duş Alınmalı?
- Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekelerine Nasıl Geçer?
- Altın İğne Nedir? Altın İğne Tedavisi Nasıl Yapılır?
- BBL Rosasea Tedavisi
- BBL Lazer: Broadband Light Tedavisi Nedir?
- Fraksiyonel Karbondioksit Lazer Nedir?
- BBL Lazer ile Cilt Gençleştirme
- Gül Hastalığı Nedir? Gül Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
- Güneş Yanıkları Önlem Alınmazsa Kalıcı Hasar Bırakabilir!
- Ehlers-Danlos Sendromu
- Uyuz Hastalığı Nedir?
- Güneş Yanığı
- Güneş Yanığından Nasıl Korunulur?
- Akne ve Diyet
- Saç Dökülmesinin Nedenleri
- Sedef Hastalığı
- Kaşıntı Başka Bir Hastalık Habercisi Olabilir
- Cilt Mikrobiyotası Bağışıklığı Etkileyebilir!
- Kış Aylarında Cildi Korumanın 15 Yolu
- Kaşıntı Deyip Geçmeyin!
- Polenler Artık Mevsim Tanımıyor
- Yaz Aylarında Derimizi Nasıl Korumalıyız?
- Yoğun Stres Saçkıran Yapıyor
- Ürtiker Yaşam Kalitesini Düşürüyor