Ciltte lekelere, erken yaşlanmaya neden olan, en önemlisi de deri kanseri riskini artıran güneş yanıklarına karşı ne tür önlemler almanız gerektiğini biliyor musunuz? Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özlem Akın güneş yanıklarından korunma yollarını anlatıyor.
Öncelikle alınabilecek en önemli önlem güneşten korunmak olacaktır. Bu nedenle UV ışınlarının en güçlü geldiği 10:00-16:00 tarihleri arasında güneşe çıkmamaya özen gösterilmeli. Bununla birlikte sadece yaz aylarında ve güneşle günlerde değil bulutlu havalarda da yıl boyu korunmalıdır. Ayrıca sadece güneş altında değil, dışarıya çıkıldığında gölgede bile olunsa koruyucu kullanılmalıdır.
UV ışınlarından korunmak için kullanılacak kıyafetler de önemli. Güneşe çıkılacaksa sıkı dokulu kumaşlardan yapılan uzun kollu gömlekler, plaj kıyafetleri ve uzun pantolon, etekler tercih edilmeli. Kıyafetlerdeki renk tercihleri de açık renkler olmalı.
Şapka yine mutlaka kullanılması gereken aksesuarlardan biri olmalı. Koruma sağlaması için tercih edilecek şapka yüzü kulakları ve boynun arkasını gölgelemeli. Koyu renkli ve hasır şapkalar tercih edilmemeli.
UV korumalı güneş gözlükleri de yazın vazgeçilmez aksesuarların başında gelir. Gözleri tamamen saran gözlükler gözleri güneşin etkilerine karşı koruyacaktır.
Uzamış açık hava aktivitelerinden en yarım saat önce suya dayanıklı, geniş spektrumlu en az 30 koruma faktörlü bir güneşten koruyucu tüm kıyafet dışında kalan alanlara sürülmelidir. Uygulama her iki saatte bir veya yüzme veya terleme sonrası hemen yenilenmelidir.
Kimyasal filtreler, cildin UV ışınlarını emen kimyasal moleküllerdir. UV ışınlarına karşı çok etkili koruma sağlamaktadır. Mineral filtreler, güneş ışınlarını ayna gibi yansıtmak için cildin yüzeyine oturur. Bu nedenle fiziksel güneş kremi olarak da bilinirler. Çocuklar, gebeler ve allerjiye eğilimli kişilerde fiziksel fitre içirikli koruyucular tercih edilmelidir.
Doğru faktöre sahip güneş kremlerini açıkta kalan tüm cilde kalın bir tabaka halinde sürmek önem taşıyor. Güneş kremi aşındığı için güneşe çıkmadan 15 dakika önce sürülmeli. Ayrıca güneşte 2 saat kaldıktan sonra da tekrarlanmalı.
Solaryum cihazlarının da doğal güneş ışığı gibi deri kanseri nedeni olabileceğini unutmamak gerekir.
Bol su için: Güneş yanıkları sonrasında oluşabilecek dehidrasyonu önlemek için su tüketimine özen gösterin. Su cildin nemini korumada fayda sağlayacaktır.
Cildinizi soğutmaya çalışın: Güneşten etkilenen ve yanık oluşan ciltte enflamasyon oluştuğu için tedavide etkili yöntemlerden biri cildi soğutmak olacaktır. Bunun için temiz nemli bir havluyu cildinize uygulayın. Ancak doğrudan buz uygulamayın. Ayrıca gün içinde mümkün olduğunca soğuya yakın suyla banyo yapmak da yarar sağlayacaktır.
Güneşe çıkmayın: Oluşan yanıkların tedavisi süresince güneşten korunun. Dışarı çıkmak gerekiyorsa mutlaka uygun giysiler giyin.
Bol giysiler tercih edin: Cildin iyileşirken nefes almasını sağlamak için mutlaka pamuk gibi doğal kumaşlardan yapılan bol giysiler tercih edin. Yanığa yapışan giysiler kullanmayın.
Nemlendirici kullanın: Yanığın tedavisi ve cildin kendini onarma sürecinde iyi bir bakıma ihtiyacı vardır. Bu süreçte cildin soyulmasını önlemek için yapılması gerekenlerin başında da düzenli nemlendirici kullanmaktır. Etkilenen bölgelerde tahrişi önlemek için hassas ciltlere uygun nemlendiricileri düzenli olarak kullanın.
Havuza girmek: Klor içeriği nedeniyle cilde daha fazla zarar vereceği için serinlemek için havuza girilmemelidir.
Kabarcıkları patlatmak: Yanıklara bağlı cilt üzerinde oluşan kabarcıkları patlatmak yapılmaması gerekenlerin başında gelir. İstemeden böyle bir durum olursa da su ve sabunla temizlenmeli. Daha sonra da antibiyotik merhem sürülerek bandaj yaparak kapatılmalı.
Tahriş eden kremler kullanmak: Güneş yanıkları sonrası derinizi tahriş edebilecek veya alerjik reaksiyona neden olabilecek caine içeren(benzıcaine gibi) ürünler kullanmayın.
Güneşten koruyucuların doğru sıklıkta ve şekilde kullanmasına devam edilmelidir. Tekrarlayan güneş yanığı öyküsü olan kişiler ise gelişebilecek deri kanseri riski açısından bir dermatolog kontrolünde olmalıdır.
Güneşten koruyucuların D vitamini eksiliğine neden olup olmadığı net değildir. Yapılan çalışmalarda fikir birliğinin olmadığı, güneşten koruyucuların kullanılması ile serum D vitamini düzeyleri azalan hastaların olmasının yanı sıra, sıkı bir şekilde güneşten korunmalarına rağmen, vücut için yeterli olan D vitamini düzeylerini sağlayan hastaların da olduğu görülmektedir.
”
Alo Yeditepe