Rosacea Nedir?
"Rosacea," ciltte kızarıklık, şişlik ve genellikle yüzde görülen diğer belirtilerle karakterize edilen bir cilt hastalığıdır. Bu durum genellikle yüzün ortasında, yanaklarda, burun üzerinde, alında veya çene bölgesinde kızarıklık artışı, sivilcelenme ve damarlarda beliginleşme ile kendini gösterir.
Rosacea'nın belirtileri kişiden kişiye değişebilmekle birlikte belirtiler genellikle, yüzde aniden oluşan ve geçmeyen kızarıklık, cilt döküntüsü, cildin yüzeyinde genişleyen kan damarları şeklindedir. Kızarıklık genellikle küçük, kırmızı renkli sivilce benzeri döküntülerle birlikte olabilmekle birlikte genellikle alkol, sıcak içecekler, baharatlı yiyecekler ve güneş ışığı gibi tetikleyicilerle artabilir. Görünür damar yapılan ise özellikle burun ve yanaklarda daha belirgin hale gelmektedir.
Rosacea Neden Olur?
Rosacea'nın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik faktörler, ciltteki mikroorganizmaların etkisi, kan damarlarının genişlemesi ve güneşe maruz kalma gibi çeşitli etkenlerin rol oynayabileceği düşünülmektedir.
Rosacea Nasıl Tedavi Edilir?
Rosacea tedavisinde genellikle topikal kremler, antibiyotikler veya diğer özel ilaçlar önerilmektedir. Ayrıca, kişinin tetikleyici faktörleri belirlemesi ve bunlardan kaçınması da tedavinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Bununla birlikte rosacea hastasının özelliklerine, cilt tipine bağlı olarak tedavi kişiselleştirilmektedir.
BBL Lazer Rosacea Tedavisinde Nasıl Etki Eder?
BBL, genişlemiş kan damarlarını hedef alarak rosaceayı iyileştirir. Aynı zamanda, ışık enerjisi daha sağlıklı, daha eşit tonlu bir cilt için kolajen büyümesini uyarır. Son yapılan çalışmalarda BBL’in rosacea hastalığının patogenezinde yer alan demodex parazitlerini de azalttığı tespit edilmiş.
”
İlgili Yazılar
- Cilt Lekeleri Neden Olur? Cilt Lekelerine Nasıl Geçer?
- Altın İğne Nedir? Altın İğne Tedavisi Nasıl Yapılır?
- BBL Lazer: Broadband Light Tedavisi Nedir?
- Fraksiyonel Karbondioksit Lazer Nedir?
- BBL Lazer ile Cilt Gençleştirme
- Gül Hastalığı Nedir? Gül Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
- Akne ve Diyet
- Sedef Hastalığı
- Seboreik Dermatit