Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Taşkapan, saç dökülmelerinde halk arasında yaygın olarak uygulanan sarımsakla ovma gibi yöntemlerin deriye zarar verdiğini belirterek, "saç dökülmesi olan bölgeye yapılacak yanlış uygulamalar, saç çıkmasını tamamen engelleyebilir. Saçı dökülenlerin bir dermatoloji uzmanına başvurmasında yarar var" diyor.
Genetik, hormonal ve ailesel pek çok faktör saç dökülmesinde rol oynar. Zaman zaman özellikle bayanlarda, saç dökülmesinin nedenini araştırırken hormon analizleri de yamak gerekebilir. Saçlı deride ortaya çıkan bazı dermatolojik hastalıklar, kullanılmakta olan bazı ilaçlar saç dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesinin bir diğer nedeni ise psikolojik faktörlerdir. Psikolojik faktörler yaygın bir saç dökülmesine neden olabileceği gibi, bazen yoğun üzüntü ya da ruhsal travma nedeniyle saçın (ya da sakalların) belli bir bölümünde birden dökülme olur. Halk arasında bu gibi durumlarda o bölgeye sarmısak sürülür, ya da tahriş edici bazı işlemler uygulanır. Bu tip yöntemler yarar sağlamadığı gibi, aksine çoğu kez deriye zara vermektedir.
Saç dökülmesinin kabaca iki çeşidi vardır. Bir tanesi saçlı deride yaygın bir seyrekleşme, diğeri ise bölgesel dökülmelerdir. Genellikle doğumdan birkaç ay sonra başlayıp, birkaç ay sonra gerileyen dökülmeler, ruhsal travmalar, ağır ateşli hastalıklar, demir eksikliği anemisi ve tiroid hastalıklarına bağlı seyrekleşmeler ilk grupta yer alır. Bir de (kadınlar da görülen) "erkek tipi saç dökülmesi" (androjenik alopesi ya da patern alopesi) vardır. Burada, saçlar özellikle ön tarafta ve tepe bölgesinde seyrekleşir.
Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi, saçlı deride ya da erkeklerde sakal bölgesinde veya diğer vücut kıllarında bölgesel dökülmeler olabilir. Yine, bir dizi deri hastalığında kıllar dökülmektedir.
”
Alo Yeditepe