Nem oranının düştüğü, rüzgar, yağmur ve karla birlikte kötüleşen hava koşullarına karşı cildinizi korumasız bırakmayın. Kış aylarında cilt bakımı sandığınızdan daha önemli .
Kış aylarında soğuyan havalarla birlikte cildimizi korumak oldukça önemli ama bir o kadar zor. Soğuk ve kuru hava ciltte kurumalara ardından başta egzama olmak üzere birçok hastalığa da yol açabiliyor. Bu yüzden kış aylarında cilt bakımının önemli olduğunu vurgulayan Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Dermotoloji Uzmanı Dr. öğr. Üyesi Özlem Akın cildi korumanın 15 yolunu sıralıyor...
Kış Aylarına Uygun Giysiler Giyin
Kış aylarında cildi rüzgar, yağmur ve kardan korumak için vücudu tamamen kapatacak mont, kaban gibi giysiler, elleri korumak için eldiven, boynu ve göğsü koruyup, kapatacak atkı veya şal kullanılması, saçların da bere ya da şapka kullanılarak korunması gerekiyor. Kış aylarında havanın soğumasıyla bağıl neminin azalması, soğuk ve rüzgar gibi faktörler egzama gibi hastalıklara yatkınlığı attırabileceği için uygun kıyafetlerle cilt korunabiliyor.
Saçınızı Her Gün Yıkamayın
Saçınızın doğal sebumunu uzaklaştırmamak adına hafta iki-üç defa yıkamanız daha doğru oluyor. Ayrıca kış aylarında daha da artan çevre kirliliği saçları olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bu tür durumlarda saçları güçlendiren biotin, çinko ve demir içeren bakım ürünlerinin kullanılması gerekiyor.
Güneş Koruyucu Kullanın
Güneş yazları olduğu gibi ısıtmıyor olsa da, bu kadar tehlikeli olmadığını düşünmeyin. Özellikle buz ve kar gibi yüzeylerden yansıyan güneş ışınlarının da zarar verebileceğini ve dışarıya çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucusunu uygulamayı unutmayın.
Ilık Suyla Yıkanın
1 Haftada iki-üç kez ve 36-40 derecelik ılık suyla duş almaya özen gösterin. Her gün yıkanmak, sıcak suyla yıkanmak veya yıkanma süresini uzun süre tutmak deriyi kurutuyor. Bundan dolayı duş süresini 5-10 dakikayla sınırlandırın.
Duşta Kese ve Lif Yapmayın
Kurutucu yan etkileri nedeniyle kese- lif işlemlerinden ve vücut jellerinden uzak durmaya özen gösterin. Vücut jeli yerinenemlendirici özelliği yüksek olan, hassas ciltlere yönelik bir krem temizleyici tercih etmeli ve cildinize çıplak elle sürün.
Ponza Taşı Kullanın
Ayak derinizdeki kalınlaşma ve nasırlaşmaları, haftada bir defa ölü deriyi uzaklaştıran törpü ile ponza taşı gibi yöntemlerle temizleyin. Her banyo sonrası ayağınıza nemlendirici uygulayın.
Soğuk Havalarda Maske ve Peeling Yapmayın
Maske ve peeling derinin doğal lipid bariyeri uzaklaştıracağından özellikle kuru deriye sahip kişilerin kış aylarında maske ve peeling uygulamalarından kaçınması uygun oluyor. Ayrıca kışın yüzün günde iki defa yıkanması da yeterli geliyor.
Cildin Kurumasını Önlemek İçin Sabun Olmayan Bir Cilt Temizleyicisi Tercih Edin
Derinin doğal lipid bariyeri sıcak su, sık su teması ve sabun içerikli temizleyicilerden zarar görebiliyor. Özellikle alerjik yatkınlığı olan bireylerin kış aylarında bu faktörlere daha fazla dikkat etmesi öneriliyor.
El ve Vücut Kremi Kullanın
Özellikle duştan sonra ve dışarıya çıkmadan önce derinin lipid bariyerini onaran ve besleyen ürünler tercih ederseniz cildinizi daha iyi korursunuz.
Beslenmenize Özen Gösterin
Bol su içerek ve meyve, sebze gibi besleyici, nem bakımından zengin yiyecekler yiyerek cildinizi sağlıklı ve nemli tutabilirsiniz.
Uygun Giysiler Giyin
Soğuk kış günlerinde sentetik, polyester veya yünlü giysiler yerine cildin kurumasını ve kaşınmasını önleyen pamuklu ya da pazen giysiler kullanın. Aynı nedenden dolayı dar giysiler yerine bol giysiler tercih etmeniz de yararlı oluyor. Ayrıca yağmur ve kar sonrası ıslak kıyafetlerle uzun süre kalmadan üstünüzü değiştirmeniz gerekiyor.
Oda Isısının 20-26 Derece Olmasına Dikkat Edin
Evin içindeki nem oranını yüzde 3050 civarında tutmaya gayret edin. Oda ısısını da 20-26 derece arasında sabitleyin. Evinizde nemli ortam yaratmak üzere evde hava nemlendiren bir cihaz kullanabilir veya kalorifer üzerine su dolu kap yerleştirebilirsiniz.
Gece Ellerinizi Nemlendirin
Gece yatarken elinize nemlendirici sürün sonrasında da nemi ciltte hapsetmesi için pamuklu eldiven giyin.
Hekiminizi Ziyaret Edin
Son olarak, tüm bu önlemlere rağmen cilt problemleri yaşıyorsanız ya da profesyonel cilt bakımı ve kimyasal işlemler yaptırmayı düşünüyorsanız mutlaka uzman hekiminizi ziyaret etmeniz faydalı olacaktır.
”
İlgili Yazılar
- Güneş Yanığı Cilt Kanseri Yapar mı?
- Ne Sıklıkla Duş Alınmalı?
- Güneş Yanıkları Önlem Alınmazsa Kalıcı Hasar Bırakabilir!
- Ehlers-Danlos Sendromu
- Uyuz Hastalığı Nedir?
- Güneş Yanığı
- Güneş Yanığından Nasıl Korunulur?
- Akne ve Diyet
- Saç Dökülmesinin Nedenleri
- Sedef Hastalığı
- Seboreik Dermatit
- Kaşıntı Başka Bir Hastalık Habercisi Olabilir
- Cilt Mikrobiyotası Bağışıklığı Etkileyebilir!
- Kaşıntı Deyip Geçmeyin!
- Polenler Artık Mevsim Tanımıyor
- Yaz Aylarında Derimizi Nasıl Korumalıyız?
- Yoğun Stres Saçkıran Yapıyor
- Ürtiker Yaşam Kalitesini Düşürüyor