Covid-19 vakalarının son iki haftadır yurdumuzda da artış trendine girdiğini belirten Prof. Dr. Topkaya Tatil sezonu nedeniyle risk artıyor. Bu noktada pandeminin devam ettiği ve Covid’in hâlâ ölümle sonuçlanan sorunlara neden olabildiği unutulmamalı’ dedi…
Dünyanın birçok ülkesinde Omicron'un BA.4 ve BA.5 alt varyantları hızla yayılıyor. Sağlık Bakanlığı verileri ülkemizdeki Covid-19 vakalarının da Haziran başından bu yana yaklaşık 7 kat arttığını gösteriyor. ‘Bununla birlikte artık tüm hastalara ve temaslılarına test yapılmadığı için aslında gerçek pozitiflerin bunun çok daha üzerinde olduğunu öngörmek mümkün' diyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, bayramda ve tatil sezonunda dikkat edilmesi gereken noktalara değindi…
Maske Takmamak Riski Artırıyor
Güncel durumda hastaneler dışında, uçak, otobüs, tren gibi tüm toplu taşıma araçları ve tüm kalabalık ortamlarda maske kullanımı zorunluluğu bulunmuyor. Dolayısıyla Covid-19 vaka sayılarının çok daha hızlı artma riski var. Bazı hızlı test sonuçlarının kayda geçmediğini biliyoruz. Ayrıca, belirtileri olmayan kişilere de artık test yapılmıyor. Bu noktada pandeminin devam ettiğini ve Covid-19'un hâlâ tehlike arz ettiğini aklımızdan çıkarmamalıyız.
Daha Kolay Bulaşıp Akciğerleri Tehdit Ediyor
Özellikle tatil sezonu dolayısıyla ülkemizin ve dünyanın farklı noktalarından gelenler tatil bölgelerinde bir arada ve çok ciddi yoğunluk var. Bayram tatili dönüşünde bu kişiler virüsü geldikleri bölgelerde de yayacaklar. Dolayısıyla bu noktada bazı önlemlerin alınması gerekir. Özellikle de risk grubu olarak tanımladığımız bağışıklık sistemi zayıf, yaşlı ve akciğer, kalp gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler için tehlike katlanarak artıyor. Bunun yanında virüs de sürekli değişime uğruyor. BA.4 ve BA.5 olarak tanımlanan varyantların daha kolay bulaşabildiğini ve akciğerleri çok ciddi etkilediğini biliyoruz.
Hatırlatma Dozları Hayati Öneme Sahip
Covid-19 ile mücadelede aşı elimizdeki çok büyük güç. Ancak ne yazık ki ülkemiz genelinde milyonlarca kişinin hâlâ hatırlatma dozlarını yaptırmadığını biliyoruz. Aşıların yarattığı bağışıklığın uzun süreli kalıcı olmadığı ve son aşıların üzerinden oldukça uzun zaman geçmesi nedeniyle toplumda virüsü almaya hazır insan sayısı da çok fazla. Bu nedenle vaka sayıları giderek artış eğiliminde. Dolayısıyla bu durum da bayram dönüşünde vaka sayılarının artmasına neden olabilir.
Sarılmadan Sevginizi Gösterin
Maalesef aşısız ya da en son aşı dozunun üzerinden 6 aydan fazla zaman geçmiş olan kişilerde son varyant virüsler nedeniyle hastalık son derece ağır seyredebiliyor. Hatta ileri yaş ve altta yatan hastalığı olan kişileri ne yazık ki kaybedebiliyoruz. Bu nedenle zor da olsa bu bayram özellikle büyüklerimize sarılmamak ve ellerini öpmemek onların sağlıkları açısından gerekli bir önlem olacaktır. Özellikle bugünlerde topluca kalabalık ziyaretlerin önüne geçilmeli. Hatta mümkünse bayram ziyaretinde açık ortamlarda bulunmaya çalışın. Ve bulunduğunuz alanlarda da sosyal mesafe kurallarına uyum sağlayın.
Toplu Taşıma Araçlarında Maske Kullanın
Maske özellikle kalabalık ve kapalı alanlarda takılmalı. Toplu taşıma araçlarına mümkün olduğunca binmemeye çalışın. Eğer bu araçları kullanacaksanız mutlaka maske takın.
Açık Havada Bile Olsanız Sosyal Mesafenizi Koruyun
Açık havada ve daha kalabalık olmayan yerlerde mesafeye dikkat ederek hareket edilmeli. Pandeminin çok hızlı seyrettiği dönemlerdeki gibi maske-mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmeli.
Hijyen Kurallarını Unutmayın
Maske, mesafe ve hijyen korunmanın temel unsurlarını oluşturuyor. Tatil ve bayram döneminde de bulunduğunuz her ortamda mutlaka sık sık ellerinizi yıkamaya ya da dezenfektanla temizlemeye dikkat edin.
Kendinizi İyi Hissetmiyorsanız Kalabalık Ortamlara Girmeyin
Baş ağrısı, kırgınlık ateş gibi şikayetleri olanlar hem kendilerini hem de sevdikleri ve çevrelerindeki kişileri korumak için kalabalık ortamlara girmemeleri gerekir. Bu sorumluluğu göstermek yayılımı azaltır.
Basın Yansımaları: sozcu | showtvmagazin | tv100magazin | turktime
”
İlgili Yazılar
- Parvovirüs B19 (Beşinci Hastalık) Nedir? Beşinci Hastalık Belirtileri Nelerdir?
- COVID 19 Yeni Varyant
- Antibiyotik Direnci Nedir?
- Grip Bu Yıl Çok Güçlü
- HIV Pandemisini Önlemenin Yolu da Farkındalıktan Geçiyor
- Sivrisinekler Neden Bazı İnsanları Daha Fazla Isırıyor?
- Yeni Corona Virüs Gerçeği: Yeni Bir Pandemi mi?
- Maymun Çiçeği Virüsü
- Sepsis Belirtileri ve Tedavisi
- Açık Alanların Dezenfekte Edilmesi Gerekli mi?
- Sokağa Atılan Maske ve Eldivenler Sağlığı Tehdit Ediyor
- Koronavirüs Salgınında Eldiven Kullanımı
- Cep Telefonlarını Nasıl Temizlemeliyiz?
- Koronavirüs Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
- Koronavirüs Hakkında Bilinmeyenler
- Coronavirüs Yediklerimizden Bulaşır mı?
- Farkında Olmadan Koronavirüs Geçirmek
- Grip mi? Koronavirüs mü?
- COVID-19 İçin Birden Fazla Test Var
- Yüz Yüze Eğitimde Nelere Dikkat Etmeli?
- Aşıdan Kaçmayın! Koronavirüsün Kendisi, Aşının Yan Etkisinden Daha Tehlikeli…