Antikor testlerinin tarama ve toplum bağışıklığını tespit etmek amacıyla kullanıldığını söyleyen Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, “COVID-19 hastalığının etkeni olan SARS ve CoV-2 virüsüne karşı gelişen antikorları saptayan birden fazla test yöntemi bulunuyor” dedi.
Antikor testlerinin tarama ve toplum bağışıklığını tespit etmek amacıyla kullanıldığını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, “COVID-19 hastalığının etkeni olan SARS ve CoV-2 virüsüne karşı gelişen antikorları saptayan birden fazla test yöntemi bulunuyor” dedi.
Testler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Topkaya, “Hızlı test ya da kart test olarak bilinen testler immunkromatografik yöntemle çalışır. Bir damla parmak ucundan veya damardan alınan kanda bu test çalışılabilir. Hızlı sonuçlanması bu testlerin avantajlarından biridir. Ancak duyarlılıkları düşüktür. ELİSA veya kemilüminisens yöntemlerle çalışılan testlerin duyarlılıkları daha yüksektir. Bu testler daha uzun sürede sonuçlanır” ifadelerini kullandı.
Antikor testinin pozitif olması kişinin virüsle karşılaştığı anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Topkaya, “Antikor testleri virüsle karşılaştıktan belli bir süre sonra pozitifleşir. Bu testler moleküler testlerle karşılaştırıldığında uygulaması daha pratik olduğu için pandeminin izlenmesinde de daha kullanışlı olabilir. Moleküler testler (PCR) ise hastalığın evresi hakkında fikir verir” diye konuştu.
Prof. Dr. Topkaya, "Antikor testi sonucu negatif ise, kişinin virüsle henüz karşılaşmamış olduğu veya kuluçka döneminde olduğu ya da asemptomatik dönemde olduğu söylenebilir. Hem antikor testi sonucu, hem moleküler test (PCR) pozitif ise, kişinin aktif enfeksiyon geçirmekte olduğu söylenebilir. Antikor testi sonucu pozitif, moleküler test (PCR) negatif ise, kişinin hastalığı geçirmiş ve bağışıklık kazanmış olduğu söylenebilir. Antikor testi sonucu negatif, moleküler test (PCR) pozitif ise, kişinin kuluçka döneminde olduğu söylenebilir" dedi.
”
İlgili Yazılar
- Parvovirüs B19 (Beşinci Hastalık) Nedir? Beşinci Hastalık Belirtileri Nelerdir?
- COVID 19 Yeni Varyant
- Antibiyotik Direnci Nedir?
- Grip Bu Yıl Çok Güçlü
- HIV Pandemisini Önlemenin Yolu da Farkındalıktan Geçiyor
- Sivrisinekler Neden Bazı İnsanları Daha Fazla Isırıyor?
- Dikkat Tatil Dönüşü Vaka Sayıları Artabilir
- Yeni Corona Virüs Gerçeği: Yeni Bir Pandemi mi?
- Maymun Çiçeği Virüsü
- Sepsis Belirtileri ve Tedavisi
- Açık Alanların Dezenfekte Edilmesi Gerekli mi?
- Sokağa Atılan Maske ve Eldivenler Sağlığı Tehdit Ediyor
- Koronavirüs Salgınında Eldiven Kullanımı
- Cep Telefonlarını Nasıl Temizlemeliyiz?
- Koronavirüs Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
- Coronavirüs Yediklerimizden Bulaşır mı?
- Farkında Olmadan Koronavirüs Geçirmek
- Grip mi? Koronavirüs mü?
- COVID-19 İçin Birden Fazla Test Var
- Yüz Yüze Eğitimde Nelere Dikkat Etmeli?
- Aşıdan Kaçmayın! Koronavirüsün Kendisi, Aşının Yan Etkisinden Daha Tehlikeli…