Antikor testlerinin tarama ve toplum bağışıklığını tespit etmek amacıyla kullanıldığını söyleyen Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, “COVID-19 hastalığının etkeni olan SARS ve CoV-2 virüsüne karşı gelişen antikorları saptayan birden fazla test yöntemi bulunuyor” dedi.
Antikor testlerinin tarama ve toplum bağışıklığını tespit etmek amacıyla kullanıldığını söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aynur Eren Topkaya, “COVID-19 hastalığının etkeni olan SARS ve CoV-2 virüsüne karşı gelişen antikorları saptayan birden fazla test yöntemi bulunuyor” dedi.
Testler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Topkaya, “Hızlı test ya da kart test olarak bilinen testler immunkromatografik yöntemle çalışır. Bir damla parmak ucundan veya damardan alınan kanda bu test çalışılabilir. Hızlı sonuçlanması bu testlerin avantajlarından biridir. Ancak duyarlılıkları düşüktür. ELİSA veya kemilüminisens yöntemlerle çalışılan testlerin duyarlılıkları daha yüksektir. Bu testler daha uzun sürede sonuçlanır” ifadelerini kullandı.
Antikor testinin pozitif olması kişinin virüsle karşılaştığı anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Topkaya, “Antikor testleri virüsle karşılaştıktan belli bir süre sonra pozitifleşir. Bu testler moleküler testlerle karşılaştırıldığında uygulaması daha pratik olduğu için pandeminin izlenmesinde de daha kullanışlı olabilir. Moleküler testler (PCR) ise hastalığın evresi hakkında fikir verir” diye konuştu.
Prof. Dr. Topkaya, "Antikor testi sonucu negatif ise, kişinin virüsle henüz karşılaşmamış olduğu veya kuluçka döneminde olduğu ya da asemptomatik dönemde olduğu söylenebilir. Hem antikor testi sonucu, hem moleküler test (PCR) pozitif ise, kişinin aktif enfeksiyon geçirmekte olduğu söylenebilir. Antikor testi sonucu pozitif, moleküler test (PCR) negatif ise, kişinin hastalığı geçirmiş ve bağışıklık kazanmış olduğu söylenebilir. Antikor testi sonucu negatif, moleküler test (PCR) pozitif ise, kişinin kuluçka döneminde olduğu söylenebilir" dedi.
”
Alo Yeditepe