Hematopoietik kök hücre naklinde hasta ve hasta yakınlarının artan sorumlulukları nedeniyle ev ve iş yaşamında değişiklik yaşanabilmektedir. Bununla birlikte hem sosyal ve hem de ev yaşamında bazı önlemlerin alınması gerekmektedir.
Malign (kötü huylu) hematolojik hastalıkların ve solid tümörlerin tedavisinde yaygın olarak kullanılan hematopoietik kök hücre nakli sürecinde ve sonrasında, hasta bakım ihtiyaçlarının yoğun olduğu uzun bir tedavi süreci bulunmaktadır.
Bununla birlikte hastanın psikolojik ve fiziksel bakım aktivitelerini yerine getirebilecek özel bir bakım gerektirmektedir. Hastanın kendi yaşam alanında alacağı önlemler ile birlikte hematopoietik kök hücre nakli sürecinde ve sonrasında bakım veren bir aile üyesi olması da hastanın tedavi sürecini olumlu yönde etkilemektedir. Böylelikle hastanın süreci daha kolay kabul ettiği, daha az fiziksel ve psikolojik sorun yaşadığı görülmektedir. Nakil sonrası akut semptomların, tıbbi komplikasyonların tanınması ve yönetimi, fırsatçı enfeksiyonların önlenmesi, psikososyal destek nakil olan hasta ve bakım veren kişi için çok önemlidir.
Hematopoietik kök hücre naklinde hasta ve hasta yakınlarının artan sorumlulukları nedeniyle ev ve iş yaşamında değişiklik yaşanabilmektedir. Bununla birlikte hem sosyal ve hem de ev yaşamında bazı önlemlerin alınması gerekmektedir.
Hematopoetik kök hücre nakli (HKHN) alıcıları ve nakil adaylarının, sürekli ve düzenli olarak el hijyenine önem göstermesi gerekmektedir.
Hematopoetik kök hücre nakli (HKHN) alıcıları ve nakil adaylarının, sürekli ve düzenli olarak el hijyenine önem göstermesi gerekmektedir.
Nakil yapılan hasta ile aynı evi paylaşan kişilerin aşı virüsünün bulaşma ihtimaline karşın inaktif aşı yaptırmaları önerilmektedir.
Cinsel olarak aktif, tek eşli ilişkide olmayan hastaların, CMV, HSV, HIV, HPV, HBV, HCV ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmaları için her ilişkide latex prezervatif kullanmaları gerekmektedir.
Tek eşli ilişkide olan ancak seropozitiv olan hastaların, yine cinsel ilişki esnasında latex prezervatif kullanmaları cinsel yolla bulaşan hastalıklara tekrar maruz kalma riskleri açısından çok önemlidir.
İmmünsüprese nakil alıcıları, immünsüpresyondan çıkana kadar korumasız her tür cinsel ilişkiden (nakil alıcısının muköz yüzeylerinin tükürük, meni veya vajinal akıntılar ile temasını içeren aktiviteler) kaçınması önem taşımaktadır.
Nakil alıcılarının, Kriptosporidium, E.coli O157:H7 veya hayvan ya da insan pisliğiyle bulaş riski olabileceği için gölet veya göl gibi dinlenme alanlarında yürüyüş, çamurda yürüme, yüzme ya da oyun oynama gibi aktivitelerden kaçınmaları önerilmektedir. Bu tarz alanlarda yerlerde hastaların bu suları yanlışlıkla içmeleri veya yutmaları risk taşımaktadır. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır.
Sporadik bakteriyel kontaminasyon için nadiren test edilen özel ya da halka açık kuyulardan su kullanımı bakteriyel, viral ve parazit bulaşları açısından sakıncalıdır.
Nakil alıcıları ve adayları, musluk suyu içiyorlarsa, yerel ya da genel yöneticilerinin suyu kaynatma talimatlarına dikkat edilmelidir. Musluk suyu içilmeden önce en az 1 dakika kaynatılmalıdır.
Şebeke suyu genelde güvenli olmasına rağmen, tamamen kriptosporidiumdan arındırılmış olamayabilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde kriptosporidium ciddi kronik ishale, malnütrisyon (yetersiz beslenme) ve hatta yaşam kaybına sebep olabilmektedir.
Alternatif olarak kriptosporidum ve su kaynaklı patojenlerden korunmak için bazı su filtreleri ya da ev damıtıcıları kullanılabilir. Evde kullanılan filtrelerin 1 mikron ve üzeri çapında partikülleri sudan ayırabilir olması ya da ters osmozla çalışan bir filtre olması gerekmektedir.
Bu filtrelerin çoğunluğu daha küçük çaplı mikropları filtreleyemediğinden, sadece iyi arıtılmış şebeke suları ile kullanılmalıdır.
Şişelenmiş sular eğer ters ozmoz, 1 mikronluk partikül filtreleri ya da damıtma yoluyla arındırılmış ise kullanıma uygun olabilmektedir.
Premiks içecekler, restoran, bar ve sinemalarda kullanılan musluk suyundan yapılan buzlar, musluk suyuyla karıştırılarak yapılan frozen meyveli içecekler, musluk suyuyla yapılan buzlu çay veya buzlu kahve gibi içecekler tüketilmemelidir.
Ülke genelinde dağıtımı olan ve güvenilen, gazlı içecekler, sıcak çay ve kahve, şişe soda, maden suyu, pastörize meyve suları, donmuş meyve içeceği konsantreleri nakil alıcıları için kriptosporidium açısından genel olarak güvenli içecekler olarak önerilmektedir.
Nakil alıcıları Brusella, Salmonella, E Coli O157:H7, Kriptosporidium ve diğer patojenlerden korunmak amacıyla pastörize olmayan süt, meyve ve sebze suları tüketilmemelidir.
”
Alo Yeditepe