Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı kalp krizi geçirmenin nedenleri ve kalp krizi geçirme anında yaşanan belirtiler hakkında bilgi verdi.
Daha önce kalp krizi geçiren birini görmediyseniz, kriz geçiren biri için aklınızda canlanan ilk görüntü, film sahnelerindekine benzer. Genelde eliyle göğsünü tutan bir adam, aniden yere yığılır; konan tanı da kalp krizidir. Kalp krizinin, kadınlardan ziyade erkeklerde görüldüğü kanısı hakimdir. Kısmen doğru olan bu bilgi, kadınların kalp krizi geçirmeyeceği anlamına gelmiyor. Bedenimiz, olup bitenler hakkında bize sinyaller verir. Önemli olan bu mesajları doğru ve zamanında okumaktır. Kadın ve erkek bedeni farklı işleyen sistemlerdir. Bu nedenle aynı hastalık, iki cinste farklı işaretler verebilir. Kalp krizi de bunlardan biridir. Yorgunluk, mide ekşimesi, hazımsızlık, ani baş dönmesi ve kaliteli uyku uyuyamama gibi sorunlarınız varsa; bunlar, kalp krizi riski altında olduğunuzu işaret edebilir. Ancak saydığım bu belirtileri yaşayanlar, bu semptomları farklı sebeplere bağlarlar. Stres, yoğun iş ve şehir hayatı bu sebeplerin başında gelir. Oysa bunlar, dikkat edilmesi gereken sinyallerdir. Kadınlarda kalp krizine işaret eden nedenleri şöyle sıralayabiliriz:
Yorgunluk, günümüz şartlarında en sık şikayet edilen durumlardan biri. Uykusuzluk, grip ve kullandığınız ilaçların yan etkileri, yorgun hissetmenize sebep olabilir. Ancak şikayetinizin gerçek sebebinin bunlardan biri olduğu anlamına gelmiyor. Kalp krizi geçiren kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; kalp krizi geçiren kadınların yüzde 70’inden fazlası, kriz öncesi dönemde geçmek bilmeyen yorgunluk hissi yaşadıklarını belirtmişler.
Geceleri yatağa girdiğinizde hemen uyuyamıyorsanız ve bu durum, günlük bir sıkıntıdan ziyade uzun bir dönemi kapsıyorsa; dikkat etmeniz gerekir. Kalp krizi geçiren kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma; kadınların uykusuzluk problemine dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekiyor. Bu araştırmaya göre; kalp krizi geçiren kadınların hemen hemen yarısı, kalp krizi öncesi dönemde bir süre devam eden uykusuzluk yaşadıklarını söylemiş.
Gün içinde rutin aktivitelerinizi yaparken, öncekine oranla zorlanmaya başladıysanız ve sizi rahatsız eden en belirgin değişiklik, nefes darlığı ise bu durumu asla geçiştirmeyin. Yapılan araştırmalar; bilinen bir rahatsızlığa bağlanamayan ve beklenmedik bir zamanda gelişen nefes darlığının, kadınlar için kalp krizi riski belirtisi olabileceğini gösteriyor. Nefes darlığının yanı sıra tamamen bağımsız öksürük şikayetiniz varsa, bu da ciddiye almanız gereken bir sinyal olabilir.
Beslenme şekliniz ve hali hazırda sahip olduğunuz mide rahatsızlıkları; mide yanması yaşamanıza neden olabilir. Daha önce yaşamadığınız mide yanmaları veya hazımsızlık şikayetleri gelişmeye başladıysa, bu durumu geçiştirmeyin. Kalp krizi geçiren kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, (ani gelişen) mide yanması ve hazımsızlık yaşayan kadınların dikkatli olmaları gerektiğini gösteriyor. Anket yöntemiyle yapılan bu araştırmaya göre, kalp krizi geçiren kadınların neredeyse yüzde 40’ı kriz öncesi dönemde mide yanması veya hazımsızlık yaşadıklarını belirtmiş.
Mide yanmasının dışında, sebepsiz gelişen mide bulantısı ve kusma da kadınlarda gözlenen kalp krizi belirtileri arasında yer alıyor. Kalp krizi öncesi dönem belirtilerinin incelendiği araştırmalardan birinde kadınların, erkeklere oranla mide ve bağırsak sistemi hastalıklarını iki kat fazla yaşadığını gösteriyor. Bu durumda sebepsiz gelişen mide yanmaları, hazımsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetler yaşayan kadınların, iki kat fazla dikkat etmeleri gerekir.
Günümüz şartlarında depresyon, iç daralması ve gereksiz kaygı; sıklıkla karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor. Hatta görülme sıklığı ciddi oranda artış gösteren panik atak, kolaylıkla kalp kriziyle karıştırılan psikolojik rahatsızlıklardan biri. Daha önce de belirttiğim gibi yaşadığınız durumun bilinen bir sebebi yoksa, durumu ciddiye almanız gerekir.
Kalp krizi geçiren kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, sebepsiz kaygılanma ve iç daralması yaşayan kadınların dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekiyor. Anket yöntemiyle yapılan bu araştırmaya göre, kalp krizi geçiren kadınların büyük kısmı, kriz öncesi dönemde sebepsiz kaygı ve iç daralması yaşadıklarını beyan etmişler.
Sahip olduğunuz rahatsızlıklar, kalp krizi geçirme riskinizi artırabilir. Yüksek tansiyon, obezite, diyabet, kolesterol, sigara bağımlılığı ve kötü beslenme gibi rahatsızlıklarınız ya da alışkanlıklarınız varsa, yukarıda bahsettiğim sinsi sinyalleri beklemenize gerek yok. Bu durumların her biri kalp krizi riski taşıdığınızı gösterir. Ölümcül sonuçlar doğurabilen bu gibi hastalıklarda erken davranmak, hayat kurtarır. Özellikle kadınların dikkat etmesi gereken belirtiler, hali hazırda yaşanan bir rahatsızlığın beraberinde geliştiyse, iki kez dikkat etmeleri gerekir. Unutmayın kalp, diğer tüm sistemleri besleyen bir merkezdir. O iyiyse, her şey iyidir.
Kalp krizi öncesi, göğüs ağrısı şikayeti en bilinen belirtiler arasında yer alır. Ancak her göğüs ağrısı; kalp krizi geçiriyor ya da geçirecek olduğunuz anlamına gelmez. Bir araştırmaya göre, kalp krizi geçiren kadınların sadece yüzde 30’u kriz öncesi dönemde göğüs ağrısı yaşadıklarını belirtiyor. Ankete katılanlar arasında, kalp krizi öncesi dönemde, vücudunun farklı yerlerinde yaygın ve sebepsiz ağrılar yaşadıklarını söyleyenlerin sayısı çok fazla. Vücudun belli yerlerinde sebepsiz baskı ve gerginlik hissi, boyun, omuz, kol, hatta çene ve sırtta yanma hissi; kriz öncesi dönemde yaşanan şikayetler arasında yer alıyor. Kısacası; vücuttaki birçok ağrı, kalp krizi habercisi olabilir.
Kalp krizi geçiren kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, sebepsiz baş dönmesi ve terleme yaşayanların dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekiyor. Araştırmalara göre; kalp krizi geçiren kadınların yüzde 40’ı, kriz öncesi dönemde baş dönmesi yaşadıklarını, diğer yüzde 40’ı ise soğuk terlediklerini söylemiş. Baş dönmesi ve soğuk terleme, menopoz dönemi belirtileri arasında da yer alıyor. Önemli olan şikayeti doğru okumak ve sebebini bilmektir.
”
Alo Yeditepe