Günlük rutininizin bir parçası olarak fiziksel egzersiz yapmak, koroner arter hastalığını önlemede önemlidir, ancak Kardiyovasküler hastalıklar sebebiyle ameliyat geçirmiş hastalar için de fiziksel egzersiz, tedavi sürecinde ayrıca gereklidir.
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kardiyoloji ve Kalp Damar Hastalıkları Uzmanları, kalp ve damar hastaları için fiziksel egzersizin önemi hakkında bilgilendirdi.
Hastaların, özellikle kardiyovasküler hastalıkların tekrarlamasını önlemek için hareketsiz ve inaktif yaşam alışkanlıklarını terk etmeleri gerekiyor. Kardiyovasküler hastalıklar tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir sağlık sorunudur; resmi veriler Türkiye'de her yıl 200.000'den fazla kişinin ölümüne neden olduğunu göstermektedir. Bu rakam içinde önde gelen tek ölüm nedeni, iskemik kalp hastalıkları olarak tanımlanan ve %22'lik bir paya sahip olan koroner arter hastalığıdır.
Atardamarların sertleşmesi (ateroskleroz) birçok canlıda olduğu gibi insanoğlunu da olumsuz etkilemektedir. Ateroskleroz, kanımızdaki yağın kalsiyum ile birleşerek arterlerin iç yüzeylerinde toplanan bir kompleks oluşturmasıyla meydana gelir. Daha yaygın olarak arterlerin sertleşmesi olarak adlandırılan bu durum en yaygın olarak orta ve büyük kan damarlarında görülür.
Arterlerin sertleşmesi, ilgili organlara bağlı olarak çeşitli hastalıklara yol açabilir. Eğer kalp kaslarını besleyen koroner arterleri tutarsa, iskemik kalp hastalığı veya koroner arter hastalığı olarak tanımlanır. İskemik kalp hastalığı, aerosklerotik damar lümenindeki daralmanın derecesi ile orantılı olarak farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Fiziksel efor sırasında göğüs ağrısından kalp krizine kadar değişen belirtilerle ortaya çıkabilen iskemik kalp hastalığı, herhangi bir belirti göstermeden de ilerleyebilir.
Ailesel yatkınlık ve diyabet bir yana bırakılırsa, yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle kısmen veya tamamen önlenebilecek beş önemli risk faktörü vardır:
Hareketsiz yaşam tarzını terk etmek, sporu ve fiziksel aktiviteyi günlük yaşamın bir parçası haline getirmek, iskemik kalp hastalığı nedeniyle ameliyat olmuş hastalar için hastalığı önlemek kadar önemlidir. Çünkü risk faktörleri ortadan kaldırılmadığı sürece atardamar sertleşmesi ne yazık ki ilerleyecektir. Bu nedenle koroner bypass ameliyatı geçiren kişilerin hastalığın tekrarlamasını önlemek için temel risk faktörlerinden birini oluşturan hareketsiz yaşam tarzlarından ve alışkanlıklarından vazgeçmeleri gerekir. Bunu başarmanın yolu ise düzenli spor veya fiziksel egzersizden geçmektedir.
Tavsiye edilen süre boyunca ve tıbbi tavsiyeler doğrultusunda yapılan günlük fiziksel egzersiz;
Bilimsel çalışmalar düzenli fiziksel aktivitenin kalp krizi ve felç riskini azalttığını göstermiştir. Bu durum bypass ameliyatı geçirmiş hastalar için de geçerlidir; araştırmalar düzenli fiziksel egzersiz ile nüks riskinin %27 ila %31 oranında azaldığını göstermektedir.
Koroner arter hastalığı vakalarında hastanın ve hastalığın durumuna göre üç tedavi seçeneği vardır:
Nasıl ki tedavi seçenekleri hastanın durumuna ve hastalığın ilerleyişine göre değişiyorsa, fiziksel egzersiz programları da tam olarak tedavi yöntemine, etkisine ve sonucuna bağlıdır. Bu bağlamda iki temel faktör vardır.
Genel olarak “revaskülarizasyon” başlığı altında kategorize edilen koroner arterlerdeki daralmayı tedavi etmeye yönelik girişim ve ameliyatlar balon, stent ve koroner bypass prosedürlerini bir rehabilitasyon ve iyileşme aşaması takip eder. Bu aşama bypass ameliyatından sonra uzayabilirken, balon ve stent prosedürlerinden sonra genellikle önemli ölçüde kısalır.
Revaskülarizasyon nasıl yapılırsa yapılsın, rehabilitasyon aşaması yatılı ve yatısız dönemler arasında bölünmüştür; koroner kalp hastalığı revaskülarizasyonu sonrası hastaların hastaneden taburcu olduktan sonra izlenecek egzersiz programı konusunda doktorlarının tavsiyelerine harfiyen uymaları kritik önem taşımaktadır. Doktorunuz bir egzersiz programı önermeden önce bir dizi değerlendirme yapacaktır:
Bu değerlendirme tamamlandıktan sonra size özel bir egzersiz programı önerilecektir. Bu tavsiyelere uymanız son derece önemlidir.
Burada, herhangi bir fiziksel egzersiz programına başlamadan önce tıbbi muayene ve testler yaptırmanın ve kesinlikle tıbbi tavsiyeler doğrultusunda ilerlemenin kilit önemini vurgulamak istiyorum. Her hastanın programındaki egzersiz yönteminin, sıklığının ve türünün farklı olduğunu unutmamalıyız.
Egzersiz Yoğunluğu Enerji tüketimi (cal/saat)
Yürüyüş 3km/saat 175
Yürüme 5 km/saat 245
Bahçecilik 310
Bisiklet Sakin Sürüş 280
Bisiklet Ortalama Hız 400
Sakin Yüzmek 315
Hızlı Yüzmek 490
Tenis Tekler Maçı 525
Çiftler Tenis Maçı 420
Bu makalede bahsedilen fiziksel aktiviteler özellikle koroner bypass ameliyatı geçirmiş hastaların hastane ortamı dışında tek başlarına yapabilecekleri egzersiz programlarına atıfta bulunmaktadır. Aşağıda sıralananlar gibi olumsuz faktörlerin varlığında dahi, kemik muayenesi yapılması kaydıyla, bu konuda uzmanlaşmış bir merkez tarafından takip edilen bir kardiyak rehabilitasyon programı kapsamında uygun fiziksel egzersizler yapılabilir. Aşağıdaki faktörlerden bir veya daha fazlasının varlığında, ayakta egzersiz programı durdurulmalı ve yeniden başlamadan önce tıbbi tavsiye alınmalıdır:
”
Alo Yeditepe