TAVI Yöntemi Nedir?
TAVI veya tıbbi dildeki açılımı ile transkateter aort kapak implantasyonu, daralmış ve tam olarak açılmayan aort kapağının ameliyatsız kapalı yöntemle değiştirilme işlemidir. Aort kapağı, vücuda kanı pompalayan sol karıncık ile bu kanı taşıyan aort damarı arasındaki yapıdır. Çeşitli hastalıklar veya yaşlanmaya bağlı olarak, kapak esnekliğini kaybederek daralabilir. Bu durum, oksijenden zengin temiz kanın vücuda yeterli miktarda gönderilememesine ve buna bağlı olarak hayati organlarda ve kalbin kendisinde fonksiyon bozukluklarına sebep olur. Kalp yetersizliği, ritim bozuklukları, inme ve ani ölümler maalesef hastalık tedavi edilmediğinde oluşabilecek yüksek olasılıklı sonuçlardır. TAVI yöntemi ile bu hastalıklı ve daralmış kapak, özel anjiyografik teknikler ve özel biyoprotez kapaklar kullanılarak tekrar görevini yapar hale getirilir.
TAVI Hangi Hastalara Önerilir?
Aort kapağında ciddi düzeyde daralma tespit edilen ve bununla ilişkili semptom ve bulguları olan hastalar TAVI için aday hastalardır. Ancak bir hasta için TAVI kararı, kalp takımı olarak adlandırılan ve içerisinde kardiyolog, kalp cerrahı ve anestezi uzmanlarının bulunduğu ekip tarafından verilir. Aort darlığının geleneksel tedavisi olan açık kalp cerrahisinin mümkün olmadığı veya yüksek risk taşıdığı hastalarda birinci tercih TAVI’dir. Yanı sıra, yine kalp takımının değerlendirmesi ile açık cerrahi açısından orta risk veya düşük risk taşıyan seçilmiş hastalarda da işlem uygulanabilir.
TAVI Nasıl Uygulanır? İşlem Ne Kadar Sürer? Hasta Kaç Gün Hastanede Kalmalıdır?
Öncelikle hasta, işleme alınmadan önce hem risk tayini hem de uygun biyolojik kapağın seçimine yardımcı olacak kan testleri, ekokardiyografi, bilgisayarlı tomografi ve koroner anjiyografi gibi tanısal işlemlere tabi tutulur. İşlem anjiyografi laboratuarında, çoğunlukla genel anestezi veya sedasyon altında yapılır. Girişimsel kardiyoloji uzmanınca, anjiyografik teknik ile femoral arter denilen kasık atardamarına özel bir kateter yerleştirilir ve bu kateter sayesinde kasık atardamarından aort kapağının bulunduğu bölgeye kadar ilerlenir. Kasık atardamarının uygun olmadığı hastalarda farklı atardamarlar veya bölgelerden de kapağa ulaşılabilir. Kateter aort kapağına ulaştıktan sonra, yeni kapakçık eskisinin içine yerleştirilerek, yeni kapak uygun açıklık ile çalışır hale getirilir. Yeni biyoprotez kapak, görev yerinde bırakılıp sabitlendikten sonra, kateter kasık damarından geriye, vücut dışına çıkarılır. İşlem bitiminde giriş yapılan kasık atardamarı çoğunlukla özel bir kapatma cihazı ile ameliyatsız kapatılır.
TAVI her hastada işlem süresi farklı olabilmekle birlikte genellikle 1-3 saat süren bir işlemdir. Hasta ilk 24 saati yoğun bakımda olmak üzere genellikle 2- 3 gün hastanede takip edilir. Takip sırasında ve sonrasında bir problemi olmazsa genellikle dördüncü gününde hasta taburcu edilir.
TAVI Yönteminin Avantajları Nelerdir?
Daha Az Kesi
TAVI’nin en önemli avantajı açık ameliyata göre daha az invaziv bir yöntem olmasıdır. Açık cerrahilerde çoğunlukla, göğüs kafesinde (kemik ve diğer dokularda) büyük kesiler yapmak gerekir. Minimal invaziv cerrahi teknikleri ile bu kesilerin büyüklüğü azaltılsa da, risk yine de kapalı yönteme göre fazladır. TAVI, iç organlarınızın veya kaburgalarınızın herhangi birinin hareket ettirilmesine gerek kalmadan yalnızca kasık bölgesinde küçük bir kesi ile yapılır.
Daha Çabuk İyileşme
Kesiklerin sayısını ve boyutunu sınırlamak aynı zamanda vücudunuzun iyileştirebileceği daha az şey olduğu anlamına da gelir. Bu, daha az ağrı ve daha kolay iyileşme demektir.
Daha Erken Taburculuk
TAVI uygulanan Hastalar çoğunlukla 2.-3.günlerde eve gidebilecek hale gelirler.
Daha Kısa Sürede Normal Aktivitelerine Dönüş
TAVI uygulanan hastalar taburculuk sonrası hasta normal aktivitelerine çok kısa sürede dönebilir.
TAVI Yönteminin Riskleri veya Komplikasyonları Nelerdir?
TAVI’nin birçok avantajı olmasına rağmen bazı komplikasyonlar da görülebilir. Anjiyografik tekniklerin gelişimi ve yeni kateter-kapak teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde komplikasyonlar nadir görülmekle birlikte aşağıdaki komplikasyonlar TAVI sonrası görülebilir:
- Kasık atardamar bölgesinde kanama: Kan transfüzyonu veya kasık bölgesine cerrahi onarım gerektirebilir.
- Kalp pili ihtiyacı: TAVI'nin olası bir komplikasyonu kalbinizin elektrik sisteminde bir bozulma olabilmesidir. Bu durum kalıcı kalp pili takılmasını gerektirebilir.
- Yeni kapak çevresinde sızıntı: Kapak tipine bağlı olarak bazı kişilerde paravalvüler sızıntı gelişebilir. Bu, yeni kapağın dış kenarında bir sızıntı olduğu anlamına gelir.
- İnme
- Böbrek Hasarı
”
İlgili Yazılar
- Kalp Hastalıklarında Risk Faktörleri
- Kalp Kapak Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri
- Kalp Hastalıkları Risk Faktörleri Kadın ve Erkeği Nasıl Etkiliyor?
- Kalp Krizi Nedir? Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
- Kırık Kalp Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
- Karotis Arter (Şah Damarı) Hastalığı
- Renal Denervasyon Nedir?
- Damar İçi Ultrason (IVUS) Nedir?
- Dirençli Hipertansiyon Nedir?
- Hipertansiyon Tedavisinde Renal Denervasyon
- Kalbiniz Kışa Hazır mı?
- Türk Hekiminin Geliştirdiği Tekniği Yerinde İzlemeye Amerika’dan Profesörler Geldi!
- Kalp Krizi Belirtileri
- Tansiyon Holter
- Koroner BT Anjiyografi (Sanal Anjiyo)
- Türk Hekimin Geliştirdiği Teknik Literatüre Girdi
- Ritim Bozukluklarının Nedenleri 3 Boyutlu Görüntülenebiliyor
- Ritim Bozukluklarında Kalıcı Tedavi Sağlanabiliyor mu?
- Uzmanı Uyarıyor : Bayılma Halinde Önce Kalp Doktoruna Gidin
- Kadın Kalbiyle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
- 2025'e Kadar Hipertansiyon Hastalarının 1.5 Milyara Ulaşacağı Düşünülüyor
- Yüksek Tansiyon Riski Yüksek Rakımlara Çıkıldıkça Artıyor