Şaşılık Nedir?
Normalde gözlerimiz birlikte hareket eder. Şaşılık ya da gözde kayma; iki gözümüzün birlikte kullanılamaması sonucu aynı noktaya bakamaması durumudur. Beynin iki gözün görüntülerini birleştirme yeteneğinin kaybı ile sonuçlanır. Binoküler vizyonun gelişmemesi 3 boyutlu görmenin olmamasına, çift görme ve mesafe tayininin yapılamamasına yol açacaktır.
Şaşılığın Sebepleri Nelerdir?
Şaşılığın birçok farklı tipi vardır. Bunların başında çocukluk çağında ortaya çıkan şaşılıklar gelmektedir. Ayrıca ileri yaşlarda gözleri hareket ettiren kasların felçlerine bağlı şaşılıklar ortaya çıkabilmektedir. Bunlara ek olarak tiroid hastalıklarının, çeşitli kas hastalıklarının ve bazen tümörlerin ilk belirtisi şaşılık olabilmektedir.
Şaşılıkta Hangi Belirtiler Varsa Doktora Gidilmeli?
İçe ya da dışa kayma ya da kayma şüphesi olan, çift görme şikayeti olan herkesin göz hekimi tarafından ayrıntılı muayenesi yapılmalıdır.
Ayrıca bütün çocukların 3 yaşından önce göz hekimi tarafından kontrol edilmiş olması gerekmektedir. Eğer ailede şaşılık yada ambliyopisi bulunan başka biri varsa bu muayene 1 yaşından önce yapılmalıdır.
Bebeklerin gözleri içe dönük gibi durmaktadır. Bunun sebebi burun kökünün daha geniş olması yada göz kapağının iç tarafında deri kıvrımının bulunmasıdır. Yaş ilerledikçe bu görüntü ortadan kalkacaktır. Gerçekten şaşılık olanlarda ise düzelme olmayacaktır. Yalancı ve gerçek şaşılık arasındaki fark ancak göz doktoru tarafından teşhis edilebilir.
Şaşılık Teşhisinde Hangi Yöntemler Kullanılır?
Rutin göz muayenesi sırasında kayma ile ilgili ölçümler prizmalarla yapılır. Ayrıcı damla damlatılarak gizli göz bozuklukları değerlendirilir. Fundus muayeneleri yapılarak retinada görme azlığına dolayısı ile kaymaya yol açabilecek göz içi kitle, retinada farklı hastalıkların olup olmadığı değerlendirilir.
Bazı durumlarda orbita ya da beyin Manyetik Rezonans görüntülemesi yapmak gerekebilir.
Şaşılık Nasıl Tedavi Edilir?
Kayması olan bir çocukta tedavide amaç görmenin korunması, gözlerin tekrar orta konuma getirilmesi ve binoküler dediğimiz iki gözle ortak olarak görmenin sağlanmasıdır. Bu amaçla gözlük verilebilir, cerrahi tedavi yapılabilir, ambliyopi yani göz tembelliği varsa kapama tedavisi yapılır.
Şaşılıkta, iki gözün birlikte kullanılamaması, beynin iki gözün görüntülerini birleştirme yeteneğinin kaybı ile sonuçlanır. İleri dönemde kayma düzeltilse dahi, kişi gözlerini ayrı ayrı kullanır. Binoküler vizyon denilen iki gözle tek görme kabiliyeti gelişemez. Binoküler vizyonun gelişmemesi 3 boyutlu görmenin olmamasına, mesafe tayininin yapılamamasına yol açacaktır.
Sonuç olarak mesafe tayini gerektiren meslekleri yapamaz, futbol, voleybol, basketbol ve benzeri sporları yapmakta zorlanır. Gündelik hayatta, mesafe tayini gerektiren işlerde beceriksizlik ve sakarlık olur.
Bunların dışında, şaşılığın, asla ihmal edilmemesi gereken estetik ve psikolojik yönü vardır. Kişinin psikolojisini olumsuz yönde etkiler. Çocuklar okul çağına gelmeden bu problemin çözülmüş olması gereklidir.
Çocuklarda erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Her çocuğun 6 ay, 1 yaş ve 3 yaşında göz muayene olması önemlidir. Çocuğunuzda kaymadan şüphe ediyorsanız, ailede göz hastalığı varsa vakit geçirmeden bu konuda uzman bir göz hekimine danışılması gerekmektedir.
”
İlgili Yazılar
- Çocuğunuza Okula Gitmeden Önce Göz Muayenesini Yaptırın!
- Hamilelikte Gözler Etkilenebilir
- Çocuklarda Ekran Süresi Uzadıkça Göz Problemleri Artıyor!
- Göze İlaç Uygulama
- Gözünüzün Önünde Sinekler mi Uçuşuyor?
- Uzun Süreli Bilgisayar Kullanımı Göz Sağlığını Tehdit Ediyor
- Dünyayı Bekleyen Tehlike: MİYOP
- Göz Kapağı Hastalıkları
- Tiroide Bağlı Göz Hastalıkları
- Glokom
- Makula Dejenerasyonu (Sarı nokta)
- Retina Dekolmanı ve Tedavisi
- Alerjik Konjonktivit
- Şeker Hastalığının Gözlere Etkisi Var mı?
- Şaşılık Genetik Olabilir mi?
- Tedavi Edilmeyen Şaşılık Görme Sorunlarına Neden Olabiliyor!
- Her 20 Yenidoğandan Birinde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Var
- Sık Görülen Ancak Az Bilinen Bir Hastalık: Prematüre Retinopatisi (ROP)
- Göz Sağlığınızı Korumak İçin 7 Öneri
- Renkli Göz Uğruna Kör Olma Riskiyle Karşı Karşıya Kalmayın
- İki Gözünü de Kaybedebilirsin Denmişti, Operasyonla Kurtuldu
- Polenler Artık Mevsim Tanımıyor
- Glokomun Körlükle Sonuçlanmasını Önlemek İçin Erken Tanı Çok Önemli!