Yeditepe Üniversitesi Göz Hastalıkları uzmanları hamilelik döneminde gözlerde de fizyolojik değişiklikler olabileceğini belirtti. Uzmanlar, gebelik ve gözlere etkisi konusunda bilgi verdi.
Hamilelik Gözleri Nasıl Etkiler?
Hamilelik döneminde tüm vücutta olduğu gibi gözlerde de fizyolojik değişiklikler meydana gelebilmektedir. Bu noktada önemli olan değişiklikleri fark edip yaşananlar konusunda hekimi bilgilendirmektir.
Hamilelik Döneminde Gözlerde Nasıl Değişikler Yaşanabilir?
Göz çevresinde ve elmacık kemiklerinde gebelik maskesi denilen ciltte pigmentasyon artışı gelişebilir. Hamilelik döneminde gözlük ve kontakt lens numaralarında geçici değişiklikler olabilir. Bunun yanında kontakt lens kullanımı zorlaşabilmektedir. Bu nedenle gebelik ve lohusalığın başlangıç döneminde gözlük veya kontakt lens numarasını değiştirmek için acele edilmemelidir.
Fizyolojik değişikliklerin yanı sıra gözlerde patolojik durumlar da ortaya çıkabilmektedir. Preeklampsi, gebelikte hipertansiyon (kan basıncı artışı) ve idrarda protein kaybı varlığında ortaya çıkar. Eklampsi ise hamile bir kişide preeklampsiye ek olarak nöbetler geliştiğinde ortaya çıkar. Preeklampsi vakalarının yaklaşık üçte birinde göz bulguları saptanır. Hatta bazı vakalarda sadece görsel şikayetlerle tanı konulabilmektedir. Preeklampsi ve eklampsi varlığında sıklıkla bulanık görme ve görmede azalma ortaya çıkar ve bu şikayetlerin yanı sıra ışıktan rahatsızlık, çift görme ve görme alanı kaybı da saptanabilir. Preeklampsi ve eklampside gelişen hipertansiyona bağlı olarak göz dibi retina tabakasında hemorajiler ve optik sinirde ödem saptanabilir. Göz dibi bulguları tablonun şiddetine göre değişir ve kan basıncı normale döndükten sonra giderek geriler.
Gebelikte tüm vücutta damar tıkanıklığına eğilim olabileceği gibi göz damarlarında da tıkanıklıklar görülebilir. Retinadaki damar tıkanıklıklarına bağlı olarak hastada ani görme kaybı veya bulanıklığa muayenede göz dibinde yaygın kanamalar ve ödem eşlik edebilir. Ayrıca mevcut kronik hastalıklar gebelik döneminde farklı bir seyir gösterebilmektedir.
Kronik Hastalıkların Varlığı Gebelik Döneminde Gözleri Nasıl Etkiler?
Gebelik öncesi diyabeti olan kişilerde, diyabete bağlı göz tutulumu yani diyabetik retinopati yoksa, gebelik sırasında başlangıç diyabetik retinopati gelişme riski artabilmektedir. Orta ve ileri derecede diyabetik retinopatisi olan gebelerde ise mevcut göz dibi tutulumu P oranında ilerleyebilir. Bu nedenle diyabet hastalarının gebelik öncesinde gerekli göz tedavilerini yapmış ve gebelik süresince de düzenli takip altında olmaları gerekmektedir. Gebelik sırasında tespit edilen diyabet yani gebelik diyabetinde göz dibi tutulumu yani diyabetik retinopati sık gelişmez.
Özellikle gebelik ve emzirme döneminde göz tansiyonu damlaları ve bazı antibiyotik damlaların kullanımı çok sakıncalıdır. Bu nedenle mevcut bir göz hastalığı nedeniyle düzenli olarak göz damlası tedavisi alan kişilerin gebelik ve emzirme döneminde bir göz doktoru tarafından değerlendirilerek uygun ilacı kullanmaları sağlanmalıdır.
”
İlgili Yazılar
- Çocuğunuza Okula Gitmeden Önce Göz Muayenesini Yaptırın!
- Çocuklarda Ekran Süresi Uzadıkça Göz Problemleri Artıyor!
- Göze İlaç Uygulama
- Gözünüzün Önünde Sinekler mi Uçuşuyor?
- Uzun Süreli Bilgisayar Kullanımı Göz Sağlığını Tehdit Ediyor
- Dünyayı Bekleyen Tehlike: MİYOP
- Göz Kapağı Hastalıkları
- Tiroide Bağlı Göz Hastalıkları
- Glokom
- Makula Dejenerasyonu (Sarı nokta)
- Şaşılık ve Tedavisi
- Retina Dekolmanı ve Tedavisi
- Alerjik Konjonktivit
- Şeker Hastalığının Gözlere Etkisi Var mı?
- Şaşılık Genetik Olabilir mi?
- Tedavi Edilmeyen Şaşılık Görme Sorunlarına Neden Olabiliyor!
- Her 20 Yenidoğandan Birinde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Var
- Sık Görülen Ancak Az Bilinen Bir Hastalık: Prematüre Retinopatisi (ROP)
- Göz Sağlığınızı Korumak İçin 7 Öneri
- Renkli Göz Uğruna Kör Olma Riskiyle Karşı Karşıya Kalmayın
- İki Gözünü de Kaybedebilirsin Denmişti, Operasyonla Kurtuldu
- Polenler Artık Mevsim Tanımıyor
- Glokomun Körlükle Sonuçlanmasını Önlemek İçin Erken Tanı Çok Önemli!