Daha önceden kemoterapi almış kişilerden veya yakınlarından dinleyeceğiniz olaylar sizi olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak her insanın farklı yapısı olduğunu ve herkese verilen kemoterapinin farklı olduğunu, kemoterapi sırasında görülebilecek yan etkilerin herkeste aynı şekilde olmayabileceğini veya hiç görülmeyebileceğini unutmayın.
Kendi kemoterapinizin sebep olabileceği yan etkiler konusunda daha fazla bilgi edinmek isterseniz, kesin olarak hangi ilacı aldığınızı bilen doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, yan etkilere karşı yardımcı olacak ilaçlar verebilir veya yan etkileri azaltmak için tedavinizin şeklinde bir takım değişiklikler yapabilir.
Doktorunuzun onayı olmadan başkaları tarafından önerilmiş ilaçları kullanmayın.
Kemoterapide kullanılan ilaçlar sizde araştırma amaçlı kullanılmamaktadır. Eğer bir araştırma ilacı kullanımı gerekir ise, doktorunuz ilacın fayda ve zararlarını sizinle tartışır ve siz kabul ederseniz uygulamaya geçer.
Kemoterapi hakkında doğru bilgilenmeniz yan etkilerin önlenmesi ya da azaltılması açısından son derece önemlidir.
Herhangi bir sorununuz, endişeniz ya da sorularınız olduğunda öncelikle doktorunuza ve hemşirenize danışmanız yanlış bilgilendirilmenizi önleyecektir.
Kanser hücrelerini tahrip eden, büyüme ve çoğalmasını engelleyen kanser ilaçları kullanılarak yapılan tedaviye kemoterapi denir. Kemoterapi tek başına kullanılabileceği gibi radyoterapi ile birlikte, ameliyattan önce ya da sonra uygulanabilmektedir. Kemoterapide birçok değişik ilaç kullanılmaktadır. Tedavinizde tek bir ilaç kullanılabileceği gibi birkaç ilaç birlikte de kullanılabilir.
Kanserin türü ve gelişme evresine göre değişmekle birlikte kemoterapinin kullanım amaçları şunlardır:
Hastalığı tedavi etmek
Hastalığın yayılmasını önlemek
Hastalığın büyümesini yavaşlatmak
Başka bir yere yayılmış olma ihtimali olan kanser hücrelerini yok etmek
Hastalığa bağlı rahatsızlıkları / şikayetleri azaltmak
Kemoterapi ilaçlarının hemen hepsi kan yoluyla vücuda dağılır ve tümörlü hücrelerin bölünüp çoğalmalarını engeller. Kemoterapi ilaçları tümörlü hücreleri öldürürken, bu ilaçlardan sağlıklı hücreler de etkilenebilir. Bu durum çoğunlukla geçici olan yan etkilere neden olabilir. Normalde hızlı çoğalması gereken hücreler (saç ve kıllar, ağız ve sindirim sistemini kaplayan hücreler, kan hücreleri) daha çok etkilenir. Ancak bu hücreler kendilerini tedavi sonrası yenileyebilir. Bu hücrelerin etkilenme düzeyi ilaçlara ve kişiye göre değişiklik gösterir.
Kemoterapi tedavileriniz, bu konuda eğitim almış alanında uzman eczacılar tarafından hazırlanarak, hemşire/doktorlar tarafından uygulanmaktadır.
Damardan infüzyon şeklinde verilen kemoterapi, hastanede yatarak veya poliklinikte “ayaktan kemoterapi ünitelerinde” uygulanabilir. Tedaviyi nerede alacağınız ve tedavi şeklinizi, doktorunuzun tedavi politikası ve hastane kuralları belirler.
Kemoterapi türüne ve yayılımına bağlı olarak farklı gruplamalar yapılarak, tedavide 100’ün üstünde ilaç kullanılmaktadır. Farklı etki mekanizmaları ve farklı yan etkileri olan bu ilaçlar, kanser hücresi üzerindeki etkileri, hastalığın evresi, hastanın mevcut genel durumuna göre tek başlarına veya birkaç ilacın birlikte verilmesi şeklinde uygulanabilirler. Genelde kanser hücrelerini daha etkin bir şekilde yok etmek ve yan etkileri azaltmak için birkaç ilaç birden belli bir sıra ve sürede uygulanır.
Kemoterapi ilaçları genellikle dört yolla verilir:
Ağızdan tablet veya kapsül şeklinde
Damardan infüzyon şeklinde
Kas içine enjeksiyon yolu ile
Cilt altına enjeksiyon yolu ile
Özel durumlarda beyin omurilik sıvısına veya vücut boşluklarına da enjekte edilebilir. İlacın uygulama şekli kanserin yerleştiği bölgeye, türüne ve ilacın özelliklerine göre değişmektedir. Bazen kemoterapi uygulaması için iki ya da üç yol birlikte kullanılabilmektedir. İlaçlarınızın nasıl verileceği doktor ya da hemşireniz tarafından size etraflıca anlatılacaktır. Size verilen tedavide doktorunuza danışmadan değişiklik yapmayınız. Aklınıza gelen sorular için hiç çekinmeden yardım isteyebilirsiniz.
Kemoterapi ilaçların uygulanması esnasında veya sonrasında çeşitli alerjik reaksiyonlar gelebilir. Uygulama sırasında sıkıntı hissi, çarpıntı, nefes darlığı, deride kızarıklık ve kabarıklık, karın ağrısı gibi çeşitli yakınmalar ile karşılaştığınızda veya kendinizi kötü hissettiğinizde hemşirenize veya doktoruna haber verin.
Kan alma ya da herhangi bir enjeksiyon sırasında hissettiğinizden daha fazla ağrı ya da acı hissetmeyeceksiniz. Bazen ilaç damar dışına sızabilir ve iğnenin takılı olduğu damar çevresinde şişlik, kızarıklık, acı ya da yanma hissedebilirsiniz. Böyle bir durumda hemen hemşirenize haber vermelisiniz. Çünkü bu durum iğnenin damar dışına çıkması sonucu olabilir ve hemen müdahale edilmezse ileride o bölgede doku hasarı meydana gelebilir. Ayrıca bazen verilen ilaçlara bağlı olarak ilacın verildiği damarda sertleşme, renk koyuluğu ya da ağrı meydana gelebilir.
Kemoterapi uygulamasının süresi, ilaçların dozu ve veriliş sıklığı hastalığınızın türüne, kullandığınız ilaçlara ve hastalığınızın ilaçlara verdiği cevaba bağlıdır. Tüm kanser hücrelerini yok etmek için kemoterapinin bir kez uygulanması yeterli değildir. Hastalığın türüne, genel durumunuza ve hastalığın tedaviye verdiği cevaba göre belli aralıklarla ve birkaç kez uygulanması gerekmektedir. Tedavi süresi, sıklığı ve ilaç dozları önceden belirlenmiş bazı protokollere göre ayarlanır. Kemoterapi günlük, haftalık, aylık gibi değişik sürelerle verilebilir. Size uygulanacak olan tedavi protokolünün süresi ve sıklığı doktorunuz tarafından size açıklanacaktır. Ancak planlanan tedavi süresi vücudunuzun vereceği tepkiye ve tedavi ihtiyacınıza göre değişebilir, tedaviniz uzayabilir, ya da başka tedavi protokollerine geçilebilir. Bazen tedaviniz, kemoterapi ilaçlarının kemik iliği üzerine etkileri sebebiyle bir süre ertelenebilir. Bir seferlik tedavi süreniz tedavinizde kullanılan ilaçların türüne ve sayısına göre değişmektedir. Bazı ilaçlar yarım saatte uygulanırken, bazılarının uygulaması bir saat, birkaç saat ve hatta 48 saat sürebilir. Bazen tedavi üst üste birkaç gün sürebilmektedir.
Kemoterapi ilaçlarının istenmeyen etkilerinden vücudu korumak amacıyla her tedaviyi bir dinlenme dönemi takip eder. Dinlenme dönemlerini en iyi şekilde değerlendirmeniz (iyi ve dengeli beslenme, bulaşıcı hastalıklardan korunma gibi) tedavi dönemlerini daha rahat geçirmenizi sağlar.
Verilen ilaçların dozları kişinin kilosu ve boyuna göre hesaplanmaktadır. Doktorunuz, boyunuz ve kilonuza göre almanız gereken dozu hesaplayarak tedavi şemanızı hazırlar.
Tedaviye aç gelmeniz gerekmez. Ancak yemeğinizi tedaviden 1-2 saat önce yemiş olmak, hafif yiyecekleri tercih etmek tedavinizi rahat geçirmenizi sağlayacaktır. İsteğinize göre, ilaç uygulaması sırasında yemek için kraker, su, meyve suyu veya kavrulmamış kuru yemiş, kuru meyve getirebilirsiniz.
Bazı ilaçlar kemoterapi ilaçları ile etkileşerek birbirlerinin etkilerini bozabilir, ciddi yan etkilere sebep olabilir. Kemoterapiye başlamadan önce evde kullandığınız her bir ilacın ismini, dozunu ve ne sıklıkta aldığınızı doktorunuza veya hemşirenize iletmeniz son derece önemlidir. Sizin ilaç olarak düşünmediğiniz aspirin, ağrı kesici, soğuk algınlığı ilaçları, bitkisel ilaçlar, besin takviyeleri ve vitamin gibi ilaçların da kemoterapi ile etkileşebileceğini unutmamalısın.
• Tedavi süresince hekiminize sormadan herhangi bir ilaç kullanmayın.
• Gereksiz vitamin kullanımından kaçının.
• Kullandığınız tüm ilaçlar (varsa doğum kontrol hapı dahil) doktorunuz hemşirenize bildirin.
• Başka bir doktorun size tavsiye ettiği ya da sizin eczaneden aldığınız ilaçlardan doktorunuzu haberler edin.
• Hepatit ve grip ayını sormadan yaptırmayın.
Kemoterapi sırasında doktorunuzun uygun göreceği zaman aralıklarında bazı görüntüleme tetkikleri (Akciğer grafisi, ultrason, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, PET gibi) ve kan tahlilleri yapılarak tedaviye cevap verip vermediğiniz değerlendirilir.
Kontroller ne sıklıkla yapılır ve kontrollere ne kadar süre ile devam edilir? Kanser tanısı alan bir hastanın tedavi bittikten sonra da hayat boyu kontrollere gitmesi gerekmektedir. Bunun amacı hastalığın nüks edip etmediğinin araştırılması, kemoterapinin erken ve geç yan etkilerinin takip edilmesidir. Kontrollerinizin sıklığına doktorunuz karar verecek ve size açıklayacaktır. Her hastalık grubunda farklı olmakla beraber giderek azalan sıklıkta hekim kontrolü ve bazı tetkikler gerekecektir. Kontrol periyotları arasında herhangi bir yerden kanama, yoğun genel halsizlik, ısrar eden bölgesel ağrılar, süreli bulantı kusma, devamlı baş ağrısı vb. sizi endişelendiren durumlarda kontrol randevunuzu beklemeden doktorunuza müracaat etmek uygun olacaktır.
”
Alo Yeditepe