Yaz sıcakları ve nem herkes için dayanılmaz olsa da özellikle aşısı sıcak ve nemin astım ve KOAH hastalarının semptomlarının kötüleşmesine neden olabiliyor. Bu noktada klima gibi serinleticilerle kontrollü bir sıcaklık ortamının sağlanmasıyla bu semptomların hafifletilmesine yardımcı olabileceğini söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı noktalara işaret etti.
Astım ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) uzmanlarına göre, klimaların dikkatli ve doğru şekilde kullanılması bu hastalar için uygun olabildiği gibi semptomların da kontrol altına alınmasına yardımcı olabiliyor. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, “Ancak, klimanın düzenli bakımı, uygun sıcaklık ve nem ayarları, yüksek verimli hava filtrelerinin kullanımı ve taze hava akışının sağlanması gibi önlemler alınmalıdır. Bu şekilde, klima kullanımı astım ve KOAH hastalarının yaşam kalitesini artırabilir ve semptomlarını hafifletebilir” dedi.
Sıcak, Nem Astım ve Koah Hastalarının Yaşamını Zorlaştırıyor
Sıcak hava ve yüksek nemin astım ve KOAH hastaları için birçok sağlık riskini ve zorlukları beraberinde getirdiğini anlatan Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, sözlerine şöyle devam etti: “Ani ısı değişimleri sırasında bizim bağışıklık sistemimizin en önemli bileşenleri olan ve akciğeri korumak için yukarıya doğru fırça görevi yapan tüycüklerin fonksiyonları azalıyor ve bağışıklık sisteminin fonksiyonunda da bozulma oluyor. Bu durum da atak gelişmesi için zemin hazırlıyor. Astım hastalarında sıcaklık ve yüksek neme bağlı olarak hava yollarının daralması ve iltihaplanmasına neden olabiliyor. Bunun yanında bu ortamlarda polen, küf gibi alerjenler artabildiği gibi havadaki kirleticiler sıcak hava dalgaları sırasında artabilir. Tüm bunlar astım krizlerinin tetiklenmesine ya da öksürük, hırıltılı nefes alma gibi semptomların kötüleşmesine neden olabiliyor. Aynı şekilde KOAH hastaları için de bu hava yaşam kalitesini bozabiliyor. Yüksek nem oranı, hava yollarının daralmasına ve nefes almanın zorlaşmasına yol açabildiği gibi yüksek sıcaklık da KOAH hastalarında nefes darlığına ve enerjisizliğe neden olabiliyor.”
Alevlenmeyi Önlemek İçin İdeal Koşullar Ne Olmalı?
Doğru şekilde kullanılan klimaların bu hasta gurubunda fayda sağlanabileceğini anlatan Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, bu konuda hastalara yön vermesi adına şu bilgileri verdi:
“Hastalarında alevlenme riskini en aza indirmek için ideal koşullar, yaşam alanlarında günde en az 9 saat 21°C iç ortam sıcaklığı ve yüzde 30-50 arasında nem oranıdır. Bu noktada hava kalitesini en iyi şekilde koruyan ve tüm evi eşit şekilde soğutan merkezi sistem klimalar, astım ve KOAH hastaları için genellikle en uygun seçenek olarak kabul edilebilir. Merkezi sistem kurulumu mümkün değilse veya daha küçük alanlar için kullanılıyorsa, split klimalar iyi bir alternatif olabilir. Tüm bunların yanında asıl dikkat edilmesi gereken nokta filtrasyon olmalı. HEPA veya elektrostatik filtreler gibi yüksek verimli hava filtrelerine sahip klimalar tercih edilmelidir. Ayrıca, hangi klima türü seçilirse seçilsin, düzenli bakım ve filtre temizliği yapılmalıdır.”
Astım ve Koah Hastaları İçin Serinleme Önerileri
Astım ve KOAH hastalarının klima dışında serinlemesi ve rahatlaması için başka önlemlerin de bulunduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman önerilerini şöyle sıraladı: “Öncelikle doğal havalandırma yöntemleri kullanılabilir. Pencereler açılarak çarpraz havalandırma yapılabilir. Tavan veya masaüstü fanlar kullanarak hava akımı artırılabilir, nem alıcı cihazlar kullanarak evdeki nem oranını düşürebilirsiniz. Evinize güneşlik veya perde takarak güneşin doğrudan içeri girmesini engelleyebilirsiniz. Bunun yanında astım ve KOAH hastaları bol sıvı tüketerek vücudun serin kalmasına yardımcı olabilir. Kan dolaşımını artırmak için sabah erken saatlere veya akşam geç saatlere hafif tempolu yürüyüşler ya da kapalı ve serin alanlarda yapılacak egzersizler yarar sağlayabilir.”
Basın Yansımaları:cnnturk | sabah | breakingnews | t24 | yenicaggazetesi
”
İlgili Yazılar
- Uzun Yolcuklar Emboli Riskini Artırıyor!
- Alerji Nedir? Allerji Belirtileri Nelerdir?
- Çöl Tozu Nedir? Çöl Tozunun Zararları
- Akciğer Kanseri Tarama Yaşı
- Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürük Nasıl Geçer?
- Akciğer Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
- Sıcaklarda Deliksiz Uykunun 10 Yolu
- Kalitesiz Uyku Astım Riskini Artırır mı?
- Astım Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?
- Uykusuzluk Nedenleri, Tanı ve Tedavisi
- Astım Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
- KOAH’la İlgili Doğru Bilinen 9 Yanlış
- Obezite Uyku Apnesinin Hem Sebebi Hem Sonucu
- Astım ve KOAH’ta Atak Mevsimi Başladı
- Kontrolsüz Ateş Düşürücü Kullanmak Zatürre Semptomlarını Gizleyebilir
- Horlama ve Horlama Tedavisi
- Zatürre, Pnomoni Nedir?
- Zatürre Aşısı Koronadan Korur mu?
- Zatürre Aşısını Kimler Yaptırmalı?
- Akciğer Kanseri
- İstanbul’ un Yavaşlayan Trafiği Kanser Riskini Artırıyor!
- Amerikan Kanseri Derneği Açıkladı; Akciğer Kanserinde Tarama Yaşı Düştü
- Gizli Akciğer Kanseri Vakaları Koronavirüs Nedeniyle Çekilen Tomografilerde Ortaya Çıkıyor
- Asit Yağmurları İnsan Sağlığını Nasıl Etkiliyor?
- Akciğer Kanserinin 4 Önemli Öncül Belirtisi
- Akciğer Hastaları İlaçlarını Kesmemeli
- Hamilelik Döneminde Alerji ve Astım Hastalığı
- O Dumandaki 7 Bin Kimyasal Maddenin 70’i Kanser Yapıyor