Özellikle tatil dönemlerine denk gelen bayramlarda beslenme düzeninde değişikliklerin olması kaçınılmaz bir gerçek. Diyetisyen ve Fitoterapi uzmanı Buket Ertaş Sefer, “Kimi geç kahvaltılarla birlikte öğün sayısını azaltarak tatili avantaja çevirirken, kimi fırsat bulmuşçasına kendine kötü beslenmeyi hak görür. Burada önemli olan ya hep ya hiç kavramından uzak durmaktır” diye konuştu.
Bayram, tatil gibi zamanlarda herkesin beslenmesinde doğal olarak bazı değişikliklerin olabileceğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Diyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Buket Ertaş Sefer, beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili bilgi verdi. Kurban bayramında artan et tüketiminin özellikle kalp, diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişiler açısından risk oluşturabileceğini hatırlatan Buket Ertaş Sefer, “Aslında her zaman olduğu gibi bu dönemde de önemli olan ne yediğinizden ziyade ne zaman ve ne kadar yediğiniz olacaktır. Yani her zaman olduğu gibi önemli olan dengedir” diye konuştu. Bayram beslenmesiyle ilgili dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı…
Kahvaltılar Bol Sebzeli Olsun
Bayramda öğle akşam yemeklerinde, misafirliklerde, misafir ağırlarken daha fazla et tüketileceği göz önünde bulundurularak kahvaltıda bol yeşillik tüketmek gerektiğini söyleyen Buket Ertaş Sefer, “Hatta pişmiş sebze, tüketmek hem günlük kolesterol alımını, hem de protein tüketiminizi dengeleyecektir. Her gün et tüketecekseniz kendinize en azından sadece 1 öğün seçin. Seçtiğiniz öğün dışında bolca sebze ve salata tüketmeye özen gösterin. Çokça önerdiğimiz her zaman desteklediğimiz yumurta tüketimine bu dönemde ara vermekte fayda var. Bununla birlikte kahvaltıda protein ve yağ deposu olan peynir, aynı zamanda avokado gibi sağlıklı bitkisel yağ kaynakları ve ceviz gibi omega 3 kaynaklarına yer vermek gün içinde alınan omega 6’yı dengelemeye yardımcı olacaktır.”
Sindirimi Kolaylaştırarak Kalbinize Destek Olun
İyi bir sindirimin genel sağlığa katkısının büyük olduğunu belirten Uzm. Dyt. Buket E. Sefer, bunu sağlamak için yemekten hemen önce ve yemek sırasında sıvı almamanın daha doğru olacağını söyledi. Mide asidi eksikliği olanların mutlaka bir uzmana başvurması gerektiğini anlatan Uz. Dyt. Sefer, “Sindirimin kolay olması gaz oluşumunu azaltır ve kalbe gelecek olan baskının minimumda kalmasını sağlar. Bunun için sindirimi kolaylaştırmak için bir uzmanına danışarak ekstra öneriler alınabilir. Örneğin elma sirkesi, pancar kvass gibi ürünlerden faydalanılabilir” diye konuştu.
Her Öğün Mutlaka Zeytinyağlı Sebze Yemeği
“Çiğ sebzenin de sindirimi zor olduğundan eğer hazımsızlık şikayetiniz varsa etlerin yanında çoğunlukla salata yerine pişmiş sebze tercih edebilirsiniz” diyen Dyt. Sefer, konuşmasına şöyle devam etti: “Tercih tamamen kişinin durumuna göre değişebilir. Salata tüketiyorsanız yumuşak içimli elma sirkesi ilave etmek hazmı kolaylaştırır. Etin asidite etkisini alkali sebzeler dengeleyecektir. Her sebzeden alacağımız ağırlıklı vitamin farklı olduğu için yeşillikleri çeşitlendirmek de önemlidir.”
Kan Yağlarının Dostu Karbonhidratlara Sınır Getirin
Bayramlarda doğal olarak genelde LDL konuşulsa da aslında bir diğer kan yağı olan Trigliseritin de unutulmaması gerektiğini hatırlatan Uzm. Dyt. Sefer, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Etin yanı sıra tatlı tüketiminin de arttığı bu dönemde kan yağları büyük risk altında. En azından tatlı tüketimini her gün yapmamaya çalışmakta fayda var. Eğer tüketiyorsanız da bunu yürüyüşle telafi edin. Vücuda alınan şeker hiçbir zaman yüzde yüz telafi edilemez. Ancak kilo kontrolünü sağlamak, kan şekerini düzenleyebilmek hastalıkların tetiklenmesinin de önüne geçecektir. Trigliseritin en büyük dostu maalesef ki karbonhidrattır. Günlük karbonhidrat alımını düzenlemek, özellikle şekerden kaçınmak çok önemlidir. Bayramın özellikle yaz ayarına gelmesi sütlü tatlı, dondurma gibi şerbetlilere oranla nispeten daha iyi olan tatlılara yönelimi artırdı. Bunu da avantaj olarak görebiliriz.”
Çay ve Kahve Tüketimini Sınırlandırın
Bayram döneminde misafirliğe gitmek, misafir ağırlamak çay kahve tüketiminin artmasına neden oluyor. Ancak unutulmaması gereken nokta ne kadar çok çay kahve, o kadar çok su kaybı anlamına geliyor. Bu nedenle tüketimin yanında öğün aralarında bir şişe edinmek ve su içmeyi hatırlamak sağlığınıza katkı sunacaktır.
Kurban Etini 24 Saat Sonra Tüketin
Her ne kadar gelenek ve alışkanlıklardan dolayı kurban kesildikten hemen sonra yenilse de alışkanlık olsa da, eti tüketmek için 24 saat beklemenin çok önemli olduğunu söyleyen Dyt. Buket Ertaş Sefer, et tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: “Et zaten sindirimi zor bir besindir. Yeni kesilmiş et daha sert olduğu için mide bağırsak hattında sindirim zorluğuna sebep olabilir. Uygun bekleme süresinin sonunda bir de doğru pişirme yöntemiyle (haşlama, ızgara) sadece kendi yağı ile pişirmek en doğru yöntemdir. Ayrıca etin kömürleşmesine izin vermemek gerekir. Çünkü kömürleşene kadar fazla ateşte pişmiş et kanserojen madde üretir. Kırmızı et, yağsız kısmı bile olsa fazlaca yağ içeren bir besin olduğundan ekstra tereyağı gibi hayvansal kaynaklar kullanmamak kolesterol dengesi için çok önemlidir.’
Özellikle düzenli kullanılan kolesterol, kalp ilaçlarının bu dönemde daha da önem taşıyacağını hatırlatan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Diyetisyen ve Fitoterapi uzmanı Buket E. Sefer, “Fazla et tüketimine bağlı olarak kolesterolde yükselme olabilir. Ayrıca hazmı zor olan etlerin tüketimiyle kalp krizi bile tetiklenebilir. Beslenme düzeninin yanı sıra ilaç düzeni takibi ekstra önem taşır” diye konuştu.
”
İlgili Yazılar
- Yutulabilir Mide Balonu
- Detoks Hakkında Merak Edilenler
- Baharla Gelen Sağlık: Semizotu
- Sürekli Gelen Açlık Hissiyatı Bazı Hastalıkları Gizliyor Olabilir
- Farkında Olmadan Şekerimizi Yükselten Gıdalar
- Sürekli Yeme İsteğinizin Altında Leptin Direnci Olabilir!
- Bayram Beslenmesi İçin 10 İpucu
- Bayram Sonrası 5 Günlük Toparlanma Diyeti
- Tatlı Tüketirken Uymanız Gereken 5 Kural
- Doğal Yollarla Bağışıklığınızı Güçlendirin
- Sınav Öncesi Beslenme Önerileri
- Yaz Aylarında Çocuklar Nasıl Beslenmelidir?
- Vücut Kas Kitlesini Artırmak İçin Yapılan Sporla Kilo Vermek İçin Yapılan Spor Arasında Beslenme Farkı Var mı?
- Tatilde Kilo Almamak İçin Ne Yapmalıyız? Açık Büfe Mağduru Olmayın
- Uzmanlar Besin Duyarlılığı Testlerini Önermiyor
- Beslenme ve Diyet
- Sağlıklı Beslenme
- E Vitamini
- Ramazanda Yapılmaması Gerekenler
- Alkali Beslenme
- Evdeyken Kilo Almanızı Engelleyecek 9 Öneri
- Çölyak Hastaları Ne Yer?
- Serinleten Yaz Tarifleri
- Kilo Vermeyi Zorlaştıran 8 Hata
- En Sağlıklı Yaz Meyveleri
- Yılbaşı Gecesini Kilo Almadan Geçirmek İçin 6 Öneri
- Protein Efsanesinin Gerçek Yüzü
- Sofraların Parlayan Yıldızı Probiyotikler