Bayram sofralarındaki güzel yemekleri, tatlıları fazla kaçırıp kilo almış olabilirsiniz. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Diyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Buket Ertaş, hazırladığı 5 günlük diyet listesi ile fazla kiloları atmak için önerilerde bulundu.
Sıkılmamak ya da vücudu şaşırtmak adına bazen karbonhidrat kaynaklarını çeşitlendirmek gerekebilir. 1 dilim ekmek yerine 1 küçük boy patates veya 2 yemek kaşığı yulaf ya da çeyrek simit yiyebilirsiniz.
Simit farkında olmadan fazla tüketilebilen yiyeceklerden biri olduğu için en riskli alternatif. Patates ise içerdiği potasyum miktarı sayesinde kalp - damar sağlığına katkıda bulunur. Her gıdada olduğu gibi patates de dengeli tüketilirse gayet masum bir sebze. Fakat içeriği nişasta, şeker hastaları için riskli olabilir. Patatesi günde 1 öğüne ilave etmek akılcı, her öğüne eklemek gereksizdir.
Yeşil mercimek hem karbonhidrat hem protein içermesi sayesinde çok zengin bir gıdadır. Bazen ekmek ya da pilav yerine az miktarda salatayla tüketmek mantıklıdır.
Kabızlığın önlenmesi kilo kontrolü ve genel sağlık için önemlidir. Dolayısıyla yoğurt akıllıca bir alternatif. Ayrıca yoğurda ilave edilen keten tohumu yine bağırsak hareketlerine destek sağlar.
Vitaminden zengin taze mevsim sebzesi ise güne taze bir başlangıç sunar. Meyve porsiyonlarının ayarlanmasını yumruk ölçüsüyle yapabilirsiniz. Tabii bu ölçü taze meyve için geçerlidir. Kuru meyvelerde birim başına düşen kalori daha fazladır. Örneğin: 1 küçük elma ile 1 kuru incirin klorisi neredeyse aynıdır. Tercihiniz genellikle taze meyveden yana olsun.
Gün içinde hafif, kalorisi az sebzeleri öğünlerinizde mutlaka bulundurun. Özellikle yaza girdiğimiz bu dönemde kabak en iyi alternatiflerden.
Her zaman yumurtalı klasik kahvaltı olmasına elbette gerek yok. Bazen tost ya da sandviç gibi seçeneklerle ekmek miktarını artırıp kalori dengesi yapabilirsiniz. Burada peynirin kalitesine dikkat etmek ve ekmeğe ekstra yağ sürmemek önemli. Tost ya da sandviçinizin yanına bol yeşillik ya da söğüş ilave etmek doymanızı sağlar.
Pilav dengeli tüketilirse kilo aldırmaz. 2-3 yemek kaşığı pilav, 1 dilim ekmek ve 1 tatlı kaşığı yağa eş değerdir. Gluten hassasiyetiz yoksa bulgur pilavı B vitamininden zengin, bol posa içeren bir ekmek değişimidir.
Yulaf ezmesi beta-glukan içeriği sayesinde bağışıklığı destekler. Ekmek yerine tüketilebilir. Ayrıca çiğ ya da yağsız şekilde pişirilmiş sebzeler de her öğünde doygunluğa destek olabilir. Bazen bazı öğünleri kalorisi az bir çorbayla geçirmek sindirime yardımcı olur.
Süt ürünleri birbirinin yerine geçebilir. Fakat porsiyon ölçülerini iyi bilmek gerekir. 1 kase cacık yerine 1 bardak ayran ya da 2 kaşık yoğurt veya yarım bardak kefir tüketebilirsiniz.
Aşırı yağlanma sebebiyle kilo vermeye çalışmıyorsanız light ürünler genellikle zorunluluk değildir. Eğer diyete uyuyor, hareketli bir yaşam sürüyorsanız tam yağlı süt ürünleri, içeriği konjugelinoleikaist sayesinde kilo kontrolüne katlı sunar.
SABAH:
ÖĞLE YEMEĞİ:
”
Alo Yeditepe