İçinizde bir bebeğin büyüdüğünü hissetmek, onun için hazırlıklar yapmak anne olmaya hazırlanan tüm kadınların hayallerini süslüyor. Ancak hamileliğin başlamasıyla bazı anne adaylarında psikolojik ve fiziksel olarak büyük bir değişim de başlamış oluyor. Bu değişimin en büyük nedenlerinden biri olan gelecek kaygısı tüm güzel hayallere gölge düşürüyor. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesinden Uzm. Psk. Dyt. Merve Öz, fizyolojik ve hormonal değişikliklere eklenen bu aşırı kaygı halinin hamilelik sürecinde psikolojik problemlere yol açabileceğini ve çözüm yöntemlerini anlatıyor…
Ağlayan çocukların çoğu anne diye ağladığını fark edeceksiniz. Yardıma muhtaç bir canlıyı dünyaya getirme düşüncesi herkeste endişe doğurur. Kararında olan kaygı gayet normaldir. Fakat bazı anne adaylarının endişeleri fazla olabilir. Fizyolojik, hormonal değişikliklere eklenen bu aşırı kaygı hamilelik sürecinde psikolojik problemlere yol açabilir.
Gebelikte endişe yaratan birçok olay vardır
Anne adayının hormonal ve fiziksel değişimi bu endişenin kaynağını oluşturabileceği gibi doğum sırası, sonrası ilgili ve bebeğin sağlığı ile ilgili kaygılar anne adayının endişesini artırabilmektedir. Anne adaylarının daha önce bebeğini kaybetmesi, ölü doğum yapması ya da çok yakının da bu durumların yaşanması endişeyi artırabildiğini belirten Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesinden Uzm. Psk. Dyt. Merve Öz, gebelikte ortaya çıkan mide bulantısı, iştah kaybı, halsizlik, yorgunluk gibi ortaya çıkan sağlık sorunlarının anne adayını strese sokabildiğini de sözlerine ekliyor.
Anne adaylarının endişelerini artıran bir diğer problem eşinin artık çekici bulmayacağı düşüncesine kapılmasıdır. Kilo almak ve bu kiloları doğumdan sonra veremeyeceği düşüncesine kapılmak, vücudunun biçimsizleştiğini ve sarktığını düşünmek çok yorucudur. Dolayısıyla endişe yaratır.
Tüm bu endişeler bazı anne adaylarının iyi bir anne olup olamayacağı düşüncesine eşlik edip anne adaylarının endişelerini artırmaktadır. İyi bir anne olup olamayacağı düşüncesi anne adaylarında çok sık görülen ve endişeyi çok artıran bir düşüncedir. Dünyaya küçük bir canlı getirmek ve onun sorumluluğunu almak korkutucudur. Anne adaylarının mükemmel anne olma istekleri onları iyi bir anne olamama endişesine sürükler.
Yalnız kalmamalısınız
Anne adaylarının gebelik sürecinde yalnız kalmaları süreci olumsuz etkileyebilmektedir. Bu endişelerinizi eşleri ve diğer aile bireyleri ile paylaşmaları önemlidir. Başka bir anne adayı da aynı problemleri deneyimleyeceğinden başka anne adayları ile yapılacak sohbet rahatlamak açısından çok işe yarayacaktır.
İyi bir anne olamayacağı konusunda endişeleri olan anne adayları için konuyla ilgili kurslara katılmak, dergiler okumak endişelerini azaltacaktır. Uyku doğal yatıştırıcıdır. Düzenli uyku uyumaya dikkat edilmelidir. Ayrıca, bir uzman yardımı alınarak yapılacak olan fiziksel aktivite, ruhu besleyip endişeyi azaltacaktır.
Kaygılar bebeği de etkiler
Stres anne adayını dolayısıyla bebeği olumsuz etkiler. Stres sonucunda erken doğum riski, annenin doğumda komplikasyon yaşama riski, bebeğin düşük doğum ağırlığına sahip olma riski, bebekte gelişme geriliği olma riski, ileriki yaşlarında kronik hastalıklara yakalanma riski ve dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu yaşama riski artabilmektedir. Ayrıca, anne adayının yaşayacağı stres bebeğin ergenlik döneminden sonra çeşitli psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir.
Eşler destekte bulunmalı
Eşler daima anne adayının yanında olduklarını ve onları çok sevdiklerini hissettirmeliler. Anne adaylarını doktor kontrollerinde, bebek için yapılan alışverişlerde yalnız bırakmamalılar ve ev işlerinde anne adayına yardımcı olmalılar.
Anne adayı endişelerini anlattığında ilgiyle dinlemek, bu endişelere birlikte çözüm yolu aramak ve anne adayını rahatlatmak çok önemlidir. Anne adaylarının fiziksel görünüşlerinde meydana gelen değişikliklerinden dolayı artık beğenilmediğine dair düşüncelerinin farkına varıp bu konuda hassas davranmalılar ve daha çok iltifat etmeye çalışmalılar.
Eşler unutmamalıdır ki, doğum anne adaylarında hormonal ve fiziksel değişiklikler yaratmaktadır. Eşler; evlendiğiniz kadın kısa süreliğine, sizi baba yapmak üzere izne ayrıldı. Ve o kadın sizden kısa süreliğine daha çok ilgi ve anlayış bekliyor. Bu dönemi sağlıklı bir şekilde atlattıktan sonra evlendiğiniz kadın anne olarak, daha da harika bir şekilde geri gelecek. Bu yüzden biraz sabretmeniz gerekecek. Kolaylıklar dilerim!
Doğum korkusuna devşirilmesin
Endişeler devam ettiği sürece yön değiştirir, çeşitlenir. Bu dönemde aile bireylerinin, anne adayının yaşadığı iyi bir anne olamama endişesini anlamaları ve nedenlerini sorgulamaları çok önemlidir.
Çeşitli aktiviteler ile anne adaylarının rahatlamaları, endişeleri ile baş başa kalmaları engellenebilir. Bu konuda düzenlenen kurslara, aktivitelere annenin katılımını sağlamak fakat anneyi yalnız bırakmamak önem teşkil etmektedir.
Gerektiğinde uzman desteğine başvurulmalı
İyi bir anne olamama endişenin altında mükemmel anne olma isteği yatar. Mükemmel anne olmanın mümkün olmadığı, hiçbir annenin mükemmel olamayacağı anne adayına anlatılmalıdır. “Hepimiz annelerimizle problemler yaşadık, yaşıyoruz ama hep onları çok da seviyoruz. Bebeğinde seni çok sevecek ve sen çok iyi bir anne olacaksın” sözleri endişeli anne adayımıza mutlaka hatırlatılmalıdır.
Kaygının denetim altına alınması için çabalar sonuç vermiyorsa, kaygı gittikçe artıyor ve hayat kalitesi gittikçe azalıyorsa uzman desteği mutlaka alınmalıdır.
İyi bir anne çocuğunu seven, onun ihtiyaçlarını yerine getiren annedir. Hamileyken siz ne kadar mutlu olursanız bebeğinizde o kadar sağlıklı olacaktır. İyi bir anne olup olamayacağınızı düşünüp enerji harcamak yerine doğum sonrasında yeni doğan sevimli bebeğinizi sevmek, beslemek ve ona güzelce bakmak için enerji depolamak daha sağlıklı davranışlar olacaktır.
”
İlgili Yazılar
- Baharatların Faydaları
- Çocuklar Kaç Yaşında Sosyal Medya Kullanmalı?
- Narsist Ne Demek? Narsist Kişilik Bozukluğu
- İdeal Evlilik Yaşı Kaçtır?
- Pancarın Faydaları Nelerdir?
- Menopoz Göbeğinden Kurtulmak İçin Öneriler
- Karpuz Diyeti Sağlıklı mı?
- Ruhsal Bağışıklığı Güçlü Tutmanın Yolları
- Bayrama Özel Beslenme Önerileri
- Mantar Zehirlenmeleri
- Detoks Hakkında Merak Edilenler
- Hangi Besinler Birlikte Tüketilmeli?
- Baharla Gelen Sağlık: Semizotu
- Sağlıklı bir Ramazan Ayı Geçirmek için İftardan Sahura Yapılması Gerekenler
- Metabolizma Hızını Artıracak Öneriler…
- Vücudunuza Boş Kalori Yüklemeyin
- Bayram Beslenmesi İçin 10 İpucu
- Bayram Sonrası 5 Günlük Toparlanma Diyeti
- Tatlı Tüketirken Uymanız Gereken 5 Kural
- Yaşlı Bakımı
- Doğal Yollarla Bağışıklığınızı Güçlendirin
- Sınav Öncesi Beslenme Önerileri
- Yaz Aylarında Çocuklar Nasıl Beslenmelidir?
- Vücut Kas Kitlesini Artırmak İçin Yapılan Sporla Kilo Vermek İçin Yapılan Spor Arasında Beslenme Farkı Var mı?
- Tatilde Kilo Almamak İçin Ne Yapmalıyız? Açık Büfe Mağduru Olmayın
- Uzmanlar Besin Duyarlılığı Testlerini Önermiyor
- Beslenme ve Diyet
- Kanser ve Beslenme
- Sağlıklı Beslenme
- E Vitamini
- Ramazanda Yapılmaması Gerekenler
- Alkali Beslenme
- Evdeyken Kilo Almanızı Engelleyecek 9 Öneri
- Çölyak Hastaları Ne Yer?
- Geçmeyen Ağrıların Sebebi Fibromiyalji Olabilir
- Sağlıklı Yılbaşı Sofrası Önerisi
- Çocukla Uyumak Doğru Mu?
- Çocuklarımızın Bozulan Yeme Alışkanlıklarını Düzeltecek 9 Öneri
- Bağışıklığı Güçlendiren Besinler
- Bayram Tatilinde de Kilo Vermek Mümkün!
- Hareketsiz Kalan Çocukların Kilo Almasını Engelleyecek Öneriler
- Odaklanma Sorunu Yaşayan Çocuklar İçin 8 Öneri
- Ramazan’da Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmak İçin 8 Öneri
- Geçirgen Bağırsak Sendromu Hastalıklara Zemin Hazırlayabiliyor
- Çocuklar Fast Food Oyuncağından Uzak Tutulmalı
- En Sağlıklı Yaz Meyveleri
- Karantina Kilolarıyla Başa Çıkma Yolları
- Çocukların Ders Çalışırken Yemek Yemesi Obeziteye Zemin Hazırlıyor
- İş Yerinde Tükenmişlik Sendromu Kilo Aldırıyor
- Belki de Sorun Özgüven Eksikliğidir!
- Protein Efsanesinin Gerçek Yüzü
- Sofraların Parlayan Yıldızı Probiyotikler
- Beyninize Hükmederek Zayıflamak Mümkün
- Kilo Almanızın Nedeni Duygusal Açlık Olabilir
- Kendinizi Suçlamaktan Vazgeçin
- Ramazan Ayını Sağlıklı Geçirmek İçin Dikkat Edilmesi Gereken 9 Nokta!
- Anne, Yanınıza Gelebilir miyim?
- Okula İsteksiz Giden Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı?