Vücut direncini artırmada dengeli beslenmenin önemi büyük…
Yani bağışıklık sistemini güçlü tutmak için sadece yemek yeme yeterli değil, çeşitli ve renkli beslenmek gerekir. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Beslenme ve Diyetetik Bölümü Uzman Diyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Merve Öz, sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazlarına dikkat çekti.
Hastalıklara karşı vücut savunmasında, yediğimiz yiyecekler çok önemli rol oynamaktadır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için fazla yemek yerine yeterli ama çeşitli ve renkli beslenmek çok daha önemlidir.
İşte bağışıklığımızı güçlü tutacak öneriler:
Günde 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze olmak üzere en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketimi bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ilk maddesi ve en önemli maddesi olarak sayılmaktadır. Her meyvenin ve sebzenin vücuda yararı farklıdır. Bu nedenle çeşitli beslenmek önemlidir:
Domates, pembe greyfurt, karpuzda likopen bulunmaktadır. Likopen güçlü bir antioksidan olup vücut bağışıklığını artırmaktadır.
Havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin ve elma, armut, nar, portakal, kivi, mandalina ve greyfurt gibi meyvelerin içeriğinde A ve C vitamini bulunmaktadır. A ve C vitamini çok güçlü bir antioksidan olup vücut bağışıklığını artırmaktadır.
Yaban mersini antosiyanin adı verilen bir flavonoid türü içerir. Antosiyanin güçlü bir antioksidan olup vücut bağışıklığını artırmaktadır.
Sarımsak, turp, pırasa, mantar, soğan ve kereviz allisin içermektedir. Allisin güçlü bir antioksidan olup vücut bağışıklığını artırmaktadır.
Kiraz; A, C, K vitaminleri ve demir, fosfor, kalsiyum mineralleri bakımından çok zengin bir besin kaynağıdır. Ayrıca, antosiyanin içerir. Antosiyanin güçlü bir antioksidan olup vücut bağışıklığını artırmaktadır.
Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, ay çekirdeği, kuru baklagiller E vitamini zenginidir. E vitamini güçlü bir antioksidan olup vücut bağışıklığını artırmaktadır.
Zerdeçal, kurkumin içermektedir. Kurkumin antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahiptir. Bu nedenle, zerdeçal tüketmek kişinin bağışıklık cevabını artırabilmektedir.
Not: Özellikle karabiber ve zeytinyağı ile birlikte faydalıdır.
Zencefil, antienflamatuar ve antioksidatif özelliklere sahip olduğundan zencefil tüketmek kişinin bağışıklık cevabını artırabilmektedir
Kekik, karabiber, tarçın, pulbiber de bağışıklık artırıcı baharatlar arasında sayılmaktadır.
Özellikle soğuk deniz balıklarında, cevizde, keten tohumunda, avokadoda ve sebzelerden semizotunda bolca bulunan Omega-3 yağ asitlerinin; bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylemektedir. Haftada 2-3 gün balık tüketimi önerilmektedir.
Kefirin ve ev yoğurdunun içeriğinde bulunan probiyotikler sayesinde kefirin ve ev yoğurdunun bağışıklık güçlendiren etkisi çok belirgindir. Probiyotik tüketimi kişinin bağışıklık cevabını artırabilmektedir.
Beyaz çay, antioksidan zengini kateşin maddesi bulundurduğundan iyi bir bağışıklık düzenleyicidir. Yeşil çay da beyaz çay gibi kateşin maddesi bulundurduğu için vücut bağışıklığını artırmaktadır.
Not: Yeşil çay ve beyaz çay bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.
Güçlü bir bağışıklık sistemi için su olmazsa olmazdır. Tüm vücut sistemlerinin çalışması için su gereklidir Su; toksinlerin vücuttan atılmasına, besinlerin hücrelerimize taşınmasına, bakterilerin ve virüslerin etkisiz hale gelmesine yardımcı olmaktadır.
Günde yaklaşık 10-12 bardak su tüketmelisiniz. Fakat vücudun ihtiyacı olan su miktarı kiloya göre değişiklik göstermektedir. Su hesabını kilo başına 30 ml olarak da düşünebilirsiniz. (60 kilo olan biri için 60 x 30 ml = 1800 ml)
Malzemeler:
Servis için:
Yapılışı:
Kefirin içine haşlanmış aşurelik buğday ve haşlanmış nohut katılarak nane ile servis edilir. Afiyet Olsun.
Kefirin içeriğinde bulunan probiyotikler sayesinde kefirin bağışıklık güçlendiren etkisi çok belirgindir.
Nohut; bitkisel protein olup fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, selenyum ve C, E, K ve A vitaminleri için iyi bir kaynaktır. Bu nedenle nohut bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Brokoli; C, E, A, K B6, B2 vitaminleri ve magnezyum, fosfor, potasyum, demir, çinko, selenyum gibi mineraller içermektedir. Ayrıca, glukosinolat içermektedir. Brokolinin güçlü içeriği bağışıklık cevabını artırmaktadır
Anne sütünden sonra en kaliteli besin olarak nitelendirilen yumurta; A, B5, B12, B2, B6, D, E ve K vitaminleri ve kalsiyum, çinko, fosfor, selenyum, folat gibi mineralleri içermektedir. Lutein, zeaksantin ve kolin içermektedir. Bu güçlü içeriği ile yumurtanın bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi çok belirgindir.
Malzemeler:
Servis için:
Hazırlanışı:
Havuçları yıkayıp, rendenin geniş tarafıyla rendeleyiniz.Havuçları tavaya alıp, zeytinyağında kısa süre soteleyiniz. Sotelenen havuçlar soğuduktan sonra yoğurt ekleyip, cevizi ve tuzu ilave ediniz. Dövülmüş sarımsak ekleyip karıştırınız. Dereotu ekleyip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Zeytinyağı ve Ceviz, E vitamini bakımından zengindir. E vitamini güçlü bir antioksidan olup vücut bağışıklığını artırmaktadır. Sarımsak, allisin içermektedir. Allisin güçlü bir antioksidan olup vücut bağışıklığını artırmaktadır. Ev yoğurdunun içeriğinde bulunan probiyotikler sayesinde yoğurdun bağışıklık güçlendiren etkisi çok belirgindir. Havuç, içerdiği karotenoidler ve C vitamini sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir.
Sonuç olarak; yiyecekleri fazla tükettiğimizde aldığımız kalori, harcadığımız kaloriden fazla olacağından vücudumuzda kilo artışı olacaktır. Fazla kilo ve dengesiz beslenmek bağışıklığın zayıflamasına neden olabilmektedir. Önemli olan; mevsiminde, çeşitli ve dengeli beslenmektir.
”
Alo Yeditepe