Vücudumuza çeşitli yollarla giren zararlı toksinlerden kurtulmak olarak tarif edebileceğimiz detoks hakkında bütün merak edilenleri, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı yanıtladı.
Sağlığımızı korumak için vücudumuzu toksinlerden arındırmanın önemine dikkat çeken Akören; detoksun zihinsel, ruhsal ve bedensel bir arınma süreci olduğunu vurguladı.
Havada, yiyeceklerimizde, içeceklerimizde ve çevrede bulunan toksinler vücudumuza girer. Bağışıklık sisteminin düşük olması halinde deri, nefes, vücut salgıları, sindirim ve boşaltım sistemi aracılığı ile bu toksinler vücudumuzda birikebilir.
İnsan vücudu toksinleri elimine etmek için oldukça kompleks mekanizmalar geliştirmiştir. Karaciğer, boşaltım sistemi, gastrointestinal sistem, deri ve akciğerler gibi birçok organ ve sistem bu mekanizmada rol oynamaktadır. Kısa süreli detoks uygulamaları bu mekanizma ve organlara yardımcı olarak bu toksinlerin vücuttan atılımını kolaylaştırmaktadır.
Detoks; toksin atılımını ve kilo kaybını kolaylaştırdığı, böylece sağlığı ve esenliği desteklediği düşünülen diyet stratejisidir. Detoks; zihinsel, ruhsal, bedensel arınma olarak kabul edilebilir. Zihinsel ve ruhsal arınma bir süreç isterken; bedensel arınma her gün vücut tarafından lenf dolaşımımız aracılığı ile doğal olarak gerçekleşmektedir. Detoksifikasyon yaklaşımları genellikle kimyasalların ve metabolitlerin idrar ve dışkıyla atılımını veya ter veya yağ bezlerinden atılımını destekleyen yollardan yararlanılır.
Vücudumuzu toksinlerden arındırarak sağlığımızı korumak, vücudumuzdaki sıvıların asitleşmesini önlemek, asit-baz dengesini korumaktır. Sağlıklı bir vücutta kan ve vücut sıvılarının hafif alkali olması beklenir. Alkali vücut sıvısı ve kandaki oksijen, aynı zamanda güçlü bir bağışıklık sisteminin temelidir. Kanın asitleşmesi organlarımıza ve beyin hücrelerimize zarar verebilir.
Bazı besin bileşenlerinin detoksifikasyon özelliklerine sahip olduğu öne sürülmektedir: Kişniş, malik asit (üzüm ve şarapta bulunur), sitrik asit (turunçgillerde bulunur), süksinik asit (elma ve yaban mersini içinde bulunur), narenciye pektini (turunçgillerin kabuğunda ve posasında bulunur) ve Chlorella (bir tür yeşil alg). Bu besinlerin doğal şelatlama özellikleri sergileyerek toksik metallerin uzaklaştırılmasında faydalı olabileceklerini düşünülmektedir.
Detoks ihtiyacı, kişiye ve sağlık durumuna göre değişir. Mevsim değişikliklerinde detoks yapmak vücudumuz için faydalı olabilir.
3 günden fazla uygulanacak olan detoks programları sağlık açısından zararlı olabilir. Genelde 1 günlük bir detoks programı yeterli olmaktadır.
Detoks diyetlerinin ana sağlık riskleri, ciddi enerji kısıtlaması ve beslenme yetersizliği ile ilgilidir. Uzun süre aç kalmak; protein ve vitamin eksikliklerine, elektrolit dengesizliğine, laktik asidoza ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle bireysel ve kontrolsüz detoks girişimlerinde bulunulmamalı; sağlık profesyonelleri tarafından inceleme ve izlemeye tabi olmak gerekmektedir.
· Pancar Detoks
· Zencefilli Ödem Atıcı Çay
”
Alo Yeditepe