Son dönemlerde adından sıkça söz edilen geçirgen bağırsak sendromunun, otoimmun hastalıkların altında yatan en büyük nedenlerden biri olarak gösterildiğini söyleyen Uzm. Dyt. Uzm. Klinik Psk. Merve Öz, beslenme hatalarından stres, antibiyotikler, antideprasanlar başta olmak üzere gereksiz kullanılan ilaçlardan bakteri ve/veya virüs gibi patojenlere kadar birçok etkenin bağırsak geçirgenliğini etkileyerek hastalıklara zemin hazırladığını söyledi.
Leaky Gut ya da halk arasında bilinen ismiyle geçirgen (sızdıran) bağırsak sendromu farklı sebeplerle ortaya çıkan bir sindirim sorunudur. Normal şartlarda bağırsakta bulunan sıkı bağlar, sadece sindirilmiş besinlerin, mineral ve vitaminlerin geçişine izin veriyor. Bu sıkı bağlardaki açılmanın yaşanması durumunda ise geçirgen bağırsak sendromu olarak tanımlanan durum ortaya çıkıyor. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Uzm. Dyt. Uzm. Klinik Psk. Merve Öz' ün verdiği bilgiye göre, bu sıkı bağların açılmasıyla birlikte toksinler, mikroplar, sindirilmemiş yiyecek parçaları gibi istenmeyen maddelerin geçişine imkan sağlanmış oluyor. Kan dolaşımına geçen bu maddeleri tanımayan bağışıklık sisteminin bu maddelere saldırması sorunu ortaya çıkarıyor.
Gözden Kaçırılmaması Gerekiyor
Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar ışığında, otoimmun hastalıkların altında yatan en büyük nedenlerden birinin, geçirgen bağırsak sendromu olabileceğine işaret eden Uzm. Dyt. Uzm. Klinik Psk. Merve Öz, “Bugün, alerji, astım, otizm, kronik yorgunluk sendromu, depresyon/anksiyete, egzema, haşimoto tiroidi, multiple skleroz, sedef, romatoid artirit, ülseratif kolit, ürtiker, Alzheimer ve kardiyovasküler hastalıkların kökeninin bu sendromla ilişkili olabileceği tartışılıyor. Dolayısıyla bu hastalıkların tedavi edilmesi için geçirgen bağırsak sendromunun gözden kaçırılmaması önem taşıyor” dedi.
“Hipokrat, MÖ 450 yılında, bütün hastalıklar bağırsaktan başlar, bağırsak hasta ise vücudun geri kısmı da hastadır demiştir. Günümüzde bağırsaklar ikinci beyin olarak kabul edilmektedir” diyen Uzm. Dyt. Uzm. Kli. Psik. Merve Öz, sözlerine şöyle devam etti:
“Bağırsaklarımızda hem yararlı, hem de zararlı bakteriler bulunuyor. İyi bir beslenme düzeni ile bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısı artıyor. Sağlıksız beslenildiğinde ise kötü bakterilerin sayısı arttığı gibi, yararlı bakterilerin de sayısı azalıyor. Bağırsak florası, yeni adı ile bağırsak mikrobiyotası ne kadar güçlü ise yorgunluk, stres, zararlı bakterilerle mücadele de bir o kadar güçlü oluyor. Bağırsak mikrobiyotasındaki dengesizlik, bağışıklığın düşüşüne neden olurken, obezite, alerji, davranış bozuklukları, anksiyete, depresyon gibi çeşitli nörolojik ya da psikolojik sorunlarla da ilişkilendirilmektedir.”
Geçirgen Bağırsak Sendromu Otoimmün Hastalıklara Zemin Hazırlayabiliyor
Geçirgen bağırsak sendromunun otoimmün hastalıklara zemin hazırlayabildiğini vurgulayan Uzm. Dyt. Merve Öz, stres, çevresel toksinler, beslenme yanlışları, antiyobiyotikler, antideprasanlar başta olmak üzere, gereksiz kullanılan ilaçlar, bakteri ve/veya virüs gibi patojenler, organ bozukluklarının bağırsak geçirgenliğine sebep olabilecek etmenler arasında yer aldığını anlattı.
Doğal Beslenme Tedavi İçin Olmazsa Olmaz
Geçirgen bağırsak sendromunun tedavi edilebilen bir hastalık olduğunun ve öncelikle hastalığa sebep olan nedenlerin tespit edilerek ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dyt. Merve Öz, şu bilgileri verdi:
“Doğal beslenme, geçirgen bağırsak sendromu tedavisinde oldukça önemlidir. Doğal olmayan besinler, fazla tarım ilacı, ağır metal ve benzeri zararlı bileşene maruz kalabilirler ve bağırsak duvarına zarar verme potansiyeline sahip olabilirler. Yaklaşık 8-10 saat kaynamış kemik ve et suyu, glutamin, lizin, glisin içereceğinden, bağları onarmaya yardımcı olacaktır. Fermente sebzeler, yani ev turşuları bağırsak mikrobiyotasının zenginliğini artırıp koruyucu duvar oluşturması açısından önemlidir. Laktoz intolaransı olmadığı takdirde fermente süt ürünleri de bağırsak mukozasını ve geçirgen bağırsağı onarmaya yardımcı olur. Omega 3 yağ asitleri bağırsak tamiratında önemli rol oynamaktadır. Glutamin, glisin, lizin, prolin, bağırsak bariyerinin onarımını gerçekleştirebilir.”
”
İlgili Yazılar
- Baharatların Faydaları
- Çocuklar Kaç Yaşında Sosyal Medya Kullanmalı?
- Narsist Ne Demek? Narsist Kişilik Bozukluğu
- İdeal Evlilik Yaşı Kaçtır?
- Pancarın Faydaları Nelerdir?
- Menopoz Göbeğinden Kurtulmak İçin Öneriler
- Karpuz Diyeti Sağlıklı mı?
- Ruhsal Bağışıklığı Güçlü Tutmanın Yolları
- Bayrama Özel Beslenme Önerileri
- Mantar Zehirlenmeleri
- Detoks Hakkında Merak Edilenler
- Hangi Besinler Birlikte Tüketilmeli?
- Baharla Gelen Sağlık: Semizotu
- Sağlıklı bir Ramazan Ayı Geçirmek için İftardan Sahura Yapılması Gerekenler
- Metabolizma Hızını Artıracak Öneriler…
- Vücudunuza Boş Kalori Yüklemeyin
- Bayram Beslenmesi İçin 10 İpucu
- Bayram Sonrası 5 Günlük Toparlanma Diyeti
- Tatlı Tüketirken Uymanız Gereken 5 Kural
- Yaşlı Bakımı
- Doğal Yollarla Bağışıklığınızı Güçlendirin
- Sınav Öncesi Beslenme Önerileri
- Yaz Aylarında Çocuklar Nasıl Beslenmelidir?
- Vücut Kas Kitlesini Artırmak İçin Yapılan Sporla Kilo Vermek İçin Yapılan Spor Arasında Beslenme Farkı Var mı?
- Tatilde Kilo Almamak İçin Ne Yapmalıyız? Açık Büfe Mağduru Olmayın
- Uzmanlar Besin Duyarlılığı Testlerini Önermiyor
- Beslenme ve Diyet
- Kanser ve Beslenme
- Sağlıklı Beslenme
- E Vitamini
- Ramazanda Yapılmaması Gerekenler
- Alkali Beslenme
- Evdeyken Kilo Almanızı Engelleyecek 9 Öneri
- Çölyak Hastaları Ne Yer?
- Geçmeyen Ağrıların Sebebi Fibromiyalji Olabilir
- Sağlıklı Yılbaşı Sofrası Önerisi
- Çocukla Uyumak Doğru Mu?
- Çocuklarımızın Bozulan Yeme Alışkanlıklarını Düzeltecek 9 Öneri
- Bağışıklığı Güçlendiren Besinler
- Bayram Tatilinde de Kilo Vermek Mümkün!
- Hareketsiz Kalan Çocukların Kilo Almasını Engelleyecek Öneriler
- Odaklanma Sorunu Yaşayan Çocuklar İçin 8 Öneri
- Ramazan’da Bağışıklık Sistemini Güçlü Tutmak İçin 8 Öneri
- Hamilelikte İyi Anne Olma Endişesi
- Çocuklar Fast Food Oyuncağından Uzak Tutulmalı
- En Sağlıklı Yaz Meyveleri
- Karantina Kilolarıyla Başa Çıkma Yolları
- Çocukların Ders Çalışırken Yemek Yemesi Obeziteye Zemin Hazırlıyor
- İş Yerinde Tükenmişlik Sendromu Kilo Aldırıyor
- Belki de Sorun Özgüven Eksikliğidir!
- Protein Efsanesinin Gerçek Yüzü
- Sofraların Parlayan Yıldızı Probiyotikler
- Beyninize Hükmederek Zayıflamak Mümkün
- Kilo Almanızın Nedeni Duygusal Açlık Olabilir
- Kendinizi Suçlamaktan Vazgeçin
- Ramazan Ayını Sağlıklı Geçirmek İçin Dikkat Edilmesi Gereken 9 Nokta!
- Anne, Yanınıza Gelebilir miyim?
- Okula İsteksiz Giden Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalı?