Yeterli ve dengeli beslenmek, kaliteli ve sağlıklı yaşamın en temel gereksinimlerindendir. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri; hastalarına, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırarak, bunu bir yaşam biçimi haline getirmelerine yardımcı oluyor.
Beslenme ve Diyet Bölümü
Koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetlerinin önemli öğelerinden biri de sağlıklı beslenmektir. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Beslenme ve Diyet Bölümü uzmanları danışanlarının, kendi yaşam şekline uygun diyetin nasıl olması gerektiğini, hastalıkların oluşmasında beslenme ile ilgili etmenlerin neler olduğunu, hastalık anında diyetinde yapması gerekli değişiklikler ile besinlerin hazırlanması ve pişirilmesinde uyulacak kuralları bilmesi ve doğru uygulamalar yapabilmesinin bilimsel yollarını öğreterek danışanlarının yaşam kalitesini artırmaya destek olmaktadır.
Bölüm uzmanları ilk muayenede bireylerin beslenme alışkanlıklarını ayrıntılı olarak incelemekte, yüksek teknolojiyle üretilen vücut analiz cihazları ile vücut yağ, kas, su oranı ve mevcut yağın bölgesel olarak tespit etmektedir. Daha sonra, yaş, boy, cinsiyet, fiziksel aktivite ve kan bulguları doğrultusunda “kişiye özel bir beslenme tedavisi” planlanmakta ve düzenli olarak takibi yapılmaktadır.
- Obezitede Tibbi Beslenme
- Diabetes Mellitus’ta (Şeker Hastalığında) Tıbbi Beslenme
- Karaciğer Hastalıklarında Tıbbi Beslenme
- Böbrek Hastalıklarında Tıbbi Beslenme
- Yüksek Tansiyon ve Kalp Damar Hastalıklarında Tıbbi Beslenme
- Romatizma ve Gut Hastalığın Tıbbi Beslenme
- Onkolojik Hastaların Tıbbi Beslenmesi
- Malnutrisyon (Aşırı zayıflık ve yetersiz beslenme)
- Besin allerjisi ve Besin İntolerasyonu olan Bireylerde Beslenme
- Bebeklik-Çocukluk- Adölesan (Ergenlik) Döneminde Sağlıklı Beslenme
- Gebe ve Emzikli Dönemde Sağlıklı Beslenmesi
- Sporcu Beslenmesi
Bölüm uzmanları tarafından geniş bir alanda tıbbi beslenme programları düzenlenmekte, eğitimler verilerek danışanlarının takipleri yapılmaktadır. Ayrıca dışardan gelen talepler doğrultusunda evde yatan yaşlı ve/veya hasta bireylere de bizzat evde takip hizmeti verilmektedir.
Bölümün en önemli görevlerinden biri de katlarda yatan hastaların doktor-diyetisyen tarafından belirlenen beslenme tedavilerinin yürütülmesidir. Hastalarla veya yakınlarıyla görüşerek hastanın beslenme alışkanlıklarını da dikkate almak suretiyle, belirlenen beslenme tedavisi içerisinde yer alacak menülerin hazırlanması ve bu menülerin hastalara ulaşmasına kadar geçen süre içindeki tüm kontrolleri yapılmaktadır. Gerektiğinde hastalara, hastanede kaldıkları süre içerisinde, evdeki beslenmeleri hakkında eğitim verip beslenme tedavileri düzenlenmekte ve takip edilmektedir.
Ayrıca özel kurum ve kuruluşlardan gelen talepler doğrultusunda, beslenme ve diyet danışmanlığı, kuruma özel menülerin planlanması konusunda da hizmet verilmektedir. Hastane dışında seminerler, eğitimler ve beslenme danışmanlıkları verilerek, yazılı ve görsel basında yer alarak beslenme konularında halkı bilgilendirmeye ve bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır.